Hackerek és az Oscar díjátadó

forrás Prim Online, 2010. március 9. 14:49

Amint láthattuk, Kathryn Bigelow „The Hurt Locker", azaz a Bombák földjén című filmje tarolt az Oscar díjátadó gáláján. Gondolom, senkinek sem okoz meglepetést, hogy az interneten is sokan nyomon követik szerte a világon azt, hogy ki és milyen Oscar díjat nyer és - sajnálatosan - hackerek is megpróbálják kihasználni a neves esemény körüli felhajtást. – olvasható Graham Cluley, a Sophos vezető biztonsági tanácsadójának blogjában…

Az internetes felhasználók az „Oscars 2010 winners" és hasonló keresési kifejezések használatával veszélynek tehetik ki számítógépeiket, mivel a keresőmotorok által visszaadott találatok kártékony weboldalakra mutathatnak.
SEO (Search Engine Optimisation), azaz keresőmotor optimalizációs technikák használatával a hackerek olyan weboldalakat hoztak létre, amelyek tartalmilag a 2010-es Oscar díjátadó oldalához hasonlatosak, de valójában azért lettek létrehozva, hogy megfertőzzék az Ön számítógépét.



Amint láthatják, az Oscar gálával és a díjnyertesekkel kapcsolatos információk az elmúlt éjjel folyamán a legkeresettebb keresési kifejezések voltak.
A veszélyes hivatkozásokra kattintva olyan oldalra juttatja el Önt, amely felkínálja az Ön számítógépének átnézését biztonsági fenyegetések után, és megpróbálja Önt rávenni arra, hogy kártékony kódot töltsön le, valamint hitelkártyaszámát a hacker kezére juttassa.



Ahogy Fraser Howard nemrégiben részletezte a SophosLabs blogjában is, az áldozatokat számos esetben átirányították egy keresőmotor meglátogatása után, mielőtt egy kártékony scriptet tartalmazó weboldalra juttatták volna el.
A Sophos a kártékony scripteket Mal/FakeAVJs-A néven, a hamis antivírust pedig Troj/FakeAV-AXS néven észleli.
A hamis antivírus támadások (úgy is ismertek, mint scareware) nem jelentenek újdonságot, és a hackerek igen gyakran használják ki a legkeresettebb kifejezéseket és eseményeket azért, hogy a hatalmas méretű forgalmat fertőzött weboldalaikra irányítsák át.

Kulcsszavak: Sophos security hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05