NetOkratikus népszavazást! - Nyílt levél Sólyom Lászlóhoz

forrás Prim Online, 2010. március 28. 11:44

Korszerű és szükséges kezdeményezéssel fordult nyílt levélben Sólyom László köztársasági elnökhöz és Szigeti Péter OVB-elnökhöz Horváth Dávid, a Dunaújvárosi Főiskola NetMiniszterelnök-jelölt hallgatója.

Megkeresésében kezdeményezi és a címzettek támogatását kéri, hogy bevezessék a népszavazás kezdeményezését online felületen keresztül is.

A NetMiniszterelnök-jelölt indoklásában időszerűnek tartja, hogy a 3,5 millió szavazati joggal rendelkező internetfelhasználó gyorsan és hatékonyan csatlakozhasson népszavazási kezdeményezéskehez, ezzel nem csak időt, hanem költséget is megspórolva.

Az ötlet valódi érdeme azonban abban van, hogy Horváth Dávid rávilágít arra, amit a sajtó az elmúlt hónapokban kiemelt: az emberek, de még inkább a fiatalok bele akarnak szólni a közéletbe és politikába, csak éppen senki nem képviseli őket. A kezdeményezéssel végre a különböző politikai beállítottságú, esetleg érdektelen emberek is, pártoktól függetlenül csatlakozhatnának egy-egy kezdeményezéshez.

Horváth Dávid az Ügyfélkapu rendszerét javasolja ennek a felületnek a kiépítésére, hiszen ezen keresztül már most is több hivatalos ügyünket lehet elektronikusan intézni.

Horváth Dávid weblapja"Nyílt levél Sólyom Lászlóhoz

Sólyom László Köztársasági Elnök Úrnak

1014 Budapest, Szent György tér 1. Sándor-palota

Tárgy: Nyílt levél – Online népszavazás kezdeményezés

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Támogatását kérem azon kezdeményezésem ügyében, hogy a magyar állampolgárok az alkotmány biztosította népszavazás kezdeményezési jogukkal a jövőben interneten keresztül, online felületen is élhessenek.

A jelenlegi szabályozás szerint, Magyarországon a választópolgárok által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtéssel történik. Országos népszavazásra irányuló állampolgári kezdeményezés esetén négy hónapig lehet aláírást gyűjteni. Fontos garanciális szabály, hogy az aláírásgyűjtő ívek mintapéldányát – hitelesítés céljából – az aláírásgyűjtés megkezdése előtt be kell nyújtani az Országos Választási Bizottsághoz. Az összegyűjtött és benyújtott ívek hitelesítését 30 napon belül kell lefolytatni. Így a kötelezően elrendelt népszavazás esetén 200.000 választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés 15 napon belül köteles elrendelni az ügydöntő népszavazást.

Ez az eljárás jelenleg rendkívül hosszadalmas folyamat, ezért azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy támogassa kezdeményezésemet, mely szerint kiegészítve az Ügyfélkapu rendszerét, annak keretein belül is lehessen népszavazást kezdeményezni, továbbá a már meglévő népszavazás kezdeményezéshez online is lehessen csatlakozni. Az Ügyfélkapu rendszerében hitelesített adatokkal tudnak regisztrálni az állampolgárok, így mind a népszavazáshoz való csatlakozás, mind a hitelesítés idejét le lehetne csökkenteni.

Azt gondolom, 2010-ben eljött az idő, hogy a több mint 4 millió hazai internetezőből közel 3,5 millió szavazati joggal rendelkező magyar állampolgár online is kezdeményezhessen népszavazást, avagy csatlakozhasson a már meglévőkhöz. Javaslom, hogy a papír-, idő és munkaigényes népszavazási kezdeményezés kiegészüljön egy hiteles és gyors online felülettel is. Fel kellene gyorsítani az ügymenetet és nagyobb nyilvánosságot, egyszerűbb hozzáférhetőséget kellene biztosítani a társadalomnak az alkotmány biztosította jogok gyakorlásához, hiszen a népszavazás a politikai rendszer szerves része, és nálunk – a nyugati demokráciákhoz képest – kevésbé alkalmazott eszköze. A nagyobb hatékonysággal bekövetkező, gyors voksolások élénkíthetik a pártok és a közvélemény kapcsolatát, ugyanakkor arra késztethetik a parlamenti erőket, hogy a reformokat közösen, mindenki által elfogadható kompromisszumokkal dolgozzák ki.

Szavazati joggal rendelkező állampolgárként, a társadalom igényeivel összhangban azt gondolom, hogy javaslatom megvalósítható, kiszolgálná az elvárásokat és elősegítené a társadalmi párbeszédet, megelőzve ezzel számos, a későbbiekben jelentkező problémát. Ezzel a lehetőséggel is erősítve a fiatalok és az idősebb generáció szavazati kedvét, a politikában és a közéletben való aktív részvételét.

Bizakodva mielőbb pozitív válaszában, maradok tisztelettel:

Horváth Dávid

Dunaújváros, 2010. március 25."

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Online vásárlási szokásaink

Vajon mennyi időt szánunk egyes termékek megvásárlására? Ebben a cikkben a ShopAlike csapata megvizsgálta, hogy mennyi ideig tartott az európai vevőknek bizonyos termékek online vásárlása 2018-ban. Vajon ki a leggyorsabb döntéshozó az online piacon és melyek azok a termékek, amelyeket alaposan megfontolunk vásárlás előtt? Vajon mennyire különböznek az európai nemzetek egymástól?

2019. február 19. 19:03

Az európai kontinens lehet a vesztese a technológiai megszorításoknak

A nyílt és tisztességes verseny korlátozása nem csökkenti a biztonsági kockázatokat, ugyanakkor növeli a telekommunikációs költséget és késlelteti a digitális átállást az európai kontinensen – hívja fel a figyelmet Austin Zhang, a Huawei Technologies közép-kelet-európai régiós vezetője az amerikai külügyminiszter látogatása kapcsán. A vállalatvezető szerint amerikai tisztviselők egy csoportja politikai nyomás alá igyekszik helyezni az európai országokat, és állítólagos biztonsági okokra hivatkozva megpróbálja kizáratni piacaikról a Huawei Technologies-t. A vezető bízik benne, hogy az ügyfelek nem a teljesen alaptalan vádak, hanem saját tapasztalataik alapján jutnak helyes következtetésre a vállalattal kapcsolatban. 

2019. február 19. 17:35

A Panasonic új hangprojektorai bármilyen televízióhoz és beltérhez tökéletesen illeszkednek

A Panasonic bemutatja az SC-HTB900, SC-HTB700 és SC-HTB510 hangprojektorjait, amelyek az eddigi legkifinomultabb mozi- és zeneélményt adják a házimozirendszerekhez. A HTB900 és a HTB700 a Dolby Atmos és DTS:X technológiákat is támogatják, a legmodernebb területalapú audioformátumokat, amelyek úgy képesek mindent körülölelő hanghatást alkotni, hogy a hangokat pontosan oda helyezik, ahol azok a valóságban is megszólalnának a térben.

2019. február 19. 15:58

Különleges VR élmény várja a látogatókat a KÖKI Terminálban

Fantasztikus élmény, feledhetetlen családi kaland egy soha nem látott virtuális valóságban. Először Magyarországon a DinoSafari VR a KÖKI Terminálban.

2019. február 19. 14:15

eNet kutatás a hazai e-sport piac helyzetéről

Folyamatosak a viták arról, sportnak tekinthető-e a versenyszerű videojáték használat. Közben pedig az iparág egyre erősödik: már 24 milliárdos éves forgalmat tudhat magáénak. A játékok közül repülőstartot vett idehaza is a PuBG és a Fortnite, játékplatformot tekintve pedig erősödik a konzolok részesedése, de nem ez az egyetlen átrendeződés tavalyhoz képest. Merre tovább, e-sport? Kiderül az eNET, az Esport1 és az Esportmilla immár harmadik alkalommal elkészített, közös e-sport kutatásából.

2019. február 19. 12:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Christopher Mattheisen a Microsoft Magyarország új ügyvezető igazgatója

2019. február 18. 11:50

Bemutatkozik a Samsung 2019-es QLED TV kínálata

2019. február 15. 12:20

Minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a Huawei új chipkészlete

2019. január 25. 11:21

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53
cloudappsportal.com