IBM X5 szerverek: jelentős memóriabővítés új hardver nélkül

Milkovits Gábor, 2010. március 3. 06:13

Az IBM hamarosan bemutatja a CeBIT kiállításon legújabb, X5 elnevezésű szerver termékcsaládját, amely az eddigi számítógépeknél nagyságrendekkel komolyabb memóriabővítést tesz lehetővé anélkül, hogy ehhez új szervert kellene vásárolni.

A mostani x86-os pengeszervereken többnyire 12-16 olyan csatlakozó található, amelyekbe DIMM memóriamodulokat lehet beilleszteni. Ha ezek mindegyikét kihasználják, a cég kénytelen teljesen új szervert vásárolni, pedig lehet, hogy a megnövekedett feladatok ellátásához csupán memóriabővítésre lett volna szükség. Az IBM új X5 termékcsaládján viszont a gyárilag beépített 16 memóriamodul mellett további 24 DIMM csatlakozó is található: az újítás persze nem abból áll, hogy ezeket elhelyezték az alaplapon, hanem hogy a szerver képes is az így kibővített memória kezelésére és kihasználására.

Ennek egyik eleme az a szintén újításnak minősülő kiegészítő csip, amely az I/O lapka, a lapkakészlet, a memória, a háttértárak és a hálózati csip működését hangolja össze úgy, hogy ezáltal jelentősen növeli a teljes rendszer teljesítményét. Az IBM közleménye szerint a saját X-architektúrájukon alapuló lapka segítségével az X5 termékcsalád az eddigi szervereknél harmincszor hatékonyabb adatbázis-kezelést, 99 százalékkal magasabb wattonkénti teljesítményt, illetve 78 százalékkal több virtuális szerver futtatását teszi lehetővé.

A kék óriás első körben három X5 szervert tervez forgalomba hozni: egy négyprocesszoros csúcsmodellt, egy újfajta pengeszervert, valamint egy belépő szintű, két CPU-s modellt. A konkrét specifikációról a héten zajló CeBIT-en, illetve még később, az Intel következő generációs szerverlapkáinak megjelenése után lehet majd többet tudni.

Kulcsszavak: CeBIT szerver IBM

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Könnyű préda a családi vállalkozás a kiberbűnözők számára?

Az utóbbi hónapokban kialakult helyzet a családi vállalkozások digitalizációját is felgyorsította, azonban a változások, új eszközök és a gyors ütemben lezajló fejlesztések mind-mind támadási felületet jelentenek a kiberbűnözők számára, akik ezt a globális turbulenciát kihasználva még célzottabb és kifinomultabb módon támadnak. A multicégek kihívásairól, a home office veszélyeiről sok szó esett, mi a helyzet azonban a kisebb, családi vállalkozások kiberbiztonságával? A Deloitte üzleti podcast sorozatának legutóbbi epizódjában erről a témáról hallhatunk bővebben.

2020. június 4. 09:36

Égető problémára ad megoldást a Kulcs-Soft új szolgáltatása

A KKV-k aktuális kihívásait szem előtt tartva, Magyarországon egyedülálló, egyben hiánypótló szolgáltatást indít a Kulcs-Soft. A szoftverfejlesztő cég vállalása, hogy a vállalkozások számára biztosít mindent, ami informatika: rendszergazdai szolgáltatást, informatikai biztonságot és számítástechnikai eszközöket és ügyviteli szoftvereket egy kézből. Nagyvállalati szintű szolgáltatások elérhetőek lesznek a kisvállalkozások számára.

2020. június 3. 19:13

Megnövelt termelékenység és adatvédelem az új Philips monitorral

Az MMD, vezető kijelző szakértő és a Philips monitors márka licencpartnere, bejelenti az új, 24 hüvelykes (23,8” / 60,5 cm) Philips 242B1V LCD képernyőt. A professzionális felhasználók termelékenyésének javítását, valamint a bizalmas adatok és tartalmak védelmét megcélzó új modell Full HD (1920 x 1080) felbontással és SmartImage technológiával rednelkezik a képek és videók lehető legélénkebb megjelenítése érdekében.

2020. június 2. 18:19

Kötelező adatszolgáltatás a magánegészségügyben

2020. június 1-vel lépett életbe az a szabályozás, amelynek értelmében minden egészségügyi magánszolgáltatónak csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) és ezen keresztül kell online adatokat küldenie a központi rendszerbe. A rendelkezés mintegy 29 ezer magánpraxist érint, amelyek mostantól kizárólag akkreditált szoftveren keresztül tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek. A T-Systems leányvállalata, az egészségügyi megoldásokra szakosodott Pan-Inform Kft. a rendelet hatálybalépését megelőzően élesítette magánorvosok számára fejlesztett informatikai rendszerét, amelynek bevezetése az orvostól csupán egy számítógépet, böngészőt és stabil, nagy sávszélességű internetkapcsolatot igényel. 

2020. június 2. 14:58

A Razer bemutatja az alkotóknak szánt Blade 15 Studio Editiont

A Razer bejelentette vadonatúj Razer Blade 15 Studio Edition laptopját, egy mobil munkaállomást, amely megfelel a legszélesebb alkotói rétegek - legyen szó akár hangmérnökökről, akár VFX művészekről - által támasztott igényeknek. Az új mobil stúdió megkapta az Intel legfrissebb 8 magos, 10. generációs processzorát, valamint az NVIDIA Quadro RTX 5000 GPU-ját, a csomagot pedig az olyan további funkciók teszik teljessé, mint például az egyedileg kalibrált 4K OLED érintőképernyő, az UHS-III SD kártyaolvasó és az USB-C töltési lehetőség. Az új Razer Blade 15 Studio Edition a teljesítmény és a funkcionalitás tökéletes kombinációját nyújtja egy karcsú, Mercury White (higanyszürke) színű csomagban. 

2020. június 2. 11:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás