A számítógépes zsargon megtéveszti a felhasználót és csorbítja a biztonságot

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 22. 09:27

A számítógépes zsargon, a többválasztós ablakok és a fantáziátlan reklámok veszik el a felhasználók kedvét attól, hogy megtanulják, hogyan védhetik meg magukat a világhálón - állapították meg szakértők az internet biztonságáról rendezett brüsszeli konferencián.

Az EastWest Institute nevű, amerikai és orosz tudósokat tömörítő szervezet az internet veszélyeiről; az online lopás, csalás, vandalizmus, zaklatás és kémkedés egyre égetőbb problémájáról tartott a héten tanácskozást.
 A világ mintegy kétmilliárd internethasználója közül sokan a számítógépes nyelvi hókuszpókuszok miatt gondolják úgy, hogy a biztonság kérdését inkább a szakemberekre hagyják, és nem foglalkoznak a világhálón rájuk leselkedő veszélyekkel, jóllehet ez a nemtörődömség később fájdalmas veszteségeket okozhat számukra.

 "A szakzsargon használata misztikussá teszi a szakemberek munkáját, a tisztán érthető magyarázatok pedig még a felhasználói kézikönyvekből is hiányoznak" - mondta Peter Altabef, a Dell szolgáltatási üzletágának elnöke. "Ha nem oszlatjuk el a számítógépes biztonság körüli ködöt, az emberek továbbra sem fognak törődni vele" - hangsúlyozta Michael Chertoff, a Bush-kormányzat egykori belbiztonsági minisztere.

 A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy felhasználóbaráttá kell tenniük ezt a területet, és meg kell tanítaniuk az embereket a biztonság fontosságára. "Az egyik legalapvetőbb lépés lenne, ha az emberek megtanulnák, hogy a saját védelmük érdekében összetettebb jelszavakat használjanak" - mondta Steve Purser, az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség egyik vezetője.

 "A biztonsági öv mellőzésének következményeit láthatjuk a televíziós híradásokban. Az internetes biztonság hiányából eredő következmények azonban nem ilyen látványosak, ezért a megfelelő felelősségérzet sem alakult ki az emberekben - tette hozzá Curtis Siller, az IEEE mérnöki világszervezet szabványügyi igazgatója.
 A szakemberek tervei szerint felhasználói csoportokra szabott látványos, fantáziadús üzenetekkel kívánják felhívni a figyelmet a netes biztonságra. Ezeket a hirdetéseket pedig a televíziós csatornáktól kezdve iskolai plakátokon, a YouTube-on, a Second Life online játék felületén át a népszerű közösségi portálokig kívánják megjelentetni.
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bizalmas katonai adatok leselejtezett számítógépen

A G DATA szakértői többek között egy föld-levegő rakétarendszer felhasználói kézikönyvét is megtalálták a német hadsereg által leselejtezett notebookon, melyet az eBay-en vásároltak meg.

2020. április 2. 17:53

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során. Ezt a kiberbűnözők is jól tudják, és igyekeznek kihasználni a felhasználók tapasztalatlanságát az otthoni munkavégzés, a távoktatás, illetve a járvánnyal kapcsolatos információkeresés területén. Az ESET nemrégiben hirdetett akciójában Internet Security ingyenes, teljes funkcionalitással bíró próbaverziót kínált fel minden diáknak és tanárnak, amelyet a nagy keresletre való tekintettel április 15-ig meghosszabbítanak, sőt a cég szakemberei segítenek a beállításokban is.

2020. április 2. 10:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás