A Sony száműzi a Linuxot a PS3-ról

Kiss Ádám Zoltán, 2010. március 29. 20:05

A konzol hamarosan érkező frissítése már nem fogja tartalmazni az egyéb operációs rendszerek telepítésének lehetőségét, ezzel szűkülnek mind a hackerek, mind a kutatók lehetőségei.

A japán gyártó csütörtökön tervezi a legújabb, 3.21-es firmware kiadását. A korábbi javításokkal és csiszolgatásokkal ellentétben most valóban radikális változásról van szó, jóllehet ezt a verziószám nem tükrözi. A korábban jelenelevő „Other OS”, vagyis operációs rendszer választását lehetővé tevő menüpont ugyanis megszűnik. Mivel ez szinte minden esetben a Linuxot jelentette, főként a Linux-barát felhasználókat érinti a változás, ám őket drámaian. A Sony szerint a döntés hátterében biztonsági megfontolások állnak, a 3.21-es alapszoftver telepítése után a felhasználók egy jóval biztonságosabb rendszert tudhatnak majd magukénak. Azok számára, akik a Sony gépeinek feltöréséhez, vagy egyéb hacker megfontolásból használták ezt az opciót, ez csupán kellemetlen, de valójában csak illegális tevékenységektől zárja el őket. Számos felhasználó akad azonban, aki hálózatra csatlakozva tudományos céllal üzemeltetette konzolját a játékkal töltött időn kívül, de sokan innen érték el a Blu-ray lemezek lejátszását is. Számukra tehát ez a változás nem csupán azt jelenti, hogy új szoftvereket kell szerezniük, illetve leesnek korábban használt képességektől, de egyben azt is, hogy minden eddig felhalmozott Linux alapú adatuk elveszik. Jóllehet tény, hogy a tavaly kiadott PlayStation 3 Slim már nem tartalmazta az operációs rendszer változtathatóságát, és így az eredeti PS3 csak követi újabb társát, a teljes adatvesztés nem tréfa, aki eddig Linuxot használt gépén, jó, ha idejekorán lementi állományait.

Kulcsszavak: Playstation 3 Linux

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG és a LUMI izgalmas jövőképet mutat be a 2019-es IFA-n

Szándéknyilatkozatot írt alá az LG Electronics (LG) és az IoT- és okosotthon-megoldásokat kínáló LUMI United Technology. A két vállalat célja egy olyan ökoszisztéma létrehozása, amely az eszközök alapszintű irányításán túlmutatva még teljesebb otthoni IoT-környezetet biztosít a felhasználók számára. Az együttműködés olyan intelligens szenzorokat alkalmazó innovációk kifejlesztésére fókuszál majd, amelyek képesek észlelni a beltéri környezet jellemzőit, például a páratartalom és a hőmérséklet változását vagy az ajtók mozgását.

2019. augusztus 17. 09:36

Több kategóriában bizonyultak legjobbnak a Sony termékei a 2019-es EISA Awards-on

A Sony bejelentette, hogy termékei hét kategóriában értek el első helyezést az Expert Imaging and Sound Association díjátadóján. A hét díj rekordnak számít a Sony történelmében, és idén először győzött a márka a Photo Innovation kategóriában. 29 ország 55 nevezéséről az EISA nemzetközileg elismert szakértőiből álló zsűrije döntött, ezért megtisztelő a Sony számára, hogy az elektronikai iparban megalkotott technológiai megoldásai ilyen sikereket értek el.

2019. augusztus 16. 11:55

Az LG folyamatosan nyeri az EISA elismeréseit

Idén is elismerte az LG Electronics (LG) szórakoztató elektronikai termékeit az Európai Kép- és Hangszövetség (European Imaging and Sound Association — EISA). A 29 ország 55 meghatározó audiovizuális szaklapját képviselő szervezet idei díjátadóján négy LG terméket — egy OLED és egy nanocellás televíziót (OLED65E9 és 65SM9000 modellek), egy hangprojektort (SL8YG modell) és egy XBOOM Go hangszórót (PK7 modell) — díjaztak kiemelkedő teljesítményük, innovatív formatervezésük és a felhasználóknak nyújtott hozzáadott értékük alapján.

2019. augusztus 15. 18:03

Okos sportóra SIM támogatással

A strapatelefonokról ismert EVOLVEO most az okosórák szegmensében is bemutatkozik. A cseh gyártó újdonsága, a három színben elérhető EVOLVEO Sportwatch MS1 SIM támogatással rendelkezik, emellett pedig az okosórák számos hasznos funkcióját is elrejtették benne, miközben megkapta az IP65 szabványt, tehát védett a por és a kisnyomású vízsugár ellen. 

2019. augusztus 14. 17:58

A HONOR bemutatta a világ első, HarmonyOS operációs rendszerrel működő okosképernyőjét

A Honor okostelefon márka bemutatta új, Honor Vision termékcsaládját a Huawei 2019-es fejlesztői konferenciáján (Huawei Developer Conference), Kínában. A Honor első, nagy kijelzős okoskészüléke, amely a Honor Sharp Tech koncepció számos fejlesztését tartalmazza, új korszakot nyit a jövő televíziói számára. A Honor Vision az első olyan okoseszköz, amely a Huawei három, saját fejlesztésű chipkészlete mellett a vállalat szintén saját fejlesztésű operációs rendszerével, a HarmonyOS-sel működik.

2019. augusztus 13. 15:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás