Magyar polcmenedzsment szoftver segít a polchiányban

A boltok a forgalom hatodát a polchiány miatt bukják el

forrás Prim Online, 2010. április 7. 15:13

Az élelmiszerkereskedelmi szakma március 11-i konferenciáján mutatta be a székesfehérvári Laurel Csoport azt a saját fejlesztésű, polcmenedzsmentet támogató szoftvert, amely segítségével felderíthetők és megelőzhetők a készlethiányok és más értékesítési anomáliák. Ezek miatt a kereskedők évente 15-17 százalék bevételtől esnek el.

Egy élelmiszer-áruház forgalmának alakulása igen összetett kérdés, ezen belül a polcok feltöltöttségéből eredő problémákat vizsgálta az európai ECR Egyesület. A szervezet kutatásai szerint akár 10 százalékkal is nőhet a forgalom csak attól, ha a polcokon a vevő mindig mindent megtalál, hiszen a nagy mennyiségű áru már önmagában is vásárlásösztönző. Ha azonban a polcok feltöltöttsége egyes termékeknél nem megfelelő vagy hiányos, akkor az áruházak jelentős bevételtől esnek el. Ez a forgalomkiesés a felmérés szerint jelenleg eléri a teljes forgalom hatodát, 15-17 százalékát is.

Szakmai evidencia, hogy ha egy terméknek több és feltűnőbb helyet biztosítunk, annál több fogy belőle. A boltvezetőknek már-már tudományos alapon kell eldönteniük, mi, hova, milyen mennyiségben kerüljön. Ezt az elrendezési tervet nevezik a kereskedelmi szakmában polctükörnek. A megfelelő polctükör kialakításához ismerni kell az egyes áruféleségek iránti spontán keresletet, tisztában kell lenni a márkák árszínvonalával, profittermelő képességével, árréseivel. A választék fenntartása miatt megfelelően kell gazdálkodni a rendelkezésre álló polcfelülettel.

Ezt a munkát támogatja a Laurel cégcsoport a konferencián ismertetett, KerInfo nevű intelligens adatbányászati megoldásával. Az interneten keresztül szolgáltatásként is igénybe vehető szoftver cikkelem-szinten rögzíti az alapinformációkat, és cikkenként, vagy árucsoportonként elemzi a polctükröt. Egységnyi polcterültre vetítve képes forgalmat, árrést, forgási sebességet és jövedelmezőséget számítani. A szoftver képes az információkat a bolt, vagy áruházlánc informatikai rendszerétől folyamatosan, automatikusan átvenni, aktuálisan követve a készletek és az értékesítések mértékét valamint matematikai algoritmusokkal következtetni a hiányok okaira. A rendszer kimutatásai és jelzései az áruházon belül vagy kívül mozgó üzletvezetők számára mobil eszközökön (pda-k, laptopok, stb.) is megjeleníthetők..

Az ECR ajánlása szerint a polchiány felszámolásán a beszállítóknak és a kereskedelmi egységeknek közösen kell dolgozniuk. Ellenkező esetