Választás 2010 - KEK KH: biztonságos a választási informatikai rendszer

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 29. 10:15

A választási informatikai rendszer biztonságos, és megfelelő védelmi megoldásokkal rendelkezik az illetéktelen hozzáférés megakadályozására - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) pénteken az MTI-vel.

A KEK KH sajtóirodája a Lehet Más a Politika (LMP) képviselőjelöltje, Ivádi Gábor sajtótájékoztatón feltett kérdésre reagált, aki arra kért választ a kancelláriaminisztertől, hogy  a marokkói Bhasil Mohammedhez köthető cég befolyásolhatja-e a választási informatikai rendszert.

Az LMP egyebek mellett azt kérdezte, miért nem található a magyar nyilvántartási rendszerekben adat a marokkói férfiról, aki a választási informatikai rendszert kifejlesztő IDOM 2000 Konzulens Zrt. alvállalkozójaként működő É.B.SZ.K. Kft.-t 2008-ban megvásárolta - hangsúlyozta a képviselőjelölt. Kérdés az is, hogy az ismeretlen alvállalkozókkal dolgozó IDOM kezében van-e a választási informatikai rendszer forráskódja, Bhasil Mohammed "belenyúlhat-e" a rendszerbe.

Ivádi Gábor szerint "ez kifejezetten egy olyan területe a közigazgatásnak, amelyet nem szabadna kiszervezni, amely egy kifejezetten olyan területe a közigazgatásnak, amelyet kormányzati kézben kell tartani." Hozzátette: meggyőződése, hogy a választási informatika rendszer jelenleg nincs biztonságban.

A hivatal sajtóirodája közleményben tudatta, hogy a "KEK KH megkeresésére az IDOM 2000 Konzulens Zrt. nyilatkozott arról, hogy az É.B.SZ.K. Kft-vel - annak eladása óta - nincsen kapcsolata. A nyilatkozat szerint az É.B.SZ.K. Kft. alvállalkozói tevékenysége során nem férhetett hozzá olyan releváns információhoz, amelynek birtokában a választási informatikai rendszer működését befolyásolhatná."

Mint írták, az Országos Választási Iroda és a KEK KH március 23-án közös tájékoztatót tartott a választási informatikai rendszer működéséről és biztonsági kérdéseiről, amelyre meghívást kapott valamennyi jelöltet vagy listát állító párt. Az eseményen megjelent pártok képviselői a tájékoztatás mellett, feltett kérdéseikre is részletes választ kaptak.

Az IDOM 2000 Konzulens Zrt. bruttó hatszázmillió forinttal egyetlen ajánlattevőként nyerte el idén januárban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által az Integrált Választási Szolgáltató Rendszer módosítására, tesztelésére kiírt hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést.

Az Idom 2000 Rt. nyerte el a Belügyminisztérium által a 2006-os országgyűlésiképviselő-választás lebonyolításához szükséges rendszerterv elkészítésére kiírt pályázatot is.
 

Kulcsszavak: =választás politika

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.

2024. április 16. 14:55

A Stanford Egyetem professzora szerint példaértékű a Széchenyi-egyetem és az ipar együttműködése

Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert, az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzora, aki az ellátási láncok biztonságossá tételéről tartott telt házas előadást a Győri Innovációs Parkban április 9-én. A kutató szerint az intézmény példaértékűen működik együtt az ipari szereplőkkel, segítve a hallgatók gyakorlatorientált képzését.

2024. április 16. 13:14

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09