VPN-szerverekkel érik el Kínából a tiltott weboldalakat

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 29. 09:19

Egyre népszerűbbek Kínában a VPN, azaz a virtuális magánhálózati megoldások, amelyek használatával az államilag tiltott oldalak is elérhetők.

A VPN segítségével olyan védett csatornák építhetők ki az interneten keresztül, amelyek adatforgalmát csak a rendszer két végpontján található számítógépek látják. Ezt a technológiát használják például azok a vállalatok, amelyeknél fontos, hogy a távmunkában dolgozó munkatársak kívülről, védett csatornán keresztül érjék el a belső hálózatot.

 Kínából gyakran a YouTube, a Twitter és a Facebook közösségi portál sem érhető el, ezért a felhasználók ingyenes proxy szervereken keresztül próbálják megnyitni a szűrt tartalmakat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kínai internetezők nem a saját IP-címükön keresztül csatlakoznak a kívánt oldalakhoz, hanem egy másik gépen, azaz a proxy szerveren keresztül. Ezekkel viszont olyannyira csökkenhet a kapcsolat sebessége, hogy például a YouTube videók helyett mindössze a szöveges állományok érhetők el.

 A tartalomszűrés szigorításával a VPN-szerverek is egyre népszerűbbek lettek. A fizetős szolgáltatás lényege, hogy a kínai netező egy Kínán kívüli, "szabad" internetkapcsolattal rendelkező géphez csatlakozik, tehát olyannak látja a netet, mintha a VPN-szerver helyéről szörfölne. Ezt a megoldást elsősorban a Kínában élő külföldiek használják, akik vagy egy fizetős szolgáltatáshoz, vagy valamelyik otthoni ismerősük, esetleg munkáltatójuk rendszeréhez kapcsolódnak.

 A külföldi szakemberek tapasztalatai szerint a kínai kormány csak ritkán lép fel a VPN-szerverek üzemeltetői ellen, nem csupán azért mert viszonylag még kevesen használják ezeket, hanem azért sem mert kínai állampolgároknak külföldön is érvényes hitelkártya nélkül szinte lehetetlen elérniük a fizetős szolgáltatásokat.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Törökország – Egyesült Arab Emírségek. Üzleti Fórum a két közel-keleti óriással

A Közel-Kelet két meghatározó üzleti központja Törökország és az Egyesült Arab Emírségek (UAE). Szerepük a világgazdaságban is felértékelődött. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Törökország – Egyesült Arab Emírségek. Üzleti Fórum a két közel-keleti óriással” című konferenciáján török, arab és magyar előadóink megmutatják, hogy miért érdemes ezeken a piacokon megjelenni.

2023. szeptember 29. 20:17

Ahol jelen és jövő találkozik

Októberben második alkalommal szervezi meg a hazai járműipar egyik kiemelkedő eseményét, a TECHTOGETHER+-t az autopro.hu csapata, ahol jelen és jövő találkozik. A rendezvény keretében megtartott járműipari konferencián hazánk meghatározó iparvállalatainak top menedzserei adnak elő, az innovatív ipari trendekre fókuszáló szakmai találkozón pedig az itthon tevékenykedő kulcsszereplőkkel találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény harmadik pillérjeként hazánk legtehetségesebb egyetemistái mérik össze tudásukat a mérnökhallgatói verseny keretében. 

2023. szeptember 29. 17:20

A Széchenyi István Egyetem debütált a Times Higher Education világranglistáján is

Története során először került fel az egyik legnagyobb presztízsű világranglistára a győri Széchenyi István Egyetem, ami azt jelenti, hogy a világ egyetemeinek legjobb öt százalékába tartozik. Az eredmény óriási siker, a Times Higher Education rangsorának készítői ugyanis a felsőoktatási intézmények tudományos teljesítményét a legszigorúbb sztenderdek alapján mérik.

2023. szeptember 29. 15:49

E-kereskedelmi útmutató: Hogyan növelhetjük a konverziót és az eladásokat az üzenetküldő alkalmazásokkal?

Bár az üzenetküldést általában hétköznapi, kötetlen beszélgetésekhez társítják, mára a marketing és a kereskedelem szempontjából is nagyszerű csatornává vált.

2023. szeptember 29. 14:21

Tiltólistás időrabló vagy egyre inkább hasznos edukációs eszköz a platform?

A TikTok népszerűsége az oldal 2017-es indulása óta töretlen. Egy friss felmérés szerint a 4 és 18 év közötti gyerekek naponta átlagosan 91 percet töltenek el rajta. A tiktokozó diákok több, mint 60%-a szerint a rövid videók segítenek a tanulásban és a házi feladat elkészítésében is, tehát edukációs céllal is pörgetik a feed-et, nem csak a szórakozás miatt.

2023. szeptember 29. 12:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38