Új generációs outsourcing: Siemens hibridfelhő-számítóközpont

Kovács Attila, 2010. április 5. 11:09

2010. április 1-jén a Siemens IT Solutions and Services (SIS) IT szolgáltató ágazat a Brüsszel melletti Huizingenben újgenerációs számítóközpontot állított üzembe.

A hibrid felhő (hybrid cloud) egyesíti a nyilvános és a magán felhő-infrastruktúrák előnyeit. A vállalatok az új számítóközpont hibrid kialakítása révén egyrészt exkluzív magánfelhőként kezelhetik saját adataikat és szolgáltatásaikat. Másrészt, kiegészítésképpen, további, költség-hatékony számítási és tárolási kapacitásokat vehetnek igénybe felhő-szolgáltatás formájában az osztott, közös(ségi), azaz más felhasználókkal közösen használt területről. Az új hibrid felhő ezen kívül átfogó rendelkezésre állási és redundancia-megoldásokat is nyújt katasztrófa-helyreállítási szolgáltatásra.  Az új számítóközpont előnye még – a legkorszerűbb IT technika alkalmazása mellett – az energia-hatékonyság is.

A SIS számítóközpontot a klasszikus outsourcinghoz nyújtott hosting szolgáltatások mellett elsősorban a hibridfelhő-infrastruktúrák támogatására használják. A felhő minden infrastruktúra-komponenst (szerverek, rendszerek, hálózatok) összeköt egymással, hogy rugalmas infrastruktúrákat lehessen kínálni „as-a-service” alapon.

Négyfajta megosztott-tároló kategória – egyenként különböző paraméterekkel – teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy adataikat az igényeiknek megfelelő költség-hatékony módon tárolhassák. A primer tár mögött különböző backup rétegek húzódnak, amelyek az ügyfél helyreállítási/recovery igényét optimálisan elégítik ki. Ezen kívül a vállalat igényei szerinti szekunder, tercier és archív tárak is rendelkezésre állnak. A számítóközpont infokommunikációs (ICT ) infrastruktúrája rugalmas üzemmódokat is kínál: az ügyfél teljesen virtualizált magán ill. shared-computing kapacitások között választhat,  Windows-, Unix- és Linux- alapú rendszerek támogatása mellett. 

A számítóközpontot környezeti szempontból is fenntarthatónak alakították ki: az intelligens vezérlésű hűtőrendszer a hagyományos hűtést dinamikusan kiegészíti az épületen kívüli levegővel való hűtéssel, így extrém alacsony energia-felhasználás adódik. A számítóközpont az év legnagyobb részében kompresszorok és egyéb energia-faló hűtőberendezések nélkül képes működni.

Az SIS az egyik legnagyobb globális outsourcing szolgáltatóként mintegy 21 ezer szervert üzemeltet. Amerikában, Európában és Ázsiában telepített global production központjaiban és 20 országban működő lokális számítóközpontjaiban megbízható és biztonságos számítóközponti szolgáltatásokat kínál. Az alkalmazott környezetkímélő IT-koncepciók a rendszerek konszolidálásától és szabványosításától a számítógép-populáció 60-80%-ára kiterjedő virtualizáción át a számítási felhőig (felhő-számítástechnikáig) terjednek

Kulcsszavak: Siemens outsourcing

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Stratégiai megállapodást írt alá a Corvinus és az ExxonMobil

A piacvezető magyar gazdasági egyetem és az energiaipari cég magyarországi leányvállalata együttműködésének fő célja, hogy a kölcsönös fejlődés érdekében szorosabbra fűzzék az oktatás-kutatás, valamint a gazdasági szféra kapcsolatát. 

2023. szeptember 30. 10:18

Ahol jelen és jövő találkozik

Októberben második alkalommal szervezi meg a hazai járműipar egyik kiemelkedő eseményét, a TECHTOGETHER+-t az autopro.hu csapata, ahol jelen és jövő találkozik. A rendezvény keretében megtartott járműipari konferencián hazánk meghatározó iparvállalatainak top menedzserei adnak elő, az innovatív ipari trendekre fókuszáló szakmai találkozón pedig az itthon tevékenykedő kulcsszereplőkkel találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény harmadik pillérjeként hazánk legtehetségesebb egyetemistái mérik össze tudásukat a mérnökhallgatói verseny keretében. 

2023. szeptember 29. 17:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38