Az AMD 12, az Intel 8 magos processzort mutatott be

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 2. 11:43

A magok számában az AMD vezet, ám kérdés, hogy a valós teljesítmény és az ár-érték arány tekintetében a két újdonság közül melyik lesz a befutó.

Amikor először megjelent többszálú művelet-végrehajtás, majd az első valóban kétmagos processzor, még irreálisnak, de logikusnak tűnt a mostani 12 magos egységek valamikori bemutatkozása. Az AMD új Opteronjaival ez az idő talán hamarabb eljött, mint gondoltuk volna. A Maranello szerverplatform alapját képező újdonságok a Magny-Cours kódnevű processzorok. A processzorcsalád 1,7 és 2,3 GHz közötti órajellel, 8-12 maggal, 45 nanométeres gyártási technológiával, és új Socket G34 foglalattal érkeznek, mely 1974 tűt fogad be. Javítottak az információáramlás sebességén is, és a DDR3 támogatást is megnövelték. Mindezt nagy tételben viszonylag olcsón, 455 és 1386 dollár közötti áron kínálják, direkt konkurenciát állítva az Intel termékeinek.

Ám mindeközben a legnagyobb ellenfél sem tétlenkedik, és az új Opteronokkal szinte egy időben jelentek meg az Intel új, 8 magos Xenon szerverprocesszorai is. A cég nem annyira a magok számára, inkább a teljesítményre helyezi a hangsúlyt, minden fizikai magon két szál futtatható egyidejűleg, ami 64 virtuális adatfeldolgozó magot biztosít a felhasználónak egyetlen négy csatlakozóaljzatos szerverben. Az új processzor 24 MB L3 gyorsítótárat és 2,3 milliárd tranzisztort tartalmaz, 45 nm-es technológiával készül és a Nehalem mikroarchitektúrán alapul, amely integrálja a memóriavezérlőt és a szűk keresztmetszetek csökkentésével fokozza a rendszer sebességét. A processzor érzékeli a rendszerhibákat a CPU-ban vagy a rendszermemóriában és javítja azokat az operációs rendszer támogatásával. Az Intel ezeket a biztonságot javító megoldásokat a „high-end” Itanium processzorokból vette át és alkalmazta a Nehalem-EX lapkákra.

Kulcsszavak: AMD Intel processzor

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente több százezer forint megtakarítást hozhat a piezotintás nyomtatás

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.

2023. március 24. 18:00

Az új Legion laptopok a teljesítményt és a hordozhatóságot ötvözik

A Lenovo bejelentette a Lenovo Legion Slim laptopok legújabb, 8. generációját. A sorozat most bemutatott tagjai minden eddiginél nagyobb szabadságot nyújtanak a játékosoknak. A Lenovo Legion Slim sorozat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kibontakoztassák kreativitásukat és elérjék a játékokkal kapcsolatos céljaikat. 

2023. március 24. 16:43

Vadonatúj LOQ gaming laptopokat és torony PC-ket mutatott be a Lenovo

A játékok nem kizárólag csúcskategóriás számítógépeken élvezhetők. Erre bizonyíték a Lenovo újonnan bejelentett termékcsaládja, a LOQ (lock), amely a kezdő játékosokat támogatja a játékok és virtuális világok felfedezésében és abban, hogy valódi közösségekhez csatlakozzanak, olyan játékeszközökkel, amelyek számos funkcióval rendelkeznek, mégsem jelentenek megterhelő kiadást.  

2023. március 24. 15:20

A Kingston Technology vezeti a 2022-es rangsort a viszonteladói SSD-piacon

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. flash-memóriákat gyártó leányvállalata, a Kingston Digital Europe Co LLP bejelentette, hogy 2022-ben SSD-piaci részesedés szempontjából az első helyen végzett a viszonteladói szegmensben. Bár az előző évhez képest csökkent a kliens SSD-k iránti kereslet, a végfelhasználói piacon tapasztalt folyamatos árcsökkenés következtében kialakult rugalmasság és diverzifikáció fenntartotta az egészséges keresletet a Kingston kiváló minőségű SSD-megoldásai iránt. 2022-ben a Kingston az új NV2 kliens NVMe meghajtóval bővítette portfólióját, valamint konzol- és PC-gamerek számára ideális hűtőbordás modellel frissítette a díjnyertes Kingston FURY Renegade SSD-t.

2023. március 23. 19:27

Új csúcskategóriás okoseszközöket mutat be a Huawei Európában

Számos új csúcskategóriás terméket mutatott be a Huawei március 23-án Kínában. Az innovatív eszközök között szerepel a HUAWEI P60 Pro és a HUAWEI Mate X3 zászlóshajó okostelefon, a HUAWEI MateBook X Pro notebook, a HUAWEI WATCH Ultimate okosóra és a HUAWEI FreeBuds 5 vezeték nélküli fülhallgató. Az új termékek hamarosan Európában is elérhetőek lesznek, a bemutatót május 9-én, Münchenben tartja a gyártó.

2023. március 23. 16:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48