Kétmillió dollárral támogatja a Google a Wikipédiát

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 19. 09:43

A világ legjövedelmezőbb internetes vállalatának számító Google kétmillió dollárral (mintegy 400 millió forintnyi összeggel) támogatja a világ legolvasottabb szabad enciklopédiáját, a Wikipédiát.

Az online lexikont fenntartó Wikimédia Alapítvány hat hónapja az eBay alapítójától, Pierre Omidyartól kapott ugyancsak kétmillió dollárt.

A Google-től befolyt összeggel a Wikipédia túl is szárnyalja a júniusig tartó üzleti évére kitűzött 10,6 millió dollárnyi bevételt, amely korábban kissé ambiciózusnak is tűnhetett, mert több mint 20 százalékkal haladta meg az előző évi 8,7 millió dolláros költségvetést.

Az internet legnépszerűbb, mintegy 270 nyelven elérhető enciklopédiája már 14 millió címszó felett jár, amelyeket közel 100 ezer, fizetés nélküli közreműködő hozott létre.

A jelenlegi üzleti évben több mint 240 ezer egyéni adományozó járult hozzá a Wikipédia működéséhez, jórészt kisebb összegekkel. Az anyagi támogatásokkal az enciklopédiának sikerült úgy fejlődnie, hogy továbbra is ingyenes maradhatott az olvasók számára.

A San Franciscó-i székhelyű Wikimédia Alapítvány a bevételekből 9,4 millió dollárt kíván ebben az évben elkölteni, elsősorban a több mint 30 fős személyzetének fizetésére, illetve a második legnagyobb kiadási tételre, weboldalainak fenntartására.

A Google december végén elért 24 milliárd dolláros (4,81 billió forintos) bevétele mellett a Wikipédiának szánt támogatás csak alamizsnának tűnhet. Azonban a keresőmotorjáról híressé vált informatikai vállalat bevételeinek jelentős része a keresési eredmények mellett megjelenő hirdetésekből folyik be, a keresések között pedig gyakoriak azok a találatok, amelyek a Wikipédiára irányítják felhasználókat.

Kulcsszavak: Wikipedia Google

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stabilabb és gyorsabb lesz a vezeték nélküli internet a vasúti kocsikban

Folyamatos az eddiginél egyszerűbben használható, és lényegesen gyorsabb internetet biztosító új eszközök üzembe állítása a vonatokon. Várhatóan a jövő év elejétől sokkal könnyebben lesz elérhető a világháló a vasúti járatokon.

2020. szeptember 13. 14:27

Egy évig havidíjmentes szolgáltatásokkal támogatja a Telekom a nonprofit szervezeteket

A Magyar Telekom megújította és ismét elérhetővé tette a nonprofit szervezetek számára kínált ajánlatát, mellyel a nonprofit szektor digitalizációját kívánja támogatni. A Magenta1 Business/Nonprofit ajánlatra pályázni szükséges, melyre a szervezetek 2020. szeptember 25-ig küldhetik el jelentkezéseiket.

2020. szeptember 9. 15:02

Az UNICEF és az Ericsson közösen méri fel az iskolák internet-hozzáférését világszerte

Az Ericsson és az UNICEF egy globális partnerségi program keretében 2023-ig 35 országban méri fel az iskolai internet-hozzáférés helyzetét. Az iskolák és a környező közösségek internet-ellátottságának feltérképezése az első és egyik legfontosabb lépés afelé, hogy minden gyermek számára biztosítható legyen a digitális tanulás lehetősége.

2020. augusztus 31. 17:27

Korlátlan mobilnettel kezdhetik az új tanévet a Telekom Magenta1 ügyfelei

Indul az oktatás, a Magyar Telekom pedig ismét minden eshetőségre segít felkészülni a családoknak: Magenta1 előfizetőknek egy hétig korlátlan mobilnettel segít beindítani a tanévet.

2020. augusztus 31. 10:53

Induljon korlátlanul a tanév!

Korlátok nélkül kezdődhet az iskola a Telekommal. A szupergyors nettől a kedvezményes készülék-ajánlatokon át a tanszerekig vagy a könyvekig a Telekomnak mindenki számára van ajánlata: a családoknak, a kisdiákoknak és az egyetemistáknak is. A következő hetekben különféle igényekre reagáló ajánlatokkal jelentkezik a vállalat, hogy valóban korlátlanul induljon a tanév! 

2020. augusztus 13. 19:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás