Internetre kerül a magyar folklórarchívum

forrás Prim Online, 2010. január 27. 20:06

Akár világszenzáció is lehet a Hagyományok Házának kezdeményezése: a ma még mágneses adathordozókon tárolt óriási folklórarchívumot bedigitalizálják és egy SQL alapú média-adatbázisban katalogizálják. A 220 milliós fejlesztésnek köszönhetően az eddig csak kutatók által elérhető, nehezen kezelhető és folyamatosan pusztuló állomány végre az internetre kerül.

A nonprofit állami intézményként működő Hagyományok Háza öt éve digitalizálja és rendszerezi a folklórdokumentum-gyűjteményeket: népzenét, néptáncot, fényképanyagot és írott emlékeket. A múlt század folyamán óriási tömegű hangfelvétel, mozgókép, fénykép és írott folklórdokumentum halmozódott fel, ám ezek többsége még ma is mágneses adathordozókon van rögzítve, ami nem túl tartós, így számos gyűjtemény igen rossz állapotba került. Épp ezért halaszthatatlan feladat ezek digitalizálása, ami nem csak a megőrzés miatt fontos, de a rendszerezést, keresést is sokkal egyszerűbbé teszi.

Az archívumot egy SQL alapú média-adatbázisban katalogizálják – ami világszerte érdeklődést váltott ki a szakmában. A rendszer ugyanis nem csak tudományos szempontból különleges, de a népi kultúra internetes terjesztésében is forradalmian új eredményeket hozhat. Ehhez azonban a már meglévő és alapszinten működő rendszert tovább kell fejleszteni, kereshetővé kell tenni az adatbázist az interneten és a gyűjteményeket a lehető legszélesebb körben fel kell dolgozni.

Sajnos a Hagyományok Házának Folklórdokumentációs Központjában dolgozók közül jelenleg mindössze tizenegyen végzik ezt a munkát, ráadásul a megfelelő technikai eszközök is hiányoznak ahhoz, hogy a hatalmas feladatot gyorsan megoldják. Éppen ezért óriási segítség, hogy a halaszthatatlan fejlesztés 220 milliós összköltségének 85 százalékát, 187 millió forintot az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus fedezi.

A VÁTI Nonprofit Kft. által kezelt projektben először is további gyűjtemények vásárlásával, magánkézben levő felvételek, dokumentumok feltérképezésével bővítik a már most is több, mint 150 gyűjtést tartalmazó archívumot. Emellett megoldják a népzene-, néptánc- és egyéb analóg folklórfelvételek digitalizálást – így mentve meg azokat az enyészettől.

A felvételeket tartalmazó cédék, DVD-k nem csak az archívumba kerülnek (ahol a tervek szerint klimatizált, tűzbiztos helyen tartják majd azokat). Legalább ilyen jelentős a harmadik lépés, az anyagok közzététele. Folytatják a Fonó Budai Zeneház által megkezdett Utolsó óra programot ötven új cédé kiadásával és egy hétkötetes könyv megjelentetésével, melyből 350 példány az Európában működő nagyobb könyvtárakba, zeneiskolákba és folklórarchívumokba kerül.

Talán ennél is fontosabb, hogy az interneten is közzéteszik majd szellemi örökségünk kincseit. A rengeteg nehezen őrizhető és óvható népművészeti emlék így nem pusztán katalógusszámmal ellátott, „raktárban porosodó” archív anyag lesz, de ismét élő néphagyománnyá válhat.
 

Kulcsszavak: kultúra zene

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09