Vodafone: 21 megabites mobilinternet a Belvárosban

Kovács Attila, 2010. február 4. 17:30

A mai napon Budapesten, a Hotel Marriottban mutatta be Közép-Európa leggyorsabb mobilinternet-szolgáltatását közös sajtótájékoztató keretében Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója és Rogán Antal, a Belváros-Lipótváros polgármestere. A 21 Megabit/s-os letöltési sebességű csúcstechnológia használatával mától a Dunakorzón (és a környékén lévő hotelekben), áprilistól pedig a belváros új Főutcáján (Kálvin tértől Szabadság térig tartó 3,3 kilométeres sétálóutcán), az eddigi átlagos sebesség tízszeresével száguldhatnak az információs szupersztrádán a laptopos vagy okostelefonos (Vodafone-modemes) internetezők.

Az elmúlt időszakban (2007. őszi kezdéssel) a Vodafone a folyamatos innováció jegyében jelentős technológiai fejlesztéseket hajtott végre a mobilinternet területén. Mostantól elsőként a hazai piacon, a Vodafone ügyfelei számára elérhető a minden eddiginél nagyobb sebesség (másodpercenként max. ezer oldal szöveg tölthető le). Példa erre: ha a mobilos turista a Bazilikában tett látogatást követően a Bibliát le akarná tölteni a világhálóról, ezt két másodpercnél rövidebb idő alatt teheti meg. A Szabó Ervin könyvtár teljes könyvállományát is néhány perc alatt le lehetne tölteni. A párját ritkító mobil sávszélesség a főváros szívében, a frekventált V. kerületben lehetőséget nyújt az online játékok vagy az úgynevezett streaming video nézésre is a mobil eszközökön akár HD minőségben is. Beck György hangsúlyozta: kitűzött céljuk a mobilinternet területén a leggyorsabban fejlődő és leginnovatívabb vállalattá válni. Folyamatos fejlesztéseikkel, (lásd a 21 megabites sebesség bevezetését) közel is állnak a megvalósításhoz. A fokozódó igény is alátámasztja, a Vodafone jól hiszi: a helytől és eszköztől független internet hozzáférés rövid időn belül a felhasználók természetes elvárásává válik.

Rogán Antal kiemelte: évek óta arra törekednek, hogy a Belváros ne csupán egy kerület legyen, hanem valódi közösségi tér az itt élők és idelátogatók számára. Ezt teremtheti meg a hamarosan elkészülő belvárosi új Főutca is. A polgármester hangsúlyozta: a belvárosi mobilinternetes szupersztráda nagymértékben segíteni fogja azoknak az európai politikusok munkáját is, akik a 2011. január-júniusi időszakban, az EU soros elnöki feladatait ellátó Magyarországra, ezen belül a Belvárosban fognak lakni, tevékenykedni. Hozzátette: a Belváros legyen egy „e-city”, és ennek megvalósításában a mai nap egy újabb (mobil tartalmi) együttműködés kezdete az önkormányzat és a Vodafone között. Rogán azt várja, hogy kétféle szolgáltatást mindenképpen elősegít az új mobil szupersztráda: e-közigazgatás (okmányirodák, otthonról való ügyintézés stb.) és nem regisztrációs szolgáltatások intézése (pl. információ az érdeklődés időszeletében meglévő kulturális szolgáltatásokról stb.).

A Vodafone szolgáltatás technológiai hátteréről Török Péter, a Vodafone adatszolgáltatási igazgatója adott néhány kérdésemre rövid tájékoztatást:

1. Az ügyfelek körében egy év múlva 300-400 ezer közti rendszeres internetezőre számít, három éves távlatban a vállalat célja az, hogy számlás előfizetőinek többsége megoldásain keresztül kapcsolódjon a digitális világhoz. A cég gyors feltöltési és letöltési sebességet biztosító szélessávú vezeték nélküli internetes hálózata jelenleg már 434 magyarországi településen érhető el, ami 65 százalékos lakossági lefedettséget jelent.
2. Jelenleg néhány számú bázisállomás támogatja a belvárosi szupersztrádát , rövid időn belül 10-100, az év végéig összességében és országosan újabb 100-150 db 21 Mbit/s-ra alkamas bázisállomás kerül kiépítésre. A mostani (és szintúgy a jövőbeni) eredmények mögött a Vodafone mobilinternet átviteli hálózatának folyamatos az erősítése, modernizálása (IP-alap) is meghúzódik.
3. A ma a Belvárosban indított szolgáltatás igénybe vételéhez szükséges Vodafone modem az arra kijelölt helyeken 4500 forintért kapható.

Kulcsszavak: Vodafone-hu UMTS

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elérhető áron kínál prémium kamerafunkciókat az LG 2020-as K okostelefon-szériája

Az LG Electronics (LG) bejelentette 2020-as K-szériáját, azaz a K61, K51S és K41S modellekből álló legújabb középkategóriás okostelefon-sorozatot. Az új készülékek megújult kamerarendszerükkel, multimédia-funkcióikkal és stabil teljesítményükkel első osztályú felhasználói élményt kínálnak anélkül, hogy a vásárlóknak mélyen a zsebükbe kellene nyúlniuk. Az eddig csak az LG felsőkategóriás készülékeiből ismert prémium funkciókkal az új telefonok még napjaink kiélezett mobilpiaci versenyében is ideális választást jelentenek.

2020. február 23. 13:34

A Cisco megjósolta mi várható 2023-ra

A Cisco legújabb Annual Internet Report előrejelzése szerint 2023-ra a világ mobilkapcsolatainak több mint 10%-át teszik majd ki az 5G kapcsolatok, amelyek átlagos sebessége 575 Mbp/s lesz, vagyis 13-szor gyorsabb, mint egy átlagos mobil kapcsolat. Ez a teljesítmény lehetővé teszi a mesterséges intelligencia (AI), valamint a különböző IoT-alkalmazások elterjedését, beleértve többek között az önvezető autókat, az okosvárosokat és a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközöket. 

2020. február 23. 10:51

Bemutatkozik a Sony Xperia L4

A Sony bejelentette, hogy az új Xperia L4 készülékkel tovább bővül a szórakoztatásközpontú telefonjainak portfóliója. 

2020. február 21. 09:35

Növénynevelés mobilalkalmazással

A Telenor legújabb projektje, a LovePlant egy IoT felhőn keresztül kommunikáló okoseszköz segítségével buzdítja a párokat figyelmesebb kommunikációra. A LovePlant okoscserép egy kihívás keretében 30 napon át ad apró feladatokat a párnak egy mobilalkalmazás segítségével, a kihívások sikeres teljesítésével pedig az applikáció automatikusan megöntözi a növényt – ezzel táplálva azt, és a kapcsolatot is.

2020. február 20. 09:25

Már iOS-szel is vehetünk MÁV bérletet

Újabb hasznos funkciók válnak elérhetővé február 15-étől a MÁV alkalmazásban. A MÁV-START vonalaira érvényes bérleteket immár az iOS operációs rendszert használók is megvásárolhatják. A H5-ös szentendrei vonalra pedig – várhatóan szintén február közepétől – a kiegészítő MÁV-HÉV bérlet teljesárú, 30 napos változatát is meg lehet majd vásárolni mind Android, mind pedig az iOS alapú készülékeken. 

2020. február 14. 15:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás