Választás 2010 - KEK KH: biztonságos a választási informatikai rendszer

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 29. 10:15

A választási informatikai rendszer biztonságos, és megfelelő védelmi megoldásokkal rendelkezik az illetéktelen hozzáférés megakadályozására - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) pénteken az MTI-vel.

A KEK KH sajtóirodája a Lehet Más a Politika (LMP) képviselőjelöltje, Ivádi Gábor sajtótájékoztatón feltett kérdésre reagált, aki arra kért választ a kancelláriaminisztertől, hogy  a marokkói Bhasil Mohammedhez köthető cég befolyásolhatja-e a választási informatikai rendszert.

Az LMP egyebek mellett azt kérdezte, miért nem található a magyar nyilvántartási rendszerekben adat a marokkói férfiról, aki a választási informatikai rendszert kifejlesztő IDOM 2000 Konzulens Zrt. alvállalkozójaként működő É.B.SZ.K. Kft.-t 2008-ban megvásárolta - hangsúlyozta a képviselőjelölt. Kérdés az is, hogy az ismeretlen alvállalkozókkal dolgozó IDOM kezében van-e a választási informatikai rendszer forráskódja, Bhasil Mohammed "belenyúlhat-e" a rendszerbe.

Ivádi Gábor szerint "ez kifejezetten egy olyan területe a közigazgatásnak, amelyet nem szabadna kiszervezni, amely egy kifejezetten olyan területe a közigazgatásnak, amelyet kormányzati kézben kell tartani." Hozzátette: meggyőződése, hogy a választási informatika rendszer jelenleg nincs biztonságban.

A hivatal sajtóirodája közleményben tudatta, hogy a "KEK KH megkeresésére az IDOM 2000 Konzulens Zrt. nyilatkozott arról, hogy az É.B.SZ.K. Kft-vel - annak eladása óta - nincsen kapcsolata. A nyilatkozat szerint az É.B.SZ.K. Kft. alvállalkozói tevékenysége során nem férhetett hozzá olyan releváns információhoz, amelynek birtokában a választási informatikai rendszer működését befolyásolhatná."

Mint írták, az Országos Választási Iroda és a KEK KH március 23-án közös tájékoztatót tartott a választási informatikai rendszer működéséről és biztonsági kérdéseiről, amelyre meghívást kapott valamennyi jelöltet vagy listát állító párt. Az eseményen megjelent pártok képviselői a tájékoztatás mellett, feltett kérdéseikre is részletes választ kaptak.

Az IDOM 2000 Konzulens Zrt. bruttó hatszázmillió forinttal egyetlen ajánlattevőként nyerte el idén januárban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által az Integrált Választási Szolgáltató Rendszer módosítására, tesztelésére kiírt hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést.

Az Idom 2000 Rt. nyerte el a Belügyminisztérium által a 2006-os országgyűlésiképviselő-választás lebonyolításához szükséges rendszerterv elkészítésére kiírt pályázatot is.
 

Kulcsszavak: =választás politika

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már a Huawei Mate40 Pro a legjobb okostelefon fotózásra és videózásra a DxOmark szerint

Rögtön a bemutatását követően a DxOmark több rangsorának is az élére ugrott a Huawei legújabb zászlóshajó készüléke, a Mate 40 Pro. A független nemzetközi tesztoldal okostelefonos kamerákat sorba állító összevetésében a mezőnyt jelentősen maga mögé utasítva, 136 pontot érdemelt ki a Mate 40 Pro kiváló fotós és videós funkciókkal felvértezett hátlapi kamerarendszere. A készülék emellett átvette a vezetés a szelfikamerák rangsorában is, ráadásul szintén egy korábbi Huawei készüléket, a P40 Pro-t megfosztva a tróntól. 

2020. október 27. 19:41

A kreatív ipar példát mutat a fenntartható gazdaság megteremtéséhez

Megkerülhetetlen szerepet játszik a kreatív ipar a gazdaságilag és környezetileg is fenntartható termelésben – a megfelelően tervezett, gazdaságba visszaforgatható termékek globálisan akár évi 1 trillió dollárnyi megtakarítást is jelenthetnek a piaci szereplők számára – derült ki a Budapest Design Week körforgásos gazdaság témájú szakmai eseményein. A kreatív iparág EU-s szinten 535,9 milliárd euró forgalmat generál és 7,1 millió munkahelyet biztosít, Magyarországon pedig a szellemitulajdon-intenzív ágazatok mind a munkahelyek számában, mind GDP-arányosan az EU-átlag felett teljesítenek.

2020. október 27. 17:53

Kísértetiesen jó ajánlat a HTC VIVE Halloween kínálatában

Sehol máshol nem lehet részed olyan horrorisztikus élményben, mint a virtuális valóságban! A padló minden reccsenése, az elsuhanó árnyak és minden rád leselkedő rémség varázslatosan valódinak hat, mintha csak a legnagyobb rémálmodban lennél éppen.

2020. október 27. 16:20

Kreativitás, bátorság és kitartás: ezek nélkülözhetetlenek egy startup indításához

Erős jövőképpel, magabiztos digitális tudással rendelkeznek a hazai fiatalok, a legtöbben saját vállalkozásban vagy cégvezetőként dolgoznának - derült ki a Hiventures reprezentatív felméréséből. A legtöbben szívesen dolgoznának startupban, a fiatalok fele szívesen indítana is ilyen céget, ehhez azonban bátorság, kreativitás és kitartás kell. A vállalkozó kedvű fiataloknak november 12-én a Hiventures szervezésében megrendezésére kerülő 4.  Regional Startup and Innovation Day-en lesz lehetőségük inspirálódni, a rendezvény - a koronavírus járványra tekintettel – idén egy rendhagyó, több digitális kreatív technológiát ötvöző, páratlan esemény lesz.

2020. október 27. 13:55

Profi és amatőr fotósok jelentkezését várja a Nikon

A Nikon bejelentette, hogy visszatér a kétévente megrendezésre kerülő fotós versenye, a Nikon Fotópályázat 2020-21. A versenyen profi és amatőr fotógráfusok jelentkezését várják a világ minden tájáról.

2020. október 27. 12:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás