Jóri András: illetéktelenek nem férhettek hozzá az ügyfélkapus adatokhoz

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 12. 10:55

Nem sérültek meg az APEH adatbázisában tárolt adatok, a felhasználók ügyfélkapujához illetéktelenül nem lehetett hozzáférni - állapította meg Jóri András adatvédelmi biztos.

Mint közleményében írta, mindössze két tucat felhasználót érinthetett a www.magyarorszag.hu kormányzati portál hibája, az Ügyfélkapu hibás visszaigazoló üzenetet küldő üzemzavara.

 Az Ügyfélkapu új változatának beüzemelése február utolsó napjaiban kezdődött, március 1-jén viszont működési hiba miatt vissza kellett állítani a korábbi rendszert, s az Ügyfélkapu 2-t a következő hét végén indították el ismét. Mivel az informatikai rendszer hibája a személyes adatok kezelését érintette, ezért az adatvédelmi biztos hivatalból eljárva, illetve állampolgári panasz alapján vizsgálatot indított.

 Az ombudsman azt írta: a hiba akkor lépett fel, amikor a felhasználók mintegy tizedénél nem jelent meg a visszaigazolás, továbbá körülbelül két százalékuk véletlenszerűen másnak szóló visszaigazolásokat láthatott. A hibát az üzenetek megjelenítésénél alkalmazott átmeneti adattároló helytelen beállítása okozta - állapította meg.

 Az adatok megjelenítése ugyan hibás volt, ám a központi rendszerben és a szakrendszerekben - így az APEH adatbázisában is - tárolt adatok nem sérültek meg. Hibásan leginkább a nevek és esetenként az adóazonosító jelek jelentek meg, de más felhasználó ügyfélkapujához nem lehetett illetéktelenül hozzáférni - hangsúlyozta.

 Az informatikai szakemberek haladéktalanul, a második hibabejelentés után döntöttek a korábbi rendszer visszaállításáról - közölte. Jóri András közleményében kiemelte: a március eleji üzemzavarhoz hasonlónak nem szabad előfordulnia. A most zajló adatvédelmi vizsgálat tisztázza majd, hogy a rendszer tesztelése megfelelő volt-e. A vizsgálat kiterjed az új rendszer üzembeállítása óta gyakran tapasztalható szolgáltatás-kimaradásokra is - tette hozzá.
 

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás