Sanghai Expo: az első zöld világkiállítás Siemens technikára épít

Kovács Attila, 2010. március 15. 10:51

Május 1-én nyitja meg kapuit a világ előtt az Expo 2010 Sanghajban: a kínai metropoliszban mintegy 70 millió látogatót várnak. Az expók történetében ez lesz az első „zöld” világkiállítás. A nagyszámú látogatók környezetbarát fogadásához szükséges infrastruktúra nagy részét a Siemens szállította.

A konszern az expo előterében összesen jó egymilliárd eurónyi megrendelést kapott. Ennek kereken 90%-a zöld termékekre és megoldásokra jut. A város területén hatvan pavilon várja a vendégeket. Ezek közül öt a zárás után is nyitva marad majd: Kína-pavilon, mint a kiállítás védjegye, a kb. 1 km hosszú Expo-bulvár, a témapavilon, az Expo-center és a 18 000 férőhelyes rendezvényközpont (performance-center).

Az épületekbe a legmodernebb zöld technikát építették be, amely a mostani – „Better City, Better Life“ mottót hordozó – expónak megadja a jellegét. Az egyik legnagyobb Siemens projekt a kiállítási területen a 160 000 m²-es China Pavillon. Ezt „dugig rakták” energiatakarékos Siemens épülettechnikával, és környezetbarát építési módja révén az Expo „zöld” jelképévé vélik. A Siemens technikának köszönhető energia-hatékonyság másik kiemelkedő példája a Hamburg Ház nevű épület. A német hanzaváros passzívháza fajlagosan példátlanul kevés energiát fogyaszt: majdnem energia-önellátó a készülékek és a látogatók által leadott hőenergia hasznosításával.

A takarékos energiafogyasztás kiállítási megoldásain kívül a Siemens Sanghaj áramellátásához is szállított infrastruktúrát. A közelgő nyár, amikor is a város energiafogyasztása – mint minden nyáron – Expo nélkül is tetőzne, a város áramszolgáltatását újabb teherpróbának veti alá. Ennek áthidalására szolgál a Siemens által megépített Waigaoqiao (Vajkaocsiao) erőmű, amely a világ legjobb hatásfokú szénerőműve. A város áramszükségletének egyharmadát fogja fedezni, miközben az egyéb, összehasonlítható teljesítményű kínai szénerőművek hatásfokához és CO2-kibocsátásához képest évi egymillió tonnával kevesebb szenet kell benne eltüzelni, illetve hárommillió tonnával kevesebb lesz az évi emissziója. Ezen kívül a Siemens a város peremén egy üzemet is épít szélturbina-rotorlapátok gyártására, amely az ország megújuló energiaforráson alapuló áramtermelésének erősítéséhez járul hozzá.

Az Expót megelőzően a Siemens  egy sor irodaházat szanált energetikai tekintetben a város tudományos és innovációs kerületében, Yangpuban (Jangpu), amelyek ezáltal 16%-nyi CO2-megtakarítást értek el. Szintén a metropolisz peremén a legmodernebb szűrőtechnikát installálta a szennyvíztisztító művekben a tisztavíz-ellátás javítására. A városlakók egészségének javát szolgálja a rákbetegségek gyógyítására szánt technika, amelyet a cég a Sanghaj Nemzetközi Rákkórházban telepített a Siemens 150 millió euró értékben. De a legnagyobb expo-körüli megrendelést az Ipar szektor Mobility divíziója könyvelhette el: kulcskomponenseket szállított 100 nagysebességű vonathoz, amelyek a jövőben 5 óra alatt fognak utasokat szállítani Pekingből Sanghajba. A vonal sanghaji terminálján pedig Kína legnagyobb parkolás-irányító rendszerét hozta létre, amely közvetlenül az expo nyitása előtt áll majd üzembe.

Az Expo 2010-hez vagy a pekingi olimpiához hasonló nagyrendezvények katalizálják a városok fejlődését. Az 1972-es olimpiára például a Siemens metrószerelvényeket szállított München városának, hogy az megbirkózhasson a látogatók rohamával, illetve, hogy tehermentesíteni lehessen a felszíni közlekedést. Ezek a vonatok azóta mintegy 400 millió utast szállítottak, és több millió tonnányi CO2-terhelést takarítottak meg. 2018-ig a Siemens 20 további nagyrendezvény házigazda városában fog infrastruktúra-megoldásokat kialakítani – például a stabil energiahálózathoz, a tömegközlekedéshez, az egészségügyi ellátáshoz.  Egy-egy ilyen rendezvény infrastruktúra-projektjein jó kétezren működnek közre. Azaz e projektek munkahelyeket is biztosítanak amellett, hogy segítenek a rendezvényt és a várost „élvezhetővé és élhetővé” tenni. 

Kulcsszavak: Siemens

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Stratégiai megállapodást írt alá a Corvinus és az ExxonMobil

A piacvezető magyar gazdasági egyetem és az energiaipari cég magyarországi leányvállalata együttműködésének fő célja, hogy a kölcsönös fejlődés érdekében szorosabbra fűzzék az oktatás-kutatás, valamint a gazdasági szféra kapcsolatát. 

2023. szeptember 30. 10:18

Ahol jelen és jövő találkozik

Októberben második alkalommal szervezi meg a hazai járműipar egyik kiemelkedő eseményét, a TECHTOGETHER+-t az autopro.hu csapata, ahol jelen és jövő találkozik. A rendezvény keretében megtartott járműipari konferencián hazánk meghatározó iparvállalatainak top menedzserei adnak elő, az innovatív ipari trendekre fókuszáló szakmai találkozón pedig az itthon tevékenykedő kulcsszereplőkkel találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény harmadik pillérjeként hazánk legtehetségesebb egyetemistái mérik össze tudásukat a mérnökhallgatói verseny keretében. 

2023. szeptember 29. 17:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38