Új generációs outsourcing: Siemens hibridfelhő-számítóközpont

Kovács Attila, 2010. április 5. 11:09

2010. április 1-jén a Siemens IT Solutions and Services (SIS) IT szolgáltató ágazat a Brüsszel melletti Huizingenben újgenerációs számítóközpontot állított üzembe.

A hibrid felhő (hybrid cloud) egyesíti a nyilvános és a magán felhő-infrastruktúrák előnyeit. A vállalatok az új számítóközpont hibrid kialakítása révén egyrészt exkluzív magánfelhőként kezelhetik saját adataikat és szolgáltatásaikat. Másrészt, kiegészítésképpen, további, költség-hatékony számítási és tárolási kapacitásokat vehetnek igénybe felhő-szolgáltatás formájában az osztott, közös(ségi), azaz más felhasználókkal közösen használt területről. Az új hibrid felhő ezen kívül átfogó rendelkezésre állási és redundancia-megoldásokat is nyújt katasztrófa-helyreállítási szolgáltatásra.  Az új számítóközpont előnye még – a legkorszerűbb IT technika alkalmazása mellett – az energia-hatékonyság is.

A SIS számítóközpontot a klasszikus outsourcinghoz nyújtott hosting szolgáltatások mellett elsősorban a hibridfelhő-infrastruktúrák támogatására használják. A felhő minden infrastruktúra-komponenst (szerverek, rendszerek, hálózatok) összeköt egymással, hogy rugalmas infrastruktúrákat lehessen kínálni „as-a-service” alapon.

Négyfajta megosztott-tároló kategória – egyenként különböző paraméterekkel – teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy adataikat az igényeiknek megfelelő költség-hatékony módon tárolhassák. A primer tár mögött különböző backup rétegek húzódnak, amelyek az ügyfél helyreállítási/recovery igényét optimálisan elégítik ki. Ezen kívül a vállalat igényei szerinti szekunder, tercier és archív tárak is rendelkezésre állnak. A számítóközpont infokommunikációs (ICT ) infrastruktúrája rugalmas üzemmódokat is kínál: az ügyfél teljesen virtualizált magán ill. shared-computing kapacitások között választhat,  Windows-, Unix- és Linux- alapú rendszerek támogatása mellett. 

A számítóközpontot környezeti szempontból is fenntarthatónak alakították ki: az intelligens vezérlésű hűtőrendszer a hagyományos hűtést dinamikusan kiegészíti az épületen kívüli levegővel való hűtéssel, így extrém alacsony energia-felhasználás adódik. A számítóközpont az év legnagyobb részében kompresszorok és egyéb energia-faló hűtőberendezések nélkül képes működni.

Az SIS az egyik legnagyobb globális outsourcing szolgáltatóként mintegy 21 ezer szervert üzemeltet. Amerikában, Európában és Ázsiában telepített global production központjaiban és 20 országban működő lokális számítóközpontjaiban megbízható és biztonságos számítóközponti szolgáltatásokat kínál. Az alkalmazott környezetkímélő IT-koncepciók a rendszerek konszolidálásától és szabványosításától a számítógép-populáció 60-80%-ára kiterjedő virtualizáción át a számítási felhőig (felhő-számítástechnikáig) terjednek

Kulcsszavak: Siemens outsourcing

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sikeresen mutatkoztak be a magyar startupok az ázsiai fintech csúcstalálkozón

A Startup Campus és Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA)  együttműködésében három hazai startup mutatkozott be az Ázsia FinTech Roadshow ötnapos, intenzív üzletfejlesztési túrán a globális pénzügyi innováció élvonalának Szingapúr, Kuala Lumpur és Jakarta érintésével. A résztvevő Brokerchooser, Péntech és Scolvo egyaránt hosszútávú ázsiai együttműködések reményében tértek haza.

2019. november 19. 10:13

A Fujitsu modellje új szintre emeli az automatizációval elérhető megtakarítást

A robotalapú folyamatautomatizáció (RPA) széles körű alkalmazásnak korlátait megszüntetve, a Fujitsu új modelje 12-16% közötti megtakarítást tesz lehetővé a működési költségben. A Fujitsu észak- és nyugat-európai ügyfelek számára elérhető, új ipari automatizációs működési modellje kiiktatja az RPA terjedését eddig gátló akadályokat, ami komoly változást hozhat tekintettel arra, hogy jelenleg világszerte csak a szervezetek 4%-a alkalmazza széles körben az RPA-technológiát. 

2019. november 18. 18:54

Paris Call: A kiberbiztonság iránti elkötelezettség folyamatosan nő

A francia kormány 2019. november 12-én hatalmas előrelépést jelentett be a kibertér biztonságáért való összefogás terén: a Paris Call for Trust and Security in Cyberspace nevű kiberbiztonsági kezdeményezéshez csatlakozók száma egy év alatt közel háromszorosára nőtt, összesen több mint 1000-re.

2019. november 18. 12:54

A legfrissebb ThinQ alkalmazáson keresztül a készülékek azelőtt jeleznek, hogy meghibásodnának

Az LG Electronics (LG) bemutatta továbbfejlesztett ThinQ alkalmazását, melynek köszönhetően a felhasználói okosotthon-élmény még teljesebbé válik. A hangutasítással is vezérelhető okosotthon-app az LG okos háztartási eszközeinek gördülékeny irányítása mellett több mint 150 országban kínál új mesterségesintelligencia-alapú szolgáltatásokat.

2019. november 18. 11:26

Az ABB technológiája biztosítja a Burdzs Kalifa felhőkarcoló megbízható energiaellátását

Az ABB intelligens, előrejelző karbantartási megoldást telepített a világhírű Burdzs Kalifa folyamatos üzemelését biztosító áramellátási rendszerekhez. 

2019. november 18. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26
online sportfogadás