Google-támadások: A kínai iskolák cáfolták érintettségüket

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 22. 09:08

Kínában cáfolták érintettségüket és visszautasítják az alaptalan vádakat a Google rendszerének megtámadásával hírbe hozott iskolák - közölte a kínai média a hétvégén.

"Megdöbbentett bennünket és felháborítónak tartjuk az alaptalan vádakat, amelyek sérthetik az egyetem jó hírét" - nyilatkozta az egyik érintett intézmény, a sanghaji Csiaotung (Jiaotong) egyetem szóvivője, akinek állítása szerint semmi közük a támadásokhoz.

 "A The New York Times című amerikai napilapban közölt írás csupán IP-címekre alapozta a feltételezést, s a mai hálózati technológia fejlettségének tudatában az ebből születő következtetés nem lehet sem objektív, sem kiegyensúlyozott" - hangoztatta a szóvivő. Hozzátette, hogy az egyetem hajlandó teljes mértékben együttműködni, amennyiben a Google jogorvoslatot keres.

 A kelet-kínai Santungban (Shandong) lévő Lanhsziang szakiskolában végzett vizsgálat egyelőre ugyancsak azt állapította meg, hogy nincsenek a támadások eredetét igazoló nyomok az oktatási intézményben. A The New York Times állításával szemben az iskolának nincs kapcsolata a hadsereggel - jelentette ki a szakiskola párttitkára Li Ce-hsziang (Li Zixiang), az iskola személyzetének nincs katonai előélete, és soha nem alkalmaztak külföldi oktatót, így ukrán professzor sem vezet "különleges számítástechnikai osztályt". "A beszámoló alaptalan, kérjük, mutassák be a bizonyítékokat" - mondta Li, aki arról is tájékoztatott, hogy az 1984-ben alapított iskolában szakácsokat, autószerelőket és fodrászokat is képeznek, a számítógépes szakon pedig nem tanítanak szoftverszerkesztést.

 Az iskolából 2006 óta 38-an csatlakoztak a hadsereghez, valamennyi szakról - tájékoztatott Csou Huj (Zhou Hui) iskolai irodavezető, megjegyezve, hogy bizonyos életkorban természetes, hogy egyes fiatalok a hadsereget választják munkahelyüknek.

 A The New York Times információi szerint a Google keresőóriás nyomozása - amelyben részt vett az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) is - az említett sanghaji egyetemhez és a santungi szakiskola olyan, konkrét osztályához vezetett el, ahol állítólag egy ukrán tanár oktatja a számítástechnikát.

 A kereskedelmi titkok, számítógépes kódok és a kínai emberjogi aktivisták elektronikus levelezésének megszerzését célzó, "feltehetően Kínából indított" támadások a Google szerint tavaly áprilisban kezdődtek, és ezekről idén január 12-én számolt be a nyilvánosság előtt. A legújabb felfedezés továbbra sem győzte meg a szakembereket, vannak, akik szerint elképzelhető, hogy a támadások mögött egy olyan harmadik ország áll, amelyik a "hamis zászló" trükköt alkalmazza.

 A 2006 óta a kínai piacon lévő Google az őt ért hackertámadások után "az alkalmat megragadva" kijelentette, hogy nem hajlandó tovább szűrni a kereső kínai találati eredményeit, és az országból való kivonulással fenyegetett.

Kulcsszavak: Google Kína hacker security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Biztonságban az ipari vezérlőrendszerek és kritikus infrastruktúrák

A Check Point Software Technologies Ltd., a cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat bemutatta új 1570R ipari kivitelű biztonsági gateway termékét, mely védelmet nyújt a kritikus infrastruktúrák hálózatai, az ipari vezérlő- (Industrial Control Systems – ICS) és SCADA rendszerek számára a legkülönbözőbb típusú ötödik generációs cyber-fenyegetésekkel szemben. A 1570R kiemelkedő teljesítményt, fenyegetések elleni védelmet adó biztonsági technológiát, egyszerű telepítést és ellenőrzést, valamint megbízhatóságot jelent az olyan, különösen nagy fizikai igénybevételt kívánó ipari környezetekben, mint az erőművek, az automatizált gyárak és a tengerészeti flották. 

2020. július 5. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás