A tinik által feltöltött személyes adatok akár örökre elérhetők maradnak

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 10. 08:02

Arra szólította fel kedden az Európai Bizottság az internetes közösségépítő hálózatok üzemeltetőit, hogy tegyenek többet a gyermekek védelme érdekében.

Egy európai uniós felmérés szerint az európai tinédzserek fele tölt fel magáról személyes adatokat az internetre, ahol azok akár örökre elérhetők és bárki számára megtekinthetők maradnak. A biztonságosabb internet napja alkalmából az Európai Bizottság azzal az üzenettel fordult a fiatalokhoz, hogy gondolják meg, mit töltenek fel az internetre.

 A biztonságosabb közösségi hálózatépítési elvekről szóló megállapodást tavaly 20 weboldal-üzemeltető indította el. Az üzemeltetők többsége ma már lehetőséget biztosít a kiskorúaknak arra, hogy felkészültebben hárítsák el az interneten rájuk leselkedő veszélyeket, így például egyszerűsítették az adatvédelmi beállítások módosítását, egyes felhasználók kizárását vagy a nem kívánatos kommentárok, tartalmak törlését.

 Az Európai Bizottság szerint azonban ennél többet kell tenni az internetező gyermekek védelméért. A közösségépítő weboldalak kevesebb mint felénél szerepel az alapértelmezett beállítások között az, hogy a 18 évnél fiatalabb felhasználók személyes oldalát csak az ismerőseik láthassák, és mindössze egyharmaduk válaszolt a segítségért hozzájuk forduló felhasználóknak.

 A közösségépítő oldalak biztonságos használatára vonatkozó tippeket, illetve a kifejezetten gyermekeknek, tinédzsereknek szóló információkat egy friss tanulmány szerint a következő oldalakon könnyű megtalálni, és értelmezésük is egyszerű: YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Nasza-klasa, Netlog, One, Rate, SchülerVZ, Skyrock, Yahoo
Answers, Yahoo Flickr, Zap.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38