NetOkratikus népszavazást! - Nyílt levél Sólyom Lászlóhoz

forrás Prim Online, 2010. március 28. 11:44

Korszerű és szükséges kezdeményezéssel fordult nyílt levélben Sólyom László köztársasági elnökhöz és Szigeti Péter OVB-elnökhöz Horváth Dávid, a Dunaújvárosi Főiskola NetMiniszterelnök-jelölt hallgatója.

Megkeresésében kezdeményezi és a címzettek támogatását kéri, hogy bevezessék a népszavazás kezdeményezését online felületen keresztül is.

A NetMiniszterelnök-jelölt indoklásában időszerűnek tartja, hogy a 3,5 millió szavazati joggal rendelkező internetfelhasználó gyorsan és hatékonyan csatlakozhasson népszavazási kezdeményezéskehez, ezzel nem csak időt, hanem költséget is megspórolva.

Az ötlet valódi érdeme azonban abban van, hogy Horváth Dávid rávilágít arra, amit a sajtó az elmúlt hónapokban kiemelt: az emberek, de még inkább a fiatalok bele akarnak szólni a közéletbe és politikába, csak éppen senki nem képviseli őket. A kezdeményezéssel végre a különböző politikai beállítottságú, esetleg érdektelen emberek is, pártoktól függetlenül csatlakozhatnának egy-egy kezdeményezéshez.

Horváth Dávid az Ügyfélkapu rendszerét javasolja ennek a felületnek a kiépítésére, hiszen ezen keresztül már most is több hivatalos ügyünket lehet elektronikusan intézni.

Horváth Dávid weblapja"Nyílt levél Sólyom Lászlóhoz

Sólyom László Köztársasági Elnök Úrnak

1014 Budapest, Szent György tér 1. Sándor-palota

Tárgy: Nyílt levél – Online népszavazás kezdeményezés

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Támogatását kérem azon kezdeményezésem ügyében, hogy a magyar állampolgárok az alkotmány biztosította népszavazás kezdeményezési jogukkal a jövőben interneten keresztül, online felületen is élhessenek.

A jelenlegi szabályozás szerint, Magyarországon a választópolgárok által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtéssel történik. Országos népszavazásra irányuló állampolgári kezdeményezés esetén négy hónapig lehet aláírást gyűjteni. Fontos garanciális szabály, hogy az aláírásgyűjtő ívek mintapéldányát – hitelesítés céljából – az aláírásgyűjtés megkezdése előtt be kell nyújtani az Országos Választási Bizottsághoz. Az összegyűjtött és benyújtott ívek hitelesítését 30 napon belül kell lefolytatni. Így a kötelezően elrendelt népszavazás esetén 200.000 választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés 15 napon belül köteles elrendelni az ügydöntő népszavazást.

Ez az eljárás jelenleg rendkívül hosszadalmas folyamat, ezért azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy támogassa kezdeményezésemet, mely szerint kiegészítve az Ügyfélkapu rendszerét, annak keretein belül is lehessen népszavazást kezdeményezni, továbbá a már meglévő népszavazás kezdeményezéshez online is lehessen csatlakozni. Az Ügyfélkapu rendszerében hitelesített adatokkal tudnak regisztrálni az állampolgárok, így mind a népszavazáshoz való csatlakozás, mind a hitelesítés idejét le lehetne csökkenteni.

Azt gondolom, 2010-ben eljött az idő, hogy a több mint 4 millió hazai internetezőből közel 3,5 millió szavazati joggal rendelkező magyar állampolgár online is kezdeményezhessen népszavazást, avagy csatlakozhasson a már meglévőkhöz. Javaslom, hogy a papír-, idő és munkaigényes népszavazási kezdeményezés kiegészüljön egy hiteles és gyors online felülettel is. Fel kellene gyorsítani az ügymenetet és nagyobb nyilvánosságot, egyszerűbb hozzáférhetőséget kellene biztosítani a társadalomnak az alkotmány biztosította jogok gyakorlásához, hiszen a népszavazás a politikai rendszer szerves része, és nálunk – a nyugati demokráciákhoz képest – kevésbé alkalmazott eszköze. A nagyobb hatékonysággal bekövetkező, gyors voksolások élénkíthetik a pártok és a közvélemény kapcsolatát, ugyanakkor arra késztethetik a parlamenti erőket, hogy a reformokat közösen, mindenki által elfogadható kompromisszumokkal dolgozzák ki.

Szavazati joggal rendelkező állampolgárként, a társadalom igényeivel összhangban azt gondolom, hogy javaslatom megvalósítható, kiszolgálná az elvárásokat és elősegítené a társadalmi párbeszédet, megelőzve ezzel számos, a későbbiekben jelentkező problémát. Ezzel a lehetőséggel is erősítve a fiatalok és az idősebb generáció szavazati kedvét, a politikában és a közéletben való aktív részvételét.

Bizakodva mielőbb pozitív válaszában, maradok tisztelettel:

Horváth Dávid

Dunaújváros, 2010. március 25."

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már a Huawei Mate40 Pro a legjobb okostelefon fotózásra és videózásra a DxOmark szerint

Rögtön a bemutatását követően a DxOmark több rangsorának is az élére ugrott a Huawei legújabb zászlóshajó készüléke, a Mate 40 Pro. A független nemzetközi tesztoldal okostelefonos kamerákat sorba állító összevetésében a mezőnyt jelentősen maga mögé utasítva, 136 pontot érdemelt ki a Mate 40 Pro kiváló fotós és videós funkciókkal felvértezett hátlapi kamerarendszere. A készülék emellett átvette a vezetés a szelfikamerák rangsorában is, ráadásul szintén egy korábbi Huawei készüléket, a P40 Pro-t megfosztva a tróntól. 

2020. október 27. 19:41

A kreatív ipar példát mutat a fenntartható gazdaság megteremtéséhez

Megkerülhetetlen szerepet játszik a kreatív ipar a gazdaságilag és környezetileg is fenntartható termelésben – a megfelelően tervezett, gazdaságba visszaforgatható termékek globálisan akár évi 1 trillió dollárnyi megtakarítást is jelenthetnek a piaci szereplők számára – derült ki a Budapest Design Week körforgásos gazdaság témájú szakmai eseményein. A kreatív iparág EU-s szinten 535,9 milliárd euró forgalmat generál és 7,1 millió munkahelyet biztosít, Magyarországon pedig a szellemitulajdon-intenzív ágazatok mind a munkahelyek számában, mind GDP-arányosan az EU-átlag felett teljesítenek.

2020. október 27. 17:53

Kísértetiesen jó ajánlat a HTC VIVE Halloween kínálatában

Sehol máshol nem lehet részed olyan horrorisztikus élményben, mint a virtuális valóságban! A padló minden reccsenése, az elsuhanó árnyak és minden rád leselkedő rémség varázslatosan valódinak hat, mintha csak a legnagyobb rémálmodban lennél éppen.

2020. október 27. 16:20

Kreativitás, bátorság és kitartás: ezek nélkülözhetetlenek egy startup indításához

Erős jövőképpel, magabiztos digitális tudással rendelkeznek a hazai fiatalok, a legtöbben saját vállalkozásban vagy cégvezetőként dolgoznának - derült ki a Hiventures reprezentatív felméréséből. A legtöbben szívesen dolgoznának startupban, a fiatalok fele szívesen indítana is ilyen céget, ehhez azonban bátorság, kreativitás és kitartás kell. A vállalkozó kedvű fiataloknak november 12-én a Hiventures szervezésében megrendezésére kerülő 4.  Regional Startup and Innovation Day-en lesz lehetőségük inspirálódni, a rendezvény - a koronavírus járványra tekintettel – idén egy rendhagyó, több digitális kreatív technológiát ötvöző, páratlan esemény lesz.

2020. október 27. 13:55

Profi és amatőr fotósok jelentkezését várja a Nikon

A Nikon bejelentette, hogy visszatér a kétévente megrendezésre kerülő fotós versenye, a Nikon Fotópályázat 2020-21. A versenyen profi és amatőr fotógráfusok jelentkezését várják a világ minden tájáról.

2020. október 27. 12:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás