IBM X5 szerverek: jelentős memóriabővítés új hardver nélkül

Milkovits Gábor, 2010. március 3. 06:13

Az IBM hamarosan bemutatja a CeBIT kiállításon legújabb, X5 elnevezésű szerver termékcsaládját, amely az eddigi számítógépeknél nagyságrendekkel komolyabb memóriabővítést tesz lehetővé anélkül, hogy ehhez új szervert kellene vásárolni.

A mostani x86-os pengeszervereken többnyire 12-16 olyan csatlakozó található, amelyekbe DIMM memóriamodulokat lehet beilleszteni. Ha ezek mindegyikét kihasználják, a cég kénytelen teljesen új szervert vásárolni, pedig lehet, hogy a megnövekedett feladatok ellátásához csupán memóriabővítésre lett volna szükség. Az IBM új X5 termékcsaládján viszont a gyárilag beépített 16 memóriamodul mellett további 24 DIMM csatlakozó is található: az újítás persze nem abból áll, hogy ezeket elhelyezték az alaplapon, hanem hogy a szerver képes is az így kibővített memória kezelésére és kihasználására.

Ennek egyik eleme az a szintén újításnak minősülő kiegészítő csip, amely az I/O lapka, a lapkakészlet, a memória, a háttértárak és a hálózati csip működését hangolja össze úgy, hogy ezáltal jelentősen növeli a teljes rendszer teljesítményét. Az IBM közleménye szerint a saját X-architektúrájukon alapuló lapka segítségével az X5 termékcsalád az eddigi szervereknél harmincszor hatékonyabb adatbázis-kezelést, 99 százalékkal magasabb wattonkénti teljesítményt, illetve 78 százalékkal több virtuális szerver futtatását teszi lehetővé.

A kék óriás első körben három X5 szervert tervez forgalomba hozni: egy négyprocesszoros csúcsmodellt, egy újfajta pengeszervert, valamint egy belépő szintű, két CPU-s modellt. A konkrét specifikációról a héten zajló CeBIT-en, illetve még később, az Intel következő generációs szerverlapkáinak megjelenése után lehet majd többet tudni.

Kulcsszavak: CeBIT szerver IBM

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fullon pörög a Kingston új KC600 SSD-je

Kingston Digital Europe Co LLP bemutatta az asztali PC és notebook-feladatokhoz tervezett, 2,5″-os KC600 SSD-t, amely teljes kapacitás-kihasználtsággal növeli a számítógépek teljesítményét. A KC600 meghajtót gyors reagálásra optimalizálták, rendkívüli indulási, betöltési és átviteli sebességgel. Komplett biztonsági csomaggal, azon belül 256 bites AES-XTS hardveralapú titkosítással, TCG Opal 2.0 és eDrive megoldásokkal védi a felhasználói adatokat. 

2019. október 22. 16:40

A WiFi 6 technológiával az iskolák valódi digitális előnyre tehetnek szert

A Zyxel bejelentette legújabb  WiFi 6 (11ax) hozzáférési pont (AP) sorozatának megjelenését, amelyet az osztálytermekben és egyéb magas sűrűségű környezetben fellépő hálózati túlterhelés feloldására terveztek.

2019. október 22. 09:06

Mesterséges intelligencia alkalmazása a kis- és közepes vállalkozásokért

Egy magyar szoftverfejlesztő cég világszerte élen jár a gyártó-, logisztikai- és kereskedelmi szoftvermegoldások fejlesztésében. Legújabb áttörésük, hogy a piacon elsőként alkalmazzák gyártási rendszerekben a genetikus algoritmus alapú mesterséges intelligenciát, melynek köszönhetően a kis- és közepes vállalkozások az adott folyamatra fordított időt és költségeket legalább 30-40 százalékkal tudják csökkenteni. 

2019. október 21. 13:27

Aktuális témákkal bővült a Neumann Társaság ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tankönyve

Ingyenesen letölthető a Neumann Társaság honlapjáról a Neumann Társaság kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt stílusban megírt IT biztonsági tankönyvének aktualizált kiadása, amelyből már az is kiderül, hogy miként lehet felismerni a DeepFake technológiával készített hamis videókat, vagy mire kell vigyáznia a gyerekeknek a népszerű TikTok közösségi szolgáltatás használatakor, de még abban is segítséget nyújt, hogyan kell megóvni digitális eszközeinket, ha azokat otthonunktól távol, például szállodában vagy étteremben használjuk.

2019. október 21. 11:58

Magyarországi notebookpiaci trendek

Négy éve még 120-150 ezer forintért, idén azonban már átlagosan 223 ezer forintos bruttó áron választottak noteszgépeket a vásárlók a Notebook.hu-nál - ami mintegy 23 ezer forinttal magasabb a hazai átlagnál. Érdekesség, hogy jelenleg a gamer készülékek népszerűsége hajtja előre a legjobban a magyar piacot. A tizedik generációs Intel Core processzorok megjelenésével a szupervékony kivitelű, de munkaállomás teljesítményét kínáló típusok terén is bővülésre számít a kereskedő.

2019. október 21. 10:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37
online sportfogadás