IBM X5 szerverek: jelentős memóriabővítés új hardver nélkül

Milkovits Gábor, 2010. március 3. 06:13

Az IBM hamarosan bemutatja a CeBIT kiállításon legújabb, X5 elnevezésű szerver termékcsaládját, amely az eddigi számítógépeknél nagyságrendekkel komolyabb memóriabővítést tesz lehetővé anélkül, hogy ehhez új szervert kellene vásárolni.

A mostani x86-os pengeszervereken többnyire 12-16 olyan csatlakozó található, amelyekbe DIMM memóriamodulokat lehet beilleszteni. Ha ezek mindegyikét kihasználják, a cég kénytelen teljesen új szervert vásárolni, pedig lehet, hogy a megnövekedett feladatok ellátásához csupán memóriabővítésre lett volna szükség. Az IBM új X5 termékcsaládján viszont a gyárilag beépített 16 memóriamodul mellett további 24 DIMM csatlakozó is található: az újítás persze nem abból áll, hogy ezeket elhelyezték az alaplapon, hanem hogy a szerver képes is az így kibővített memória kezelésére és kihasználására.

Ennek egyik eleme az a szintén újításnak minősülő kiegészítő csip, amely az I/O lapka, a lapkakészlet, a memória, a háttértárak és a hálózati csip működését hangolja össze úgy, hogy ezáltal jelentősen növeli a teljes rendszer teljesítményét. Az IBM közleménye szerint a saját X-architektúrájukon alapuló lapka segítségével az X5 termékcsalád az eddigi szervereknél harmincszor hatékonyabb adatbázis-kezelést, 99 százalékkal magasabb wattonkénti teljesítményt, illetve 78 százalékkal több virtuális szerver futtatását teszi lehetővé.

A kék óriás első körben három X5 szervert tervez forgalomba hozni: egy négyprocesszoros csúcsmodellt, egy újfajta pengeszervert, valamint egy belépő szintű, két CPU-s modellt. A konkrét specifikációról a héten zajló CeBIT-en, illetve még később, az Intel következő generációs szerverlapkáinak megjelenése után lehet majd többet tudni.

Kulcsszavak: CeBIT szerver IBM

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Elismerték az Epson fenntarthatósági törekvéseit

Az Epson idén harmadjára nyerte el a DataMaster Lab GREEN Award díját, amellyel tintasugaras innovációját és általános fenntarthatósági erőfeszítéseit ismerték el. Ráadásul dupla elismerést zsebelhetett be a márka, ugyanis a terméktesztek során a DataMaster ötcsillagos értékelést adott az Epson AM-C többfunkciós tintasugaras másolóinak.

2023. szeptember 26. 09:55

Cyber Signals: egyre több kibertámadás éri a sporteseményeket és helyszíneiket

A sport– és szórakoztató rendezvények gördülékenyebb és kényelmesebb lebonyolításához egyre több digitális szolgáltatást vesznek igénybe a helyszínt biztosító intézmények és a szervezők. Emiatt megnőtt a háttérinfrastruktúrák sérülékenysége, kedvező célpontot kínálva a kiberbűnözőknek. A Cyber Signals ötödik kiadása arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen sokrétű kiberbiztonsági előkészületekre van szükség ahhoz, hogy a rendezést vállaló intézmények infrastruktúrája mellett a sportolók, sportszövetségek és szponzorok, valamint a rendezvényeket látogató közönség adatai védve legyenek a kibertámadásoktól.

2023. szeptember 25. 20:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59