Az Intel pénzén végre nyereséges az AMD

Milkovits Gábor, 2010. január 24. 11:15

Az AMD csipgyártó három év folyamatos veszteség után az előző negyedévben végre profitot tudott termelni, ehhez azonban nagymértékben hozzájárult az Intel által a cégnek kifizetett 1,25 milliárd dollár.

Az Intel még tavaly novemberben jelentette be, hogy 1,25 milliárd dollárt fizet az AMD-nek azért, hogy rendezze a piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt a két csipgyártó között kialakult jogi vitákat. Az AMD már akkor úgy nyilatkozott, hogy főként pénzügyi helyzetének stabilizálására használja majd az Intel-től kapott pénzt, ami a több éves folyamatos veszteségesség után valóban jókor jött a vállalatnak. Dirk Meyer vezérigazgató ezt most megerősítette, ugyanakkor közleményében sietett kihangsúlyozni, hogy cége több területen is ígéretes fejlődést ért el a negyedév során. A CPU processzorok eladásából származó bevételek 14, a néhai ATI-ból lett részleg által gyártott grafikus lapkák eladásai pedig 40 százalékkal nőttek éves szinten.

Meyer egyúttal néhány jövőre vonatkozó tervet is ismertetett: ezek közül a legfontosabb, hogy erőteljes terjeszkedést céloztak meg a laptop-piacon, ahol a társaság termékei némileg alulreprezentáltak. Ezen a területen van is már konkrét szerződés a Lenovo-val, amely több platformján is AMD-alapú rendszerek bevezetésére készül. 2010-től a cég pénzügyi elszámolása is megváltozik: a tavaly leválasztott fizikai csipgyártó részlegből létrehozott GoobalFoundries eredménye ezentúl nem kerül bele az AMD pénzügyi eredményébe. Miután az Intel-től kapott pénz csak egyszer számolható el, a vállalat az idei első negyedévben a pozitív folyamatok ellenére is csekély forgalomcsökkenéssel számol éves szinten.

Kulcsszavak: Intel AMD +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A képernyőn túl: immerzív internet vállalatok számára

Bár maga a metaverzum kifejezés már 1992-ben létrejött, fejlődésében az elmúlt években jelentős változás következett be. A kiterjesztett virtuális valóság mögött álló technológiák egyre megfizethetőbbek lettek, a COVID-19 világjárvány okozta kulturális változás eredményeként pedig egyre szélesebb körben lett elfogadott vélekedés, hogy a digitális világok az emberi kapcsolatok életképes helyszínei lehetnek. A vállalkozások megduplázták a virtuális világok iránti érdeklődésüket: a Deloitte adatai szerint tavaly több tízmilliárd dollárnyi kockázati tőkebefektetés érkezett ilyen területre, az elemzők 2024-re 800 milliárd dolláros piacot becsülnek.

2023. február 1. 20:06

Elismerték a Schneider Electric egyenlő fizetésekért tett erőfeszítéseit

A Világgazdasági Fórum egyik szervezete iránymutatóként nevezte meg a Schneider Electric-et a sokszínűség, egyenlőség és befogadás területén indított Globális béregyenlőségi kezdeményezéséért. A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat programja 2014-ben indult el 12 országban, kísérleti jelleggel, azóta több mint 100 országban valósult meg, és 2020 végére a vállalat dolgozóinak 99,6 százalékát érte el. 

2023. február 1. 18:33

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Continental váci gyára

Január 27-én Purgel Csaba, a Continental váci gyárának vezetője átvette a Ford Q1 díjat Carlos Capillától, a Ford európai regionális beszállítókért felelős vezetőjétől. Az autógyártó elismerését szigorú követelmények teljesítésével érdemelte ki a német technológiai vállalat váci üzeme.

2023. február 1. 11:22

Új szakember érkezik a Yettel Magyarország felsővezetésébe

Mohamed ElSayad 2023. január 31-gyel távozik a Yettel Magyarországtól, pozícióját Nemanja Zilovic tölti be a kereskedelmi divízió élén.

2023. február 1. 09:54

Az ABB E-mobility leszállította az egymilliomodik EV-töltőt

Az ABB E-mobility bejelentette, hogy leszállította az egymilliomodik elektromosjármű-töltőjét, ami a legújabb mérföldköve a vállalat azon távlati céljának, hogy az intelligens és megbízható töltési megoldások folyamatos fejlesztésével lehetővé tegye a kibocsátásmentes jövőt.

2023. január 31. 17:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46