Feljelentést tesz az OVI a honlapjával kapcsolatos visszaélés miatt

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 24. 09:04

Feljelentést tesz az Országos Választási Iroda (OVI) a honlapjával történt keddi visszaélés miatt - közölte az Önkormányzati Minisztérium. A www.valasztas.hu honlapon kora este sem volt elérhető több fontos információ.

A választási ügyekért felelős szaktárca arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az OVI szerverére semmilyen behatolás nem történt, a támadó csak olyan "áloldalakat" hozott létre, amelyek azt a látszatot keltették, mintha a www.valasztas.hu oldal részei lennének. Közölték, a mostani "támadói megoldás" hasonlatos a más rendszerekkel szemben alkalmazott, úgynevezett "álelérési" út terjesztéséhez.
 Az OVI ahhoz, hogy kiküszöbölje a honlap adatainak esetleges későbbi, hasonló, az érdeklődők megtévesztésére alkalmas átvételét, átmenetileg leállította az oldal egy részét. Ezt, mint írták, a szükséges beavatkozás után újraindítják, bár kedd késő délutánig ez nem történt meg.

 A www.valasztas.hu nyitólapján az Országos Választási Iroda tájékoztatja a látogatókat, hogy a honlap egyes oldalaihoz megjelenésében hasonló, de tartalmában módosított adatokat feltüntető, hamis oldalak jelentek meg az interneten. Hangsúlyozták, hogy a másolás a honlap adattartalmát semmilyen formában nem befolyásolja. Annak érdekében, hogy a látogatók mindig az OVI által közzétett, korrekt információkat láthassák, javasolják, hogy kizárólag a www.valasztas.hu honlapon, illetve az onnan nyíló menüpontokban, linkeken tájékozódjanak a választásokkal kapcsolatos tudnivalókról. Leszögezik: a honlapunkról származó adatok további felhasználásáért felelősséget nem vállalnak, a jogsértő tevékenységekkel szemben a szükséges jogi lépéseket megteszik.

 Az ügy előzménye, hogy tegnap reggel óta a www.valasztas.hu oldal egy része nem elérhető. Az oldalon kedden kora este sem lehetett elérni a jelöltekre, jelölőszervezetekre, valamint a választókerületekre mutató menüpontokat, ám az oldal többi része működött. Az ismeretlenek a választási oldalra nem léptek be, de olyan hivatkozásokat hoztak létre, amelyek a megjelenő adatokat módosították. Ezek az OVI hivatalos oldalról nem érhetőek el, csak az e-mailben megküldött, módosított címekről.

 Az MTI által megkérdezett informatikus szerint a hekker a lap sérülékenységére akarta felhívni a figyelmet, arra, hogy esetleg kifinomultabb technikával nagyobb megtévesztéseket is lehetne okozni. Ebben az esetben nem "betörés" történt - mondta -, de kiderült, hogy az oldalon vannak "biztonsági rések". Úgy fogalmazott: Ez még nem betörés, de a hekker már ott áll a kapuban. A kuruc.info saját világhálós oldalán magára vállalta az "egymilliárd forintból készült valasztas.hu" meghekkelését. Egyik programozójuk nevében azt jelezték: a választási honlap "megérett egy kis korrigálásra".
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Visszatérés az irodába – újabb kihívások a GDPR területén!

Elkezdőik a nyitás a kijárási korlátozásokat követően és ezzel együtt a munkavállalók irodai jelenléte is megnő. – kezdte Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi szakértője – A legtöbb szervezet valamilyen váltott időszakos irodai jelenlétet vezet be, hogy egyszerre csak a munkavállaló 30%-50%-a tartózkodjon az irodában. Több feladatot is jelent a irodai munkarendbe történő visszatérés. Az időbeosztás nyilvántartása és adminisztrációja, amennyiben eltér a normál ügymenettől érinti a személyes adatkezelést. Felül kell vizsgálni az adatkezelési folyamatot és kapcsolódó tájékoztatást. Amennyiben az adatok nem képzik a bérszámfejtés alapját akkor ezt az adatot csak a szükséges ideig szabad tárolni – jellemzően egy hónapig amíg az adott időszakban ellenőrizhető, hogy ki hány százalékát töltötte home office-ban és hány százalékát az irodában a munkaidejéből.

2020. május 31. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás