Akár 128 GB-os Blu-ray lemezek az új BDXL formátummal

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 5. 18:01

Az eddigi kapacitás többszöröse tárolható egyetlen Blu-ray korongon az új BDXL szabvány elfogadásával.

A formátumot érintő szabványokért felelő Blu-ray Disc Association nevű vállalati szövetség megegyezett a 100, illetve 128 GB-os kapacitást lehetővé tevő új Blu-ray XL, vagyis röviden BDXL formátumú korongok specifikációjának megszületéséről. Ezek szerint a Sony által vezetett nagyvállalati szövetség egységes, egymás eszközeiben lejátszható, szabványosított és jogdíjköteles formátumot alkotott meg. A Blu-ray szabván jelenlegi állása szerint a kétrétegű lemezekkel lehetséges elérni a maximális 50 GB-os kapacitást.

Ezt az értéket sikerült most 100, illetve 128 GB-os méretre felbővíteni egy harmadik és, szükség esetén negyedik réteg bevezetésével. Ezzel tehát valóban nagykorú, 3-4 rétegű lett a Blu-ray korong, ráadásul az új formátumban érkező lemezek már néhány hónap múlva fizikai valójukban is megvásárolhatóak lesznek a boltokban. Az egyetlen gondot az jelenti, hogy a több réteghez finomabb és okosabb lézer szükséges, így a rendszer visszafelé nem kompatibilis. Magyarán a mai lejátszók még nem képesek fogadni a BDXL korongokat, és jó eséllyel firmware frissítéssel sem lesznek megtaníthatóak erre, tehát a formátum kihasználásához meg kell várnunk az új hardver megérkezését is.


 

Kulcsszavak: Blu-ray DVD

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy sebességű, nagyfelbontású gaming az AGON by AOC új monitorával

A világ egyik vezető, gaming monitorokat* és IT-tartozékokat forgalmazó márkája, az AGON by AOC bemutatja a nagyszerű AOC GAMING Q27G2S/EU gaming monitort, amely tökéletes választást jelent a gaming színtér kalandorainak. A 68,6 cm (27 hüvelyk) átmérőjű Q27G2S/EU monitor 10 bites IPS-panellel rendelkezik a széles színskála biztosítása, QHD felbontással az éles részletek, valamint 165 Hz-es frissítési rátával a gyors és versenyképes játékélmény érdekében.

2021. november 26. 15:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12