Jön az orosz eBay

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 24. 09:27

Az eBay, a világ legnagyobb online aukciósháza március 16-án nyitja meg orosz nyelvű oldalát, de az orosz vevők és eladók számára továbbra is korlátozott lesz a hozzáférés, mert kizárólag az eBay tulajdonában lévő PayPal rendszer útján lehet csak fizetni - és az orosz posta megbízhatósága sem látszik javulni a közeljövőben.

A kísérleti orosz oldal néhány napja már megtekinthető, és akár használható is a global.ebay.com címen, de Oroszországban kínált termékekre egyelőre még nem lehet keresni. A lap egyébként az amerikai változat pontos mása, a fordítást és az árak átszámítását rubelre automata végzi.
 Az aukciósház orosz lapja szinte teljesen készen, majdnem minden szolgáltatásával megjelenik Oroszországban. Az eBay leányvállalataként működő PayPal elektronikus kereskedelemre szakosodott pénzügyi intézetnek már nem csupán orosz változata van, hanem azt több internetes szervezet, például orosz közösségi honlapok is kínálják.
 A PayPal kizárólagos használatát egyébként az teszi szükségessé, hogy Oroszországból a külföldre történő pénzátutalás rendkívül bonyolult. Az elterjedt bankkártyák többségével is csak a belföldi tranzakciókra van lehetőség, ezért viszont PayPal-számla megnyitására is alkalmatlanok.

 John Donahoe, az eBay vezérigazgatója - aki jelenleg is Oroszországban tartózkodik az informatika jeles világcégeinek vezetőiből és számos informatikával foglalkozó magas rangú amerikai politikai tisztségviselőből álló küldöttséggel - az internetes kereskedelem orosz piacát jelenleg évi mintegy 5, perspektivikusan 20 milliárd dollárra becsüli. Donahoe kilátásba helyezte, hogy az eBay kész vegyes vállalatokat alapítani orosz cégekkel.
 Az eBay arra számít, hogy a globális gazdasági válság lecsengése nyomán megnő a vásárlók érdeklődése az internetes kereskedelem iránt - indokolta az indulás pillanatát az eBay oroszországi kommunikációs politikáját felügyelő Edelman Imageland illetékese.

 Az online kereskedelem népszerűbbé válásában az orosz posta problémát jelenthet: erre utal, hogy az interneten árusító orosz cégek szinte mindegyike futárokat alkalmaz. Az eBay válasza erre az, hogy az áruszállítás kérdéséről az eladó és a vevő állapodik meg, ebben az aukciósház nem vesz részt. A hasonló orosz aukciósház, a Molotok (kalapács), oldalán átlagosan ötmillió tétel tekinthető meg egy időben, lapját havonta mintegy 7,5 millióan keresik fel, és ezzel piacvezető az országban.
Oroszországban egyébként az internetes kereskedelem egyelőre nem olyan népszerű, mint Amerikában vagy Nyugat-Európában, egyebek mellett azért sem, mert az emberek igen bizalmatlanok.
 

Kulcsszavak: eBay onlineszolg e-commerce

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27