Kínába irányították a YouTube, a Facebook és a Twitter adatforgalmát

Milkovits Gábor, 2010. március 29. 06:49

Szerdán rejtélyes módon a világháló egyik fő DNS szerverének YouTube, Facebook és Twitter adatforgalmát egy kínai gyökérszerverre irányították át, miáltal a nemzetközi felhasználók egy része is hirtelen a Nagy Tűzfal mögött találta magát.

A három Kínában betiltott weboldal mellett még vagy 20-30, egyelőre meg nem nevezett internetes címre látogatók jó részét vagy alternatív kínai oldalakra irányította az ottani DNS szerver, vagy pedig hibaüzenet jelent meg a képernyőjükön. A Svédországban üzemelő I Root Server-t működtető Netnod/Autonomica részéről tagadják, hogy ők hibáztak volna, és persze a kínai illetékesek is elhárítottak maguktól minden felelősséget az esettel kapcsolatban. Természetesen kézenfekvő az a feltételezés, hogy a kínai akció része annak a diplomáciai háborúnak, amely a tavalyi Google elleni hackertámadások miatt alakult ki Kína és az Egyesült Államok között és legújabban a Google kereső cenzúrázott helyi verziójának megszüntetésével tetőzött.

Bert Hubert, a hollandiai PowerDNS.com részéről ugyanakkor azt nyilatkozta a Cnet-nek, hogy az eset valószínűleg inkább óvatlanság, semmint szándékos lépés volt a kínaiak részéről. Lehetséges ugyanis, hogy egyszerűen nem vették figyelembe, hogy egy ilyen jellegű technikai tartalomszűrő akcióval a külföldi internetezőket is sújthatják. Ennek ellenére rémisztő az az immár reálissá vált lehetőség, hogy Kínából megszabhatják, ki milyen oldalakra látogathat, mondjuk Budapesten vagy éppen Kaliforniában. Ráadásul a világháló eleve nyílt és korlátozásoktól mentes mivolta miatt a szabad világnak nemigen vannak olyan eszközei a kezében, amelyekkel hatékonyan elejét vehetné az ehhez hasonló, és esetleg szándékosan rosszindulatú beavatkozásoknak.

A YouTube-tulajdonos Google részéről csupán annyit mondtak az üggyel kapcsolatban, hogy az nem az ő illetékességük, mivel kifejezetten internetszolgáltatói szintű problémáról van szó. A Facebook és a Twitter képviselői egyelőre nem nyilatkoztak.

Kulcsszavak: Kína YouTube Facebook Twitter

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új típusú uniós digitális jelentés

Bár Magyarország nagyot lépett előre az 5G lefedettséget és a digitális közszolgáltatások elérhetőségét tekintve, és uniós átlag felett teljesít a gigabites otthoni internetkapcsolatok lefedettsége vagy éppen az egészségügyi adatok online hozzáférhetősége terén, továbbra is jelentős lemaradással küzd számos olyan területen – a társadalom digitális készségei, vállalkozások és főként a kisvállalkozások digitális felkészültsége kérdésében –, amelyek elengedhetetlenek egy versenyképes gazdaság működéséhez. 

2023. szeptember 29. 11:25

A Continental gumiabroncsa nyerte el a Swiss Automotive Show 2023-as innovációs díját

A Continental eddigi legfenntarthatóbb gyártású gumiabroncsa, az UltraContact NXT nyerte meg a „Fenntartható fejlődés/környezetvédelem” kategóriát a hatodik Swiss Automotive Show-n. 

2023. szeptember 29. 09:54

A BenQ új gamer projektorai példátlan részletgazdagságot nyújtanak a játékosoknak

A BenQ, a világ vezető DLP 4K projektormárkája, és a digitális életmód eszközök innovátora két vadonatúj 4K HDR okosprojektort hozott a piacra Európában az AAA konzolos játékokhoz, amelyeket arra optimalizáltak, hogy a játékosok példátlan szintű in-game audiovizuális részletekben merülhessenek el otthonuk bármely helyiségében.

2023. szeptember 28. 19:40

Napi 75 milliót lopnak a csalók a kibertérben

Naponta 75 millió forintot tettek zsebre a digitális tér kalózai a bankkártyákat és a számlákat támadó csalásokkal az idei II. negyedévben. A visszaélésekben érintett pénzek több, mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2023. szeptember 28. 18:34

A magyar dalszerzők nem félnek a mesterséges intelligenciától

Vajon még képesek vagyunk megkülönböztetni a mesterséges intelligencia és az igazi dalszerzők által írt dalokat? Erre a kérdésre keresi a választ az Artisjus kísérlete, melyben bárki részt vehet október 8-ig, a Dalszerzők napjáig a kösziadalt.hu oldalon. A magyar dalszerzők ötöde próbált már ki valamilyen MI programot, köztük a zenei producerek 49%-a használt már ilyet munkája során. Ugyanakkor a közönség jelentős része szkeptikus a gép által komponált zenékkel szemben, de elvből csak 13% utasítja el azokat – derül ki a témához kapcsolódó előzetes kutatásokból.

2023. szeptember 28. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59