Nyár közepén indul az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 1. 08:38

A központi Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER) elindítását nyár közepére módosították, a projekt eredeti határideje 2010. március 30. lett volna, amit azonban július 31-re változtattak - hangzott el szerdán Budapesten sajtóbeszélgetésen, amelyen a projektben részt vevő intézmények vezetői ismertették, hogy milyen megoldásokat használ majd a felálló új központi rendszer.

A központi elektronikus fizetési szolgáltatás kiépítésének előkészítése során az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP)  vonatkozó támogatási szerződését a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kft. mint közreműködő szervezet, és a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ (PMISZK) mint projektgazda még 2008. július 21-én írta alá. A projekt megvalósítására megítélt, vissza nem térítendő uniós támogatás összege 3,986 milliárd forintra rúg.

A központi elektronikus fizetési szolgáltatás kiépítését a PMISZK kapta  feladatául. A létrehozására megalakult konzorcium tagjai, a PMISZK vezetésével, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) és a Vám- és Pénzügyőrség.

Szántó Tamás, a PMISZK elnökhelyettese elmondta: a megvalósítandó projekt biztosítja majd, hogy az állam számára a befizetéseket elektronikus úton is teljesíthessék az állampolgárok, illetve a cégek, de a csekkes befizetés lehetősége is fennmarad. A rendszer teljes kiépítése lehetővé teszi majd a fizetések gyorsabb és egyszerűbb végrehajtását, azt, hogy a vállalkozások, illetve az állampolgárok internetes bankolás, bankkártya, illetve mobiltelefon segítségével hajtsák végre az állam számára esedékes befizetéseiket.

Az EFER megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárást a Getronics Magyarország Kft. nyerte. A rendszertervezés az eredeti elképzelésektől eltérően külső okok miatt hosszabbra nyúlt, de a részletes tervek jóváhagyása néhány napja megtörtént, így elindulhat a fejlesztési munka. A projekt megvalósításának határidejét 2010. július 31-re módosították. A konzorciumi tagok számára szeptember 15-ig lesz lehetőség arra, hogy az EFER-hez illesszék rendszereiket, és csatlakozzanak a központi elektronikus fizetési szolgáltatáshoz.

Szántó Tamás kérdésre elmondta: az EFER lehetőséget biztosít az ügyfeleknek arra, hogy az ügyintézéshez kötődő fizetési kötelezettséget egy összegben, egy tranzakcióval fizessék abban az esetben is, ha a befizetés több számlát érintene. A felosztás technikai lebonyolítása a Magyar Államkincstárban nyitott, az intézményhez rendelt átvezetési számla segítségével történik.

Az elnökhelyettes egy másik kérdésre elmondta: a fizetési tranzakciókat ténylegesen lebonyolító bankot (esetleg bankokat) később pályázat útján választják ki, a tranzakciós díjakat az állam téríti meg.

Kulcsszavak: közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövő héten startol a think.BDPST

Věra Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének részvételével zajló beszélgetéssel nyílik meg jövő pénteken az egyik legfontosabb regionális innovációs konferencia Budapesten. A transzparenciáért és értékekért felelős biztos először vesz részt magyar szervezésű konferencián. Az Antall József Tudásközpont által szervezett think.BDPST ingyenesen követhető eseményén többek között szó esik a transzparencia és a demokrácia biztosításának lehetőségeiről a digitális innováció jelentette kihívások keretei közt, valamint az európai értékek védelméről is beszél majd a cseh biztos. 

2020. szeptember 27. 12:29

A Bridgestone abroncsa lett a kategóriaelső az ADAC idei téligumi-tesztjén

Az ADAC idei téligumi-tesztjének egyértelmű győztese a Bridgestone vezető téli gumija, a Blizzak LM005, amely a vizsgált 15 garnitúra személyautó-abroncs közül a legmagasabb pontszámot (2,0) kapta a német autóklub szakértőitől. A gumiabroncs-gyártó zászlóshajójának számító terméke az első olyan téli gumi, amely minden elérhető méretre a nedves tapadási tulajdonságáért megkapta az EU ‘A’ fokozatú minősítést, emellett magas pontszámot kapott kiegyensúlyozott teljesítmény-jellemzőiért is. 

2020. szeptember 27. 11:06

Elhunyt Varga László matematikus

Életének 89. évében elhunyt Varga László matematikus, az ELTE Informatikai Karának professor emeritusa, az ELTE díszdoktora, a matematikai tudományok doktora, a hazai programozáselméleti iskola egyik nemzetközileg is elismert vezető képviselője.

2020. szeptember 26. 15:40

5+1 balesetmegelőzési tipp a Mio-tól

Ellenőrzések elvégezve, öv bekapcsolva, gyújtás és már indulhatunk is. Az autóvezetés a világ egyik legtermészetesebb dolga, ugyanakkor korántsem veszélytelen. A vezetésbiztonsági technológiák egyik kiemelkedő gyártója, a Mio nem csupán autós eszközökkel, de tippekkel is segít, hogy sofőrként hogyan előzhetjük meg a közúti baleseteket.

2020. szeptember 26. 14:15

A második hullám lehet az igazi erőpróba a munkaerőpiacon

Az emberiség bármit megadna azért, hogy elkerüljük a koronavírus-járvány második hullámát, ugyanakkor az már nem érné felkészületlenül a cégeket. A fertőzés terjedésének visszaszorítása érdekében hozott intézkedések elképesztő gazdasági károkat okoztak. Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosa szerint több az álláskereső, mint a vírust megelőzően, viszont a minőség rosszabb, az emberek rossz állapotban vannak, a vállalatok pedig nem merik rájuk bízni azt a munkát, amire szakértőt keresnek.

2020. szeptember 26. 12:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás