AH MindigTV: robbanásszerű készülékeladás, már 170 ezer felhasználó

Kovács Attila, 2010. február 2. 17:17

Az elmúlt évi eredményekről, a MindigTV szolgáltatással kapcsolatos piaci trendekről és a vállalat idei terveiről beszélt az Antenna Hungária (AH) mai sajtótájékoztatóján Jean-Francois Fenech, a vállalat vezérigazgatója és Kárpáti Rudolf, az AH műszaki szolgáltatási igazgatója.

A legfontosabb elhangzott információk:

1. 67 százalékkal emelkedett a DVB-T MPEG-4 kompatibilis vevőkészülékek eladása 2009. december folyamán az előző hónaphoz képest. Ezzel párhuzamosan 2009 során e készülékek átlagára a felére esett vissza. December végén a magyar háztartások 4,4 százaléka rendelkezett DVB-T vételre alkalmas eszközzel. A földfelszíni platformot használó háztartásokkal összehasonlítva fenti arány még kedvezőbb, 19,7 százalék. A Magyar Honvédség engedélyezte az érvényben lévő budapesti teljesítménykorlátozás részleges eltörlését, ezáltal sokkal kedvezőbb vételi lehetőségek biztosíthatók a Budapesten és környékén élők számára. Az Antenna Hungária Csoport folytatja a digitális hálózat kiépítését, 4 új digitális telephely elindításával a lakossági lefedettség az év végére 95 százalékra emelkedik. Kérdésemre válaszolva, Fenech azt mondta: országosan mintegy170 ezer MindigTv használó volt az elmúlt év végén. 

2. Hatékony karácsonyi kampány, a DVB-T MPEG-4 készülékek összesített értékesítési adata 2009 végén 19,7% volt a földfelszíni háztartások arányában.

Az AH decemberi kampányában két további csatornát adott egy évre ajándékba MinDig TV matricás dekóder vásárlása esetén. A DVB-T MPEG-4 HD dekódereladás decemberben az előző hónaphoz képest 91 százalékkal emelkedett, megelőzve az értékesített DVB-T MPEG-4 integrált televíziókészülékek bővülésének ütemét. 

Az értékesített DVB-T MPEG-4 kompatibilis készülékek száma az elmúlt hónapok során a szeptemberben elindított kommunikációs kampány és a csökkenő árak hatására megháromszorozódott. 2009-ben a DVB-T MPEG-4 vevőkészülékek tekintetében több mint 50 százalékos áresés következett be. Hat hónappal a programkínálat jelentős bővítését követően az előfizetési díj nélküli digitális platform egyedül decemberben több tízezer új felhasználót vonzott. Fenech szerint 2010 során is folytatódik a szabadon fogható MinDig TV szolgáltatás népszerűségének jelentős emelkedése. A folyamatot a lapos képernyős televíziók forgalmazói is támogatják, hiszen már alig lehet olyan LCD vagy plazma-televíziót kapni Magyarországon, melyben ne lenne megtalálható a MinDig TV szolgáltatás vételéhez szükséges DVB-T MPEG-4 tuner. Fél év alatt 40%-ra emelkedett a MindigTV országos ismertsége.

3. Ez év február közepétől jelentős javulás a vételi lehetőségekben Budapesten, a lakossági lefedettség az év végére 95 százalékra emelkedik. Tárgyalások eredményeképpen a Magyar Honvédség engedélyezte az érvényben lévő budapesti teljesítmény-korlátozás részleges eltörlését, így mindkét multiplex vonatkozásában az ERP (Effective Radiated Power - effektív kisugárzott teljesítmény) jelentősen, 6,3 és 10 kW-ról 40 kW-ra emelkedik Budapest körzetében, a korábbinál sokkal kedvezőbb (kültéri és beltéri) vételi lehetőségeket biztosítva a fővárosi MindigTV-t használóknak.

4. Az Antenna Hungária Csoport folytatja a digitális hálózat kiépítését 2010 során, 4 új digitális telephely (Sopron, Gerecse, Komádi, Csávoly) üzembe helyezésével az év végére a lakossági lefedettség 95 százalékra emelkedik.

5. Elindult a ’Téli Olimpia’ kampány, mely előfizetési díj nélkül kínálja a Téli Olimpia HD felbontású közvetítéseit. Ezen felül csak február hónap során a Credigen Bankkal együttműködésben 0%-os THM hitelkonstrukcióban kapható a TechniSat MinDig TV matricás HDT4 típusú dekódere (bruttó ára 30.000 Ft) a Media Markt üzleteiben.

