Akár 128 GB-os Blu-ray lemezek az új BDXL formátummal

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 5. 18:01

Az eddigi kapacitás többszöröse tárolható egyetlen Blu-ray korongon az új BDXL szabvány elfogadásával.

A formátumot érintő szabványokért felelő Blu-ray Disc Association nevű vállalati szövetség megegyezett a 100, illetve 128 GB-os kapacitást lehetővé tevő új Blu-ray XL, vagyis röviden BDXL formátumú korongok specifikációjának megszületéséről. Ezek szerint a Sony által vezetett nagyvállalati szövetség egységes, egymás eszközeiben lejátszható, szabványosított és jogdíjköteles formátumot alkotott meg. A Blu-ray szabván jelenlegi állása szerint a kétrétegű lemezekkel lehetséges elérni a maximális 50 GB-os kapacitást.

Ezt az értéket sikerült most 100, illetve 128 GB-os méretre felbővíteni egy harmadik és, szükség esetén negyedik réteg bevezetésével. Ezzel tehát valóban nagykorú, 3-4 rétegű lett a Blu-ray korong, ráadásul az új formátumban érkező lemezek már néhány hónap múlva fizikai valójukban is megvásárolhatóak lesznek a boltokban. Az egyetlen gondot az jelenti, hogy a több réteghez finomabb és okosabb lézer szükséges, így a rendszer visszafelé nem kompatibilis. Magyarán a mai lejátszók még nem képesek fogadni a BDXL korongokat, és jó eséllyel firmware frissítéssel sem lesznek megtaníthatóak erre, tehát a formátum kihasználásához meg kell várnunk az új hardver megérkezését is.


 

Kulcsszavak: Blu-ray DVD

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Alienware megacélozza gamereknek szánt gépeit

Az Alienware 2021-től együttműködik az NVIDIA-val és az AMD-vel, hogy még gyorsabb és nagyobb teljesítményű megoldásokat kínáljon a játékosoknak és a tervezőknek. Emellett a vállalat az év elején bemutatta legújabb játékosoknak szánt modelljeit.

2021. január 23. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás