Visszafejlesztik infrastruktúrájukat a mobilszolgáltatók?

forrás Prim Online, 2010. március 16. 17:51

A nem megfelelően kialakított frekvenciahasználati díj rendszere miatt az egyik magyarországi mobilszolgáltató kapacitáscsökkentésre kényszerült. Ez azt jelenti, hogy a rádió-adóvevő egységei számát országosan csaknem 8 százalékkal csökkentette, ami a kiélezett szolgáltatói versenyben kimondottan különös. A lépésre azért kényszerült, mert frekvenciadíj szempontból országunk a világon az egyik legdrágább. Gazdasági szakértők a szabályozási rendszer átalakítását javasolják a probléma kiküszöbölésére.

Nyolc százalékkal csökkentette egyik mobilszolgáltató, a Pannon a magyarországi rádió-adóvevő egységei számát. A visszafejlesztés oka a nem korszerűen kialakított frekvenciahasználati díjrendszer. A fizetett díj ugyanis, ellentétben a világszerte használt, egyszeri frekvenciasáv alapú elszámolással, Magyarországon egy sokváltozós, nehezen áttekinthető rend alapján áll össze.

Egy Magyarországon működő szolgáltató által fizetendő frekvenciahasználati díj kiszámolásához figyelembe kell venni az adóvevő egységek számát, egy meghatározott alapdíjat és számos változót. Az alapdíj ráadásul sávonként is változik. Bár a rendelkezésre álló frekvenciáknak csak kis részét használják, mégis a mobilszolgáltatóktól származik a spektrumbevételek legnagyobb része, ami e társaságok költségeit aránytalanul növeli. Európa többi részén csak egy általános frekvenciadíjat kell fizetnie a szolgáltatóknak.

A mobilcég az infrastruktúra-leépítéssel így éves szinten mintegy 200 millió forinttal csökkentette költségeit. A jelenlegi díjszabás ráadásul azokat a társaságokat „bünteti”, amelyek nagyobb hálózati kapacitást építenek ki. Az adóvevők lekapcsolásából az előfizetők elméletileg semmit nem fognak érzékelni, csupán a szolgáltató tartalékkapacitása csökken. Ez bizonyos esetben azt eredményezheti, hogy a hálózat hívásokat szabad kapacitás hiányában blokkolja, ez azonban csak nagyon kivételes esetekben fordulhat elő.

Dr. Pápai Zoltán gazdasági szabályozási szakember, az Infrapont tanácsadó cég ügyvezető igazgatója szerint több okból is aggasztó a szolgáltató lépése. Egyrészt teljes mértékben ellentétes a piac fejlődésének kívánatos irányával, hiszen a fejlesztések visszafogása akadályozza a korszerű információs és kommunikációs szolgáltatások, s különösen a szélessávú mobilinternet minél szélesebb körű elterjedését. Másrészt rávilágít arra a problémára, hogy a jelenlegi elavult szabályozás fékezi a gazdasági növekedést is, miközben mindenki számára világos, hogy a fejlesztések jelentik a gazdaság húzóerőt, mind mikro-, mind makroszinten. Egy átgondolt, korszerű szabályozással ez az állapot megfordítható lenne, így a szolgáltatók is folytathatják fejlesztéseiket, valamint a versenynek köszönhetően a fogyasztók is jobb minőségű szolgáltatást kapnának, ráadásul alacsonyabb áron. „Napjainkban, amikor mindenki a gazdasági növekedés fontosságáról beszél, épp a korszerűtlen szabályozás jelenti a fejlődés egyik akadályát” - mondta a szakértő.

A másik két szolgáltató tervezett lépéseiről konkrét hírek még nincsenek, de az világos, hogy Magyarországot frekvenciadíj szempontjából a világ egyik legdrágább országának tartják. Összességében elmondható, hogy mindhárom szolgáltató sokallja a frekvenciahasználati díjakat, s a rendszer szabályozása valóban megérett a változtatásra.

Kulcsszavak: hírközlés Pannon GSM

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új ajánlatokkal jelentezik a Telekom

Vajon hogyan tudnánk még elégedettebbé tenni az ügyfeleinket és még magasabb minőségű szolgáltatást, vagy terméket biztosítani nekik? – teszi fel a legtöbb cégvezető a kérdést, legyen szó akár most induló, akár több éve jól működő vállalkozásról. Miközben a fejlesztés és a fejlődés vállalkozásonként mást és mást jelent, a digitális megoldások szerepe mindenhol és minden ponton ugyanúgy felértékelődött, kulcsfontosságúvá vált: a Telekom most arra vállalkozik, hogy egy online követhető „átalakító show” segítségével megmutassa, hogyan járul hozzá a digitalizáció a vállalkozások fejlődéséhez, amit a Telekom új üzleti ajánlatokkal és megoldásokkal is támogat.

2022. július 5. 17:01

Stratégiai partnerség a képalkotó technológiákban

Bemutatta a Xiaomi a Leicával közösen tervezett új, Xiaomi 12S sorozatot, amely a két társaság stratégiai partnerségének első mérföldköve. A Xiaomi 12S ötvözi a Leica optikával, képfeldolgozással, képminőséggel kapcsolatos mélyreható ismereteit a Xiaomi okostelefonos fényképezés terén szerzett gazdag tapasztalataival. Az új széria típusai Leica Summicron lencsékkel rendelkeznek, és támogatják a Leica képalkotó profiljait, amelyek egyszerre segítik a felhasználókat abban, hogy minél inkább kifejezzék kreativitásukat, miközben a legmodernebb algoritmusok segítenek megőrizni a Leica évszázados képesztétikáját.

2022. július 4. 20:03

Mobilhálózata modernizációjával készül a Telekom a drasztikusan növekvő adatforgalomra

Lekapcsolta 3G hálózatát a Magyar Telekom, amely már sehol nem érhető el. Az ügyfelek nem maradnak szolgáltatás nélkül ezt követően sem: a közel országos lefedettségű, a korábbi technológiáknál jobb ügyfélélményt nyújtó 4G hálózat továbbra is rendelkezésre áll mind a hang-, mind az adatforgalom céljára. A legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát a meglévő 2G hálózat veszi át. 

2022. július 2. 15:40

Yettel: Tudatos utazási tippek

Elfogyott a mobilnetünk, lemerült a készülék vagy éppen a vízállósági teszten bukott el a mobilunk? Az okostelefonok korában már nem kérdés, hogy a mobilunk egyszerre az utazási irodánk, a beszállókártyánk, a fényképezőgépünk, a térképünk és a tudakozónk. 

2022. július 1. 09:55

A neves divatfotós örökítette meg a HONOR Magic4 Pro szépségét

A HONOR globális technológiai márka Nima Benatival, a tehetséges olasz, évek óta haute couture divatfotózással foglalkozó művésszel dolgozott együtt, hogy egy új oldaláról mutassák meg az egész világnak a HONOR Magic4 Pro készüléket. A HONOR a 2022-es Mobile World Congress-en mutatta be vadonatúj prémium termékcsaládját, élén a zászlóshajó HONOR Magic4 Pro-val.

2022. június 30. 17:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24