Megvan a Google elleni támadás kódjainak szerzője

Milkovits Gábor, 2010. február 22. 21:30

A Financial Times értesülése szerint az amerikai kormánynak dolgozó kutatók megtalálták azt a kínai programozót, aki az IE6 böngésző biztonsági rését kihasználó kódokat írta, amelyeket aztán a Google és más társaságok elleni tavalyi cyber-támadásokban kiaknáztak.

A meg nem nevezett szabadúszó programozó egy kínai hacker-fórumon tette közzé az általa írt kódokat, a lap azonban úgy tudja, hogy ő maga személyesen nem vett részt a támadások kivitelezésében. A fórumhoz viszont sokaknak lehetett hozzáférése, köztük a Google és mások által a decemberi események hátterében gyanított kínai kormányszerveknek is, akik ellenőrzésük alatt igyekeznek tartani a teljes kínai webet.

A New York Times a múlt héten cikkezett arról, hogy a Google rendszerét állítólag a sanghaji Csiaotung (Jiaotong) Egyetem, illetve a Santungban (Shandong) lévő Lanhsziang Szakiskola számítógépeiről érte a támadássorozat. Az iskolák ugyanakkor a kínai hatóságokon keresztül cáfolták, hogy bármi közük lenne a történésekhez.

A Google január 16-án jelentette be a nyilvánosság előtt, hogy rendszerét tavaly április óta sorozatosan érik olyan, feltehetően Kínából indított támadások, amelyeknek elsősorban kínai emberi jogi aktivisták elektronikus levelezései a célpontjai. Az eseményekre reagálva a cég kijelentette, hogy nem hajlandó tovább szűrni keresőjének kínai találati eredményeit, emellett pedig akár hajlandó kivonulni is az ország piacáról. A kínai kormány azóta is tagadja, hogy bármi köze lenne az eseményekhez. A Microsoft utóbb kijavította az Internet Explorer támadásokban kihasznált sebezhetőségét.

 

Kulcsszavak: Google security hacker Kína

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Adatvédelem az online oktatási időszakban

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a Safer Internet Program (SIP) hazai konzorciumvezetője fontosnak tartja a gyerekek online biztonságát, így a koronavírus okozta megváltozott körülmények miatt otthoni oktatásban részt vevő gyerekek online biztonságát. Éppen ezért a gyermekek vonatkozásában a korábban sokszor emlegetett adatvédelem kérdése újra terítékre kerül, sőt mi több, a távoktatás miatt a gyermekekre vonatkozó adatvédelem még fontosabb, mint korábban. 

2020. április 4. 09:31

A HP egyedülálló innovációkkal emeli új szintre a kiberbiztonságot

A HP bemutatja továbbfejlesztett biztonsági megoldásait, amelyek teljeskörű védelmet nyújtanak a vállalkozások és távoli munkát végzők számára. A vállalat legújabb termékei közé tartozik a HP Pro Security Edition, a HP Proactive Security és a HP Sure Click Enterprise. A HP a járvány miatt otthonról dolgozó munkavállalók adatainak védelmére ingyenesen elérhetővé teszi a Sure Click Pro védelmi szolgáltatást. 

2020. április 3. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás