Két és fél milliárd PC kerülhet szemétre a lusta szoftverfejlesztők miatt

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 16. 09:34

Két és fél milliárd PC kerülhet szemétre amiatt, hogy korszerűsítésre hivatkozva a felhasználók fölöslegesen cserélik a számítógépes hardvereket és ezzel súlyos környezeti károkat okozhatnak.

A Nottinghami Egyetem fenntarthatósági kutatói szerint világszerte mintegy 2,5 milliárd tökéletesen működő számítógép kerülhet a szemétbe 2013-ig, mindössze azért mert a "lusta" szoftverfejlesztők az egyszerűbb utat választva írnak egyre nagyobb processzorteljesítményt igénylő alkalmazásokat - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap online kiadásában.

A számítástechnikai alkatrészek cseréjéből származó veszélyes hulladékok problémájának úgy lehetne a leghatékonyabban elejét venni, ha a fejlesztők és a kereskedők lemondanának a minduntalan eszközfrissítési stratégiájukról - magyarázta Peter Swann fejlesztési és fenntarthatósági szakértő.

Számtalan számítógép-kereskedő a szoftverfejlesztőkkel együttműködve előtelepíti a programokat az új gépekre. Ezeknek a programoknak egy része azonban olyan ritkán használt opciókat tartalmaznak, amelyek jelentősen lekötik a számítógép erőforrásait és egy idő után a vásárlókat a hardver cseréjére ösztönzi - hangsúlyozta a professzor.

A hardvergyártóknak és a szoftverek fejlesztőinek mindössze annyi lenne a dolguk, hogy a különböző alkalmazások szabad összeválogatásával, illetve a szoftverek és a régebbi perifériák kompatibilitásának megőrzésével növeljék a számítógépek élettartamát.

A kidobásra ítélt gépeket általában Ázsiába, Latin-Amerikába vagy Afrikába szállítják újrahasznosítás céljából, de az ENSZ múlt hónapban kiadott közleménye szerint egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy az elektronikai hulladékok egyre jobban feltöltik a szeméttelepeket ezekben a térségekben.

Kulcsszavak: környezetvédelem

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új Philips modell az egyszerűbb közös munka érdekében

A Philips monitors széles portfóliójához egy olyan új modell csatlakozik, amely megfelel a videohívások új sztenderdjeinek: a Philips 34E1C5600HE.

2022. június 30. 20:11

Még mindig sokan kockáztatnak nem jogtiszta szoftverekkel

A legtöbben tisztában vannak a nem jogtiszta szoftverek használatának veszélyeivel, ennek ellenére a felhasználók 30%-a még mindig nem megbízható forrásból származó programokat részesít előnyben – derül ki a Microsoft Magyarország megrendelésére készült felmérésből.

2022. június 30. 15:23

A Sony bemutatja az új „INZONE” PC-s gaming periféria márkát

A Sony bejelentette az INZONE-t, egy új játékkiegészítő-márkát PC-s játékosok számára, amely élesíti az érzékeket és maximális játékbeli teljesítményt biztosít. Az INZONE monitorok elképesztő, nagy felbontású és dinamikatartományú képpel, a fejhallgatók pedig kiváló hangzással és 360 Spatial Sound for Gaming funkcióval rendelkeznek. 

2022. június 30. 11:27

A Check Point a videórendszer megoldások számára kínál IoT-biztonságot

Az új partneri együttműködés révén a Check Point IoT nanotechnológiája beépül a Provision-ISR biztonsági videórendszer eszközökbe, aminek köszönhetően azok az iparág legbiztonságosabb CCTV kameráivá válnak.

2022. június 29. 19:45

Vizsgálják az 5G-hálózatok elektromágneses sugárzását

Közös tesztmérésekkel vizsgálják az 5G-hálózatokból eredő elektormágneses sugárzást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei. A Nemzetközi Sugárvédelmi Szövetség (IRPA) kétévente megrendezett konferenciáján a két szervezet közös mintamérési projektjét is bemutatták június 4-én a Kongresszusi Központban. 

2022. június 28. 17:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24