Csökkentették az illegális amerikai zeneletöltő 368 millió forintot kitevő büntetését

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 26. 09:34

Az illetékes amerikai szövetségi bíróság 54 ezer dollárra mérsékelte azt a korábbi ítélet szerinti 1,92 millió dolláros (368 millió forintos) bírságot, amelyet egy 32 éves nőnek kellett volna kifizetnie a mindössze 24 dal letöltésével okozott veszteségek miatt.

A Minnesota államban élő, négy gyermekét egyedül nevelő Jammie Thomas-Rassetet azért vonták felelősségre, mert a Kazaa nevű fájlcserélő programmal zeneszámokat töltött le és osztott meg másokkal.

Az esküdtszék öt óra alatt hozta meg a rendkívül súlyosnak számító ítéletet, amely szerint a nőnek zeneszámonként 80 ezer dollár kártérítést kell fizetnie az érintett hat lemezkiadónak. A kártérítés összegét csökkentő bíró azonban úgy vélte, hogy mértéktelenül nagy volt a lemezkiadók eredeti, több millió dolláros követelése.

Thomas-Rasset szerint ügyvédei a büntetés mértékének további csökkentésén fáradoznak, ugyanis a gyermekeit egyedül nevelő anya számára szinte mindegy, hogy "csak" 54 ezer (durván 10 millió forint), vagy 1,92 millió dollárról szóló kártérítési követelést próbálnak rajta behajtani.

Az amerikai törvények szerint illegális fájlmegosztásért a kiadók zeneszámonként 750 és 30 ezer dollár között követelhetnek kártérítést. Ezt az összeget azonban a bíróság 150 ezer dollárra is megemelheti zeneszámonként, ha úgy ítéli meg, hogy szándékos volt az illegális megosztás.

Thomas-Rassetet nem először ítélték el illegális zeneletöltés miatt, a 2007 októberében kiszabott 220 ezer dolláros büntetést végül a tárgyalást felügyelő bíró semmisítette meg, mert aránytalannak és túlzottnak tartotta.

Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) több ezer felhasználó ellen nyújtott be keresetet illegális zeneletöltésért, illetve a jogvédett tartalmak továbbadásáért. A peres eljárás mellőzését választóknak általában 3000-5000 dollár körüli kártérítést kellett fizetniük.

Kulcsszavak: zene szerzői jog Kazaa

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stresszmentes szilveszter kutyáknak!

Itt a megoldás ami elsimíthatja a pirotechnikai szerelmesei és a kutyatartók közti ellentétet. Úgy is mondhatnánk: a csendes tűzijáték a kutyát se zavarja. És persze van egy jó tanácsunk az ismert és kedvelt kutyaiskola vezetőjétől: azok a kutyák akiket be szoktak a viharban engedni a házba, nem akarnak „kifelé” menekülni – igaz ez a tűzijáték idejére beengedett kutyusokra is.

2020. november 30. 19:32

Kitárja kapuit az ELTE Informatikai Kar

December 3-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók az ELTE Informatikai Kar Nyílt napján tájékozódhatnak a választható képzésekről, az ipari együttműködő partnerekről, kutatásokról, az ösztöndíj-lehetőségekről, megismerkedhetnek az oktatókkal, érdekes előadásokon vehetnek részt, illetve bepillanthatnak a hallgatói élet kulisszái mögé.

2020. november 30. 19:13

Mesterséges intelligencia segíti szűrni a korai tüdőrákot!

Már Magyarországon is mesterséges intelligencia segíti a tüdő daganatos elváltozásainak felismerését. Ezzel igen korai stádiumban diagnosztizálhatóvá válik a betegség, és jelentősen megnövekedik a páciensek túlélési esélye.

2020. november 30. 17:41

December 5-én idul a Razer európai versenysorozata

A Razer, a világ vezető, gamereknek szánt lifestyle márkája a Razer Invitational - Europe (RI-Europe) nevű, a maga nemében legnagyobb EU-beli nyílt bajnoksággal bejelentette globális esport sorozatának következő állomását.

2020. november 30. 16:19

Sztárok vallanak élőben a mesterséges intelligenciáról ma 18 órától

Először ül a virtuális kerekasztalhoz a világsztár Neil deGrasse Tyson, Stuart J. Russell, Tilesch György, Buzsáki György és Kishonti László. A sztárszakértők a Future Talks powered by MVM című ingyenes, online, interaktív talk show vendégei lesznek ma, november 30-án 18 órától. A különleges élő műsor angol és magyar nyelven is elérhető lesz, sőt, kérdezni is lehet tőlük az mvmfuturetalks.hu oldalon.

2020. november 30. 14:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45
online sportfogadás