6. Trend, hogy 2010. év végére a legolcsóbb MindigTV dekóder egységek bruttó ára 10 ezer forint alatt lesz.

7. A matrica rendszer bevezetésével párhuzamosan a tévékészüléket gyártó partner cégek köre is bővült: a Sony mellett újabban a Panasonic-kal is van már szerződése az AH-nak, a matricás berendezésekre vonatkozóan. Jelenleg már 31 féle integrált tévékészülék és 8 féle dekóder áll rendellkezésre. Az AH tovább folytatja a tévékészülék-gyártókkal a matricás berendezésekre vonatkozó megállapodások megkötésére irányuló tárgyalásokat.

8. Idén az első félévben tervezik az elérhető DVB-t programok számának növelését, új tartalmak (csatornák) bevezetését. Ma még kérdéses, hogy az új tartalmak ingyenesen, vagy fizetős formában lesznek elérhetők.

9. Idén tavasszal országos szervizhálózat indul, amelyet a MindigTV  használói vehetnek majd javítás, karbantartás céljából igénybe

10. Bár Fenech nem adott konkrét számszerű tervadatot, kérdésemre hangsúlyozta: 2010 végére robbanásszerű növekedést várnak a MindigTV haszálói körét illetően.
Idén decemberre 94-95%-os lakosság arányos lefedettséget várnak, 2011 végére pedig ugyanez a szám elérheti a 97%-ot.

11. Az előfizetési díj nélkül elérhető HD tartalomra (Téli Olimpia, Labdarúgó VB) fókuszáló kampányok; húsvéti kampány speciális promócióval; hosszabb, tematikus tévészpotok gyártása és sugárzása együttműködésben a Magyar Televízióval található az AH idei kommunikációs kampányterveiben.
 

Kulcsszavak: Antenna Hungária

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hazaérni csak oda lehet, ahol megértenek

Egymás megértését, az odafigyelés fontosságát, a szeretet és az empátia jelentőségét hangosítja ki a Telekom idei karácsonyi kampánya, melynek központi eleme egy nemzetközi alkotói koprodukcióban elkészült reklámfilm. Karácsonykor a szeretteink társaságára vágyunk, akikhez akkor igazán jó megérkezni, ha tudjuk, hogy körükben valódi figyelmet kapunk. A Telekom a kampány kísérőzenéjeként némi humorral fűszerezve újraértelmezte az „Ó szép fenyő” kezdetű népszerű karácsonyi dalt.

2023. december 1. 13:00

Megjelent a legfrissebb, immár 25. Ericsson Mobility Report

Az év végére 5-ből 1 mobilelőfizetés már az 5G technológiát használja majd a világban, vagyis a számos piacon továbbra is érezhető gazdasági és geopolitikai nehézségek ellenére töretlenül terjed a legújabb hálózati generáció – derül ki az Ericsson Mobility Report legfrissebb, 2023 novemberi kiadásából

2023. november 30. 14:40

HONOR: Az olyan hajlítható készülékek, mint a Magic V2 az okostelefonok jövője

Abu-Dzabiban, a Fortune Global Forum 2023-on Dr. Ray Guo, a HONOR marketingigazgatója beszélt az okos készülékek jövőjéről. Egyéb vállalati vezetőkkel tárgyalta az intelligens világ jövőképét, kitérve a hajlítható eszközök népszerűségére, a mesterséges intelligenciára és a szemkímélő technológiákra – amikben mind úttörő a vállalat.

2023. november 29. 17:34

Így szerzik be a karácsonyi ajándékokat a magyarok

A Yettel friss országos kutatása szerint idén tízből négy magyar fogyasztó többnyire online tervezi beszerezni a karácsonyi ajándékokat, és közel ugyanennyien szívesen használnak ehhez alkalmazásokat is. A megkérdezettek több mint fele tudatosan keresi a kuponokat, kedvezményeket; egy tízezer forintos vásárlás esetén ezer forint engedményt sokan már jó ajánlatnak tartanak. Az ajándékvadászatban most a mobiltársaság is segít: a Yettel alkalmazásban meglepetés kedvezményekkel vár mindenkit. 

2023. november 26. 15:23

Tippek divat appokhoz a HONOR-tól

Már nagyban dübörög az ősz, és bár vannak melegebb napok, célszerű egyre inkább az őszi és téli ruhatárunkat elővenni, illetve felfrissíteni. Ehhez kifejezetten hasznosak tudnak lenni különböző alkalmazások, hogy ne csak jól nézzünk ki, hanem mindezt tudatosan és költséghatékonyan tehessük meg. Erre a célra ajánl most 5 új appot a HONOR!

2023. november 25. 12:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04