Akár 128 GB-os Blu-ray lemezek az új BDXL formátummal

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 5. 18:01

Az eddigi kapacitás többszöröse tárolható egyetlen Blu-ray korongon az új BDXL szabvány elfogadásával.

A formátumot érintő szabványokért felelő Blu-ray Disc Association nevű vállalati szövetség megegyezett a 100, illetve 128 GB-os kapacitást lehetővé tevő új Blu-ray XL, vagyis röviden BDXL formátumú korongok specifikációjának megszületéséről. Ezek szerint a Sony által vezetett nagyvállalati szövetség egységes, egymás eszközeiben lejátszható, szabványosított és jogdíjköteles formátumot alkotott meg. A Blu-ray szabván jelenlegi állása szerint a kétrétegű lemezekkel lehetséges elérni a maximális 50 GB-os kapacitást.

Ezt az értéket sikerült most 100, illetve 128 GB-os méretre felbővíteni egy harmadik és, szükség esetén negyedik réteg bevezetésével. Ezzel tehát valóban nagykorú, 3-4 rétegű lett a Blu-ray korong, ráadásul az új formátumban érkező lemezek már néhány hónap múlva fizikai valójukban is megvásárolhatóak lesznek a boltokban. Az egyetlen gondot az jelenti, hogy a több réteghez finomabb és okosabb lézer szükséges, így a rendszer visszafelé nem kompatibilis. Magyarán a mai lejátszók még nem képesek fogadni a BDXL korongokat, és jó eséllyel firmware frissítéssel sem lesznek megtaníthatóak erre, tehát a formátum kihasználásához meg kell várnunk az új hardver megérkezését is.


 

Kulcsszavak: Blu-ray DVD

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05