Sharp LCD tévék: új technológia, élethűbb szinek

Kovács Attila, 2010. március 22. 08:40

A Sharp új pixel-technológiájával ismét új fejezetet nyit a lapos televíziók piacának fejlődésében. A képpontok hagyományos három színből álló struktúrája (RGB) kiegészült egy negyedik szubpixellel, a sárga színnel (RGBY). Így az LCD televíziók feltalálója ismét új szintre emeli a képminőséget, a természetes színvisszaadást, miközben a LED háttérvilágítású LCD televíziók gyorsan növekvő piacán elérhető legtisztább és legélénkebb képet biztosítja.

Új RGBY képpont technológia, a Quattron segítségével forradalmasítják a televíziózást, és az LCD televíziók által jelenleg elérhető legjobb képminőséget kínálják a vásárlóknak. A Sharp új technológiája révén kibővítette a folyadékkristályos televíziók képernyőinek pixel-szerkezetét azáltal, hogy a korábban alkalmazott három alapszínt kibővítette egy negyedikkel. A technológia lényege, hogy minden egyes képponthoz hozzáadja a sárgát a pixeleket hagyományosan alkotó vörös, a zöld és a kék (RGB) színek mellé. Az eredmény a bőr, az arany és a sárga tónusok még részletesebb, pontosabb és élethűbb visszaadása.

A DisplaySearch szerint csak a tavalyi év során, a gazdasági és pénzügyi válság ellenére 50 százalékkal nőtt az LCD televíziók iránti kereslet, amely világszerte 140 millió készüléket jelent. Az előrejelzések szerint ebben az évben további 20 százalékos növekedés után ez a szám eléri a 170 millió készüléket. Mindemellett a LED háttérvilágítású LCD tévék iránti kereslet világviszonylatban több mint megnégyszereződik, ami azt jelenti, hogy a 2009. évi 4,1 millió készülékről 18,1 millióra növekszik.

A sharp becslései szerint Európában a LED háttérvilágítású LCD televíziók iránti kereslet 2010-ben eléri a 6.9 millió darabot a 2009. év 1,2 millió darab után. Európában idén Sharp több mint 600 ezer olyan LCD televíziót tervez értékesíteni, amelyeket már az RGBY technológiával szerelnek.

A Sharp már a tavalyi év során is új mércét állított be a képminőség és az energiatakarékosság terén a teljes LED háttérvilágítás és a világ legmodernebb LCD gyárában, Sakaiban készülő X-Gen panelek bevezetésével. Az RGBY technológiával ellátott új Sharp AQUOS LCD televíziók 2010 áprilisától válnak elérhetővé az európai piacokon. A pontos terméksorozat és az egyes modellek jellemzői országonként változhatnak.


 

Kulcsszavak: Sharp tudomány TV LCD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05