Siemens e-autózási újdonságok a Genfi Autószalonon

Kovács Attila, 2010. március 6. 11:35

A március 4. és 14. között tartó idei Genfi Autószalonon a Siemens az elektromobilitásnak, azaz e-autózásnak szánt új kulcskomponensekkel szerepel.

Bemutat egyrészt egy integrált áramfeltöltó rendszert a hozzátartozó szoftverrel, másrészt – a Ruf Automobile GmbH standján – az eRuf Greenster e-sportkocsiban egy úgynevezett kettősmotor-koncepciót. A Siemens nagy jövőt lát az e-mobilitásban, mivel az e-autók ideális pufferttárolóként működhetnek a felesleges megújuló energia számára. A cég azzal számol, hogy már a belátható jövőben több mint egy millió e-autó fog közlekedni a nemzetközi országutakon. 

“A nagyobb fenntarthatóság felé vezető úton a villamos energia a siker kulcsa” – véli továbbá Dehen. “Tanulmányok szerint intelligens hálózatok (smart grids) 2020-ig segítségével akár egymillió tonnával is csökkenteni lehet a CO2-emissziót”. A Siemens smart-grid-megoldásaival az áramhálózatokat az e-mobilitás céljaira alkalmassá lehet tenni. Környezetbarát e-autók az intelligens hálózatok döntő fontosságú részeivé válnak. Amikor hosszabb ideig a hálózatra kapcsolva parkolnak, éjjel például, felvehetik a szélerőművek pillanatnyi áramfeleslegét. Ezzel segítenek stabilizálni a hálózatokat, és növelni a megújuló energia részesedését az energiamixben.  

Ahhoz, hogy e-autókat sűrű töltőállomások hálózatára lehessen kapcsolni, központilag vezérelt parkoló- és töltőoszlop-hálót kell “szőni”. A Siemens olyan töltőrendszert mutat be Genfben, amelyben a központi fizetőállomás a kiválasztott töltőoszlopot szabaddá teszi, hogy róla áramot lehessen “tankolni”. A műveletről keletkező adatokat további felhasználásra (pl. elszámolás az áramszolgáltatóval) az állomás továbbítja a központi számítógépbe. Ez a megoldás főleg ott előnyös, ahol egy helyen sok kocsit kell feltölteni, pl. nyilvános vagy céges parkoló(háza)kban.

A Siemens intenzíven foglalkozik az e-mobilitás témájával. Világszerte egyetlen vállalatként lefedi az e-mobilitás teljes folyamatláncát az intelligens infrastruktúra-megoldásoktól a töltőtechnológián át a szükséges hajtástechnológiák kutatásáig.

Kulcsszavak: Siemens autotech

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Búvárkodásra is alkalmas prémium okosórával bővült a Huawei magyarországi kínálata

Búvárkodásra is alkalmas okosórát hozott a Huawei hazánkba. A luxusórák formavilágát idéző WATCH Ultimate 100 méteres mélységig vízálló, precíz navigációs rendszerrel szerelték fel, és kifejezetten strapabíró anyagokból készült. Az óra átfogó egészségkövető funkciókkal, többek között EKG-méréssel és stresszfigyeléssel is rendelkezik. A HUAWEI WATCH Ultimate egyaránt kompatibilis Android és iOS okostelefonokkal.

2023. szeptember 23. 12:10

Emeld magasabb szintre az edzésterved a HONOR Watch 4 segítségével

A HONOR bejelentette a HONOR Watch 4-et, a viselhető HONOR készülékek legújabb tagját. Stílusos formatervezés, precíz funkciók, egy nagy, akár 60Hz-es képfrissítésre is képes, 1,75-os színes AMOLED kijelző jellemzik amellett, hogy Bluetooth hívásokra is alkalmas. Mindehhez egy akár 14 napot is bíró akkumulátor társul, amivel tökéletes társ a fittség nyomon követésére bárhol, bármikor.

2023. szeptember 22. 19:33

A BOOX bemutatta legújabb mobil e-papír készülékét

A Boox bemutatta a legújabb mobil e-papír készülékét, amely a csúcsteljesítményt az E Ink kijelzővel és a telefon méretű dizájnnal ötvözi, így könnyedén magaddal viheted bárhová, hiszen elfér akár a zsebedben is.

2023. szeptember 20. 18:31

Ihletet ad a jövő autói tervezőinek a Hot Wheels

Idén szeptemberben a világ egyik legrangosabb autós formatervezői pályázata, a Polestar Design Contest tulajdonosai partnerségi megállapodást kötöttek a Mattel-lel. Ennek részeként a márkához tartozó, 55 éves múltra visszatekintő Hot Wheels járművek innovatív tervei a verseny leendő résztvevőinek rendelkezésére állnak majd, illetve a jövőben a Polestar autókból Hot Wheels és Matchbox gyűjthető modellek készülnek.

2023. szeptember 20. 16:16

Már Magyarországon is kapható a Huawei legújabb prémium kategóriás vezeték nélküli fülhallgatója

Már Magyarországon is kapható a Huawei legújabb flagship vezeték nélküli fülhallgatója, az open-fit kialakítású HUAWEI FreeBuds 5. A fülhallgató futurisztikus, csepp alakú megjelenéssel, intelligens zajszűrő technológiákkal és továbbfejlesztett nagy felbontású, tiszta hangzással érkezik. A HUAWEI FreeBuds 5 akár harminc órán át használható a feltöltést követően, egy gyors 5 perces töltés pedig akár 2 órányi zenehallgatást tesz lehetővé. A fülhallgató bármilyen iOS vagy Android okostelefonhoz csatlakoztatható.

2023. szeptember 20. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59