Siemens-újdonság az automatikus rendszámfelismerésben

Kovács Attila, 2010. február 6. 11:05

A Siemens Mobility üzletág bemutatta Sicore rendszerét, amelyben a rendszámtáblákat automatikusan olvasó és a járműveket egyértelműen azonosító ANPR (Automatic Number Plate Recognition) kamerarendszerek új generációját tartalmazza.

A Sicore-ban egvalósított integrált képfeldolgozás automatikusan azonosítja a kamera által szállított képfolyamban a rendszámot és a járművet. Az olvasási művelet eredményeit a Siemens rendszere kívánságra a hozzájuk tartozó képekkel együtt egy fölérendelt feldolgozó rendszerbe továbbítja. A Sicore előlről és hátulról egyaránt képes járműveket regisztrálni, nappali és éjszakai „műszakra” is alkalmasságát infravörös LED-ekkel van felszereltsége biztosítja. A kamera minden útmenti szerkezetre (jelzőtábla-hidakra, hídkorlátokra, oszlopokra) rögzíthető.

A Sicore egy vagy két nyomsávon is tud detektálni, sőt egyidejűleg egymással szembe menő forgalmat is rögzíteni. Munkatartománya egy sáv megfigyelése esetén 5-30 m, kétsávos üzemben 10-30 m. Az eddigi rendszámfelismerő megoldásokhoz képest kevesebb készülékre van szükség, és a beruházás is korlátok között tartható. A Siemens integrált felismerési technikája nagy olvasási sebességet tesz lehetővé, mégpedig egészen 200 km/h haladási sebességig. A beépített speciális algoritmusok használata révén sokféle ország rendszámai is felismerhetők. Az éjjel-nappal egyarán biztosított kiváló adatminőség csökkenti az utófeldolgozási igényt, és ezzel is hozzájárul a gazdaságos összmegoldáshoz.

Egyes országokban a gépjármű-parkolási alkalmazásoknál a parkolójegy és a rendszám információtechnikailag összekapcsolódnak. Kihajtani csak a kocsira váltott parkolójeggyel lehet, ami megnehezíti a parkolóházból való kocsilopást. Sok helyen, például repülőtereken biztonsági szempontból is azonosítani kell  minden járművet, amelyek belépnek bizonyos védett területekre, és a kilépés időpontját is rögzíteni kell. A Siemens Sicore rendszere szakasz-sebességmérési (Section Speed Control) rendszerekben is komponensként szolgálhat. Ezen kívül használható úthasználatidíj-rendszerekben is. Továbbá tervezői szerint, mivel a rendszer menetidőmérésre is alkalmas, így a forgalomszabályozásban is szerepet kaphat.

A Sicore akár egymillió járműre kiterjedő keresési listát tud kezelni. Ha a listán szereplő járművet ismer fel, az előre definiált akciót – például az adatoknak a fölérendelt helyre való továbbítását – válthatja ki. Az adatátvitel SSL (Secure Sockets Layer) segítségével, kódolt módon történik. A rendszám adatok anonimitása (lásd adatvédelmi követelmények) úgynevezett hash algoritmusokkal biztosítható. A Sicore hosszú élettartamú, robusztus komponensekből épül fel, messzemenően nem igényel karbantartást, és a tisztítási intervallumoktól eltekintve,a nap 0-24 órájában rendelkezésre áll. A kamera ventillátor nélkül és -30 °C –tól +60 °C –ig működőképes.

Kulcsszavak: Siemens autotech

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Budaörsön mutatja be új okosóráját a Huawei

Magyarországon is bemutatkozik a Huawei legújabb, a divatot a csúcstechnológiával ötvöző okosórája. A HUAWEI WATCH GT 4 termékbemutatója október 7-én, 10 órától lesz a budaörsi MediaMarkt áruházban. Az esemény látogatói kipróbálhatják és meg is vásárolhatják az okosórát, amelyhez kedvezmények kapcsolódnak. A Huawei emellett október 2-22. között Freebuds SE 2 fülhallgatót is ajándékoz a MediaMarkt üzleteiben és webáruházában történő WATCH GT 4-vásárlásokhoz.

2023. október 3. 14:27

Még nagyobb szabadságot biztosít a Sencor új robotporszívója

Új szintre emeli a robotporszívók által nyújtott kényelmet a Sencor újdonsága. Kétség nem fér hozzá, hogy bár ezek a készülékek teljesen autonóm módon képesek gondoskodni a porszívózásról, a tartályuk kiürítésére eddig nem voltak képesek. Mindez teljesen megváltoztathatja a robotporszívókról alkotott elképzeléseinket. 

2023. október 2. 19:55

Új tagokkal bővült a G-Shock női karóráinak választéka

A Casio bemutatta a G-Shock márka legújabb ütésálló karóráit. A kompakt, analóg-digitális számlappal rendelkező karórák a nőiességet ünneplik és rózsaarany (ú.n. rose gold) színben tündökölnek. Mint ismeretes ez az árnyalat eredetileg az ékszereknél jelent meg, de ma már a karórákon is hódít. 

2023. október 1. 13:36

A Continental gumiabroncsa nyerte el a Swiss Automotive Show 2023-as innovációs díját

A Continental eddigi legfenntarthatóbb gyártású gumiabroncsa, az UltraContact NXT nyerte meg a „Fenntartható fejlődés/környezetvédelem” kategóriát a hatodik Swiss Automotive Show-n. 

2023. szeptember 29. 09:54

A BenQ új gamer projektorai példátlan részletgazdagságot nyújtanak a játékosoknak

A BenQ, a világ vezető DLP 4K projektormárkája, és a digitális életmód eszközök innovátora két vadonatúj 4K HDR okosprojektort hozott a piacra Európában az AAA konzolos játékokhoz, amelyeket arra optimalizáltak, hogy a játékosok példátlan szintű in-game audiovizuális részletekben merülhessenek el otthonuk bármely helyiségében.

2023. szeptember 28. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38