Nyár közepén indul az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 1. 08:38

A központi Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER) elindítását nyár közepére módosították, a projekt eredeti határideje 2010. március 30. lett volna, amit azonban július 31-re változtattak - hangzott el szerdán Budapesten sajtóbeszélgetésen, amelyen a projektben részt vevő intézmények vezetői ismertették, hogy milyen megoldásokat használ majd a felálló új központi rendszer.

A központi elektronikus fizetési szolgáltatás kiépítésének előkészítése során az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP)  vonatkozó támogatási szerződését a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kft. mint közreműködő szervezet, és a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ (PMISZK) mint projektgazda még 2008. július 21-én írta alá. A projekt megvalósítására megítélt, vissza nem térítendő uniós támogatás összege 3,986 milliárd forintra rúg.

A központi elektronikus fizetési szolgáltatás kiépítését a PMISZK kapta  feladatául. A létrehozására megalakult konzorcium tagjai, a PMISZK vezetésével, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) és a Vám- és Pénzügyőrség.

Szántó Tamás, a PMISZK elnökhelyettese elmondta: a megvalósítandó projekt biztosítja majd, hogy az állam számára a befizetéseket elektronikus úton is teljesíthessék az állampolgárok, illetve a cégek, de a csekkes befizetés lehetősége is fennmarad. A rendszer teljes kiépítése lehetővé teszi majd a fizetések gyorsabb és egyszerűbb végrehajtását, azt, hogy a vállalkozások, illetve az állampolgárok internetes bankolás, bankkártya, illetve mobiltelefon segítségével hajtsák végre az állam számára esedékes befizetéseiket.

Az EFER megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárást a Getronics Magyarország Kft. nyerte. A rendszertervezés az eredeti elképzelésektől eltérően külső okok miatt hosszabbra nyúlt, de a részletes tervek jóváhagyása néhány napja megtörtént, így elindulhat a fejlesztési munka. A projekt megvalósításának határidejét 2010. július 31-re módosították. A konzorciumi tagok számára szeptember 15-ig lesz lehetőség arra, hogy az EFER-hez illesszék rendszereiket, és csatlakozzanak a központi elektronikus fizetési szolgáltatáshoz.

Szántó Tamás kérdésre elmondta: az EFER lehetőséget biztosít az ügyfeleknek arra, hogy az ügyintézéshez kötődő fizetési kötelezettséget egy összegben, egy tranzakcióval fizessék abban az esetben is, ha a befizetés több számlát érintene. A felosztás technikai lebonyolítása a Magyar Államkincstárban nyitott, az intézményhez rendelt átvezetési számla segítségével történik.

Az elnökhelyettes egy másik kérdésre elmondta: a fizetési tranzakciókat ténylegesen lebonyolító bankot (esetleg bankokat) később pályázat útján választják ki, a tranzakciós díjakat az állam téríti meg.

Kulcsszavak: közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még biztonságosabbá vált a bankolás a Budapest Banknál

A 2019. szeptember 14-én hatályba lépő új, európai uniós pénzforgalmi irányelv két fő újdonságot hoz a mindennapi bankolásban: egyfelől az eddiginél is biztonságosabbá válnak a banki tranzakciók, másfelől megnyílik az út az új, innovatív szolgáltatások bevezetése előtt. Az internetes vásárlások jóváhagyásához szükséges megerősítő (SMS) kód (3DS) kiküldése Budapest Bank ügyfelei esetében már idén január óta működik. 

2019. szeptember 15. 09:48

IBM-mel gyorsítják a digitális transzformációt Délkelet-Európa vezető pénzintézetei

Egyre több délkelet-európai országban bővül az internetes bankolás lehetősége. A technológiai fejlődés, új szabályozások mind-mind hatással vannak a bankszektor digitalizációjára.

2019. szeptember 13. 15:18

Gamification a bankolásban

A digitális világ és a mobilizáció drámaian formálja át a bankrendszert: a gamification és az élményalapú platformokon történő tranzakcióké a jövő az elkövetkező 10 évben.

2019. szeptember 13. 11:09

A V4 Future Sports Festival döntőjének mezőnye

Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), Fortnite, Gran Turismo, FIFA, NBA2k20, Tekken - különféle játékokban mérhetik össze erejüket a több mint 110 millió forint összdíjazású tornán az e-sport világ profi és amatőr szereplői.  A szeptember 21-22. között a budapesti Hungexpón megrendezett eseményen az izgalmas kiállítások mellett VR-állomások, szimulátorok, és youtuber színpad várja az érdeklődőket.   

2019. szeptember 10. 16:04

Milyen technológiai innovációk színesíthetik a diákéletet?

A Red Bull szeptember 9-én elindította a jelentkezést a Red Bull Basement University programjára. A kezdeményezés keretein belül a világ minden pontjáról várják az egyetemisták ötleteit arra, hogy hogyan lehetne a technológiai innováción keresztül fejleszteni a diákéletet a campusokon innen és túl. Magyarországon október 28-ig lehet nevezni a weboldalon.

2019. szeptember 10. 12:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás