Álnyeremények, adattolvajok, egycentes kattintó

forrás Prim Online, 2010. április 4. 16:07

A VirusBuster Kft. spamlaborjában felhasználóktól, partnerektől és spamcsapdákból érkező levelek tízezreit elemzik és kategorizálják naponta. A következőkben az elmúlt három hónap feldolgozott mintái alapján rajzolunk helyzetképet.

Melyek a leggyakoribb kéretlen levélfajták ma a világhálón? Hirdető spamből szokás szerint az online gyógyszerárusítás a sláger -- a levélszemétnek mintegy négyötöde ebbe a műfajba tartozik.  Ugyancsak viszonylag jelentős -- 5-10 százalék körüli -- a pornót ajánló üzenetek aránya. A fennmaradó pár százalékon online egyetemek, főiskolák, karóra-másolatok, kaszinók, torrentek osztoznak (az utóbbi nagyméretű állományok, leginkább videók letöltését teszi lehetővé). Magyar spamből viszont -- 90 százalék körüli részesedéssel -- a torrent téma az abszolút rekorder. Emellett kisvállalkozások próbálnak üzenetek szórásával piacot szerezni, kihasználva, hogy ezt -- amíg nem sértik a versenyszabályokat -- semmi sem szankcionálja.

Csak a hacker nyer

"A csalárd levelek között sok szól állítólagos nyereményekről. Újabban már a Coca-Cola vagy a Shell is "sorsol ki" e-mail címeket. Újdonság, nagyjából az utóbbi fél év jellemzője az online játékok jelszavait megszerezni próbáló adathalászat. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a banki adathalászat némileg visszaszorult. Művelői talán az újabb nagy akciókra készülnek, de az is lehet, hogy az óvatosabb és tapasztaltabb felhasználók már nem dőlnek be olyan könnyen - mondja Stange Szilárd, a VirusBuster technológiáért felelős termékmenedzsere. - Elég sok viszont a trójai spam, vagyis az olyan üzenet, amely kártékony szoftvert próbál a címzett gépére csempészni. A trójai programot általában csatolmány tartalmazza, tömörítve vagy szövegnek (dokumentumnak) álcázva, de néha csak link mutat rá.

Milyen konstrukciós elveket követnek a spammerek? Nos, ismét feljövőben vannak a képes üzenetek, de a 2006-2007-es hatalmas kitöréstől azért még mindig távol állunk. Megjelentek a csatolt dokumentumot - például Word vagy PDF állományt tartalmazó - kéretlen levelek. Jellemző a véletlengenerátorral előállított terelőszöveg. "Ez azonban az új VirusBuster 2.3-as spamszűrőnek nem okoz problémát: a nyelvfelismerésen alapuló spamdetektáló funkciója általában jól megbirkózik vele" - teszi hozzá Stange Szilárd.

Kemény diók

Milyen levélszemét okozza a legtöbb fejtörést a spamszűrő-fejlesztőknek? "A legkeményebb diót az egyetlen linket tartalmazó üzenetek jelentik, amelyekben a webcím (URL) és a megjelenő linkszöveg is véletlenszerűen változik. Egyszerűen nincs mit a szűrőprogramnak betanítani. Ilyen esetben a leghatékonyabb kiindulópont a felismeréshez a HTML forráskód analizálása" - magyarázza a VirusBuster termékmenedzsere.

Ugyancsak nagy probléma az úgynevezett másodlagos spam, vagyis amikor egy fórumon spammel valaki. A fórum üzeneteit a fórumtagok általában megkapják e-mailben. Ha ezekre a kéretlen levelekre betanítjuk a spamszűrőt, akkor van rá esély, hogy a fórum érdemi hozzászólásairól értesítő levelek is elnyelődnek.

Nem beszélni magyar?

Egyre gyakoribb, hogy a spammerek és adathalászok nem angolul szólnak hozzánk. Slágernyelv a német, a szlovák, a portugál vagy éppen magyar. Mégis, kis nyelvünk nagy szerencséje, hogy az adathalász "vállalkozók" többnyire nem ismerik. A bűnözők, akik eddig hazánkban próbálkoztak - tán egy ritka kivételtől eltekintve - nem tudtak magyarul, a fordítógépek pedig (egyelőre) elég jól törik a magyart ahhoz, hogy erősen szembeötlő és gyanús legyen az idegenség mondjuk egy banki adatok után tudakozódó levél esetében.

Tavaly komoly problémát okozott egy magyar spammerzseni, aki változó szöveggel és történettel egészen jól álcázott magyar nyelvű leveleket ontott (például "Szia kedvesem, képzeld, apukám vitorlázás közben eltörte a lábát, azóta videókat tölt le a ... címről....") Ezt a levélszemét-forrást egy magyar warez site lekapcsolásával megszüntették a hatóságok.

Piramis, ami hamis

Mostanában a kapcsolati hálókon spammelők és a láncleveles/multilevel marketinges (MLM-es) ajánlattevők kerültek a középpontba. Az utóbbiak a hirdetést a többszintű marketing, illetve piramisjáték szervezési eszközeivel élve kiadják "alvállalkozásba" az áldozatoknak.

Erősen szerveződik egy magyar MLM "egycentes kattintó" hálózat. Szerencsére a kezdeti exponenciális indulás után a napi levélszám már remélhetőleg nem nő tovább. Egyrészt a szintek számának növekedése miatt az áldozatoknak egyre kevésbé éri meg további áldozatokat bepalizni, másrészt a társadalom is eléggé szkeptikussá vált az ilyen ajánlatokkal szemben.

Szemét vagy nem szemét?

Ez utóbbi levelek egyébként határesetnek számítanak, hiszen a küldő és a fogadó személyes ismerősnek tekinthetők, és egy feladó nem küld nagyszámú levelet. Szigorúan formális szempontból nézve tehát nem spamről van szó. Összességében azonban a piramisszerű szervezés miatt a levelezési szolgáltatás terhelése a kezdeti időszakban exponenciálisan növekszik, s így a tömeges megjelenésre érzékeny algoritmusok riasztanak.

Általában elmondhatjuk: mind több a határesetnek számító elektronikus üzenet. Elszaporodtak az utakat, hoteleket, vendéglátóhelyeket, diszkókat ajánló, tanfolyamokat vagy pályázatkészítést hirdető magyar nyelvű levelek. Ezekről azért nehéz eldönteni: spamnek tekintsük-e őket vagy sem, mert a címzett egyszer valószínűleg tényleg megadta az e-levélcímét, nevét a küldő vállalkozásnak és hozzájárult a levelek kiküldéséhez, de vagy nem tud leiratkozni, vagy nem is törődik az üzenetekkel, mondván: havi egy levél miatt nem fárad a leiratkozással.

Kulcsszavak: VirusBuster spam

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50