Olcsó és gyors Radeon HD5800-es videokártyák

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 4. 18:04

Lassan tapintható formát öltenek az AMD felsőkategóriás grafikus kártya családjának, a Radeon HD5800-esek legújabb tagjai, a DirectX 11-es Radeon HD 5830-as a sorozat legkedvezőbb árú tagja.

Amikor megjelenik egy új technológia, akkor először jön lelkesedés, azután pedig a sóvárgás marad csak. Az újdonság mindig borsos áron kerül a polcokra, ami sokunknak nem elérhető kategória. Amikor pedig a gyártók bejelentik a felhasználó barát árú, kicsit visszafogottabb modelleket, a várakozásunk egyre csak fokozódik: Mikor kerül a boltokba? Mennyibe fog kerülni?

A Microsoft Windows 7 egyik újdonsága a DirectX 11, amelyben rejlő előnyöket az AMD új kártyái ki is tudnak aknázni. A felső kategóriás HD5800-asok mindezt villámgyorsan teszik, ez a teljesítmény, párosítva az új technológiával, kicsit elérhetőbb közelségbe került a minap megjelent HD 5830-as grafikus motorral szerelt vadonatúj grafikus kártyák révén. Az MSI és a Sapphire voltak az egyik leggyorsabban ilyen termékekkel megjelenő gyártók.

A kedvezőbb árat az AMD úgy tudja biztosítani számunkra, hogy néhány blokkot letiltott a nagytestvérhez képest. A 256 bites sávszélesség azért megmaradt, és cserébe a kevesebb feldolgozó egységért, szabad kezet nyújt a tuning terén. A 40 nm-es gyártástechnológiával készített GPU 800 MHz-en működteti a 1120 stream processzort (HD 5850: 1440; HD 5870: 1600 stream processzor). Az 56 textúrázó egység mellett a ROP blokkok száma 16, ami pont a fele a nagyobb testvérekének. A legvitatottabb paramétere az új HD 5830-asnak a fogyasztása. Az AMD alapjáratban mindösszesen 25 W-ot engedélyez a gyártók számára, azonban teljes terhelés mellett maximum 175 W-ot irányoz elő. Ez magasabb a HD 5850-esek 151 Wattjánál és alig marad el az 5870-es 188 W-jától. Ez az ára a csökkentett feldolgozó egységek hiányzó teljesítményét kompenzáló, megemelt órajelnek.

Az MSI kártyája már megjelenésében is hangsúlyozza, hogy a komoly teljesítményre képes eszközről van szó. A hűtést a két, hatalmas MSI TwinFozr ventilátor biztosítja a fényes réz hűtőcsövek segítségével. Ha pedig ilyen jó hűtésünk van, akkor semmi sem – az AMD sem – állja utunkat a tuning terén. A Rivatunerrel közösen fejlesztett Afterburner programcsomag segítségével tudjuk a kártyából kifacsarni az utolsó fps-t is. A felhúzott órajelek és feszültség mellett is stabil marad a kártya a katonai specifikációjú alkatrészeknek hála.

A Sapphire is a hűtéssel próbál a többiek elé kerülni: csendesebb és jobb, ígérik. A két kártya lap paraméterei egyébként azonosak, mindkét megoldás 1 GB GDDR5 memóriával rendelkezik, ami 4 GHz-en működik a már korábban említett 256 bites buszon keresztül. A Sapphire kártyáján a DisplayPort és a HDMI mellett két DVI csatlakozó is van, míg az MSI csak egyet tett a hátlapra. Tehát a gyártók szinte teljesen azonos paraméterek mellett a felhasználóra bízzák, hogy beállítsa számára a legmegfelelőbb órajel/feszültség párost és így készítsen magának egyedi grafikus kártyát.

Kulcsszavak: ATI grafikus kártya

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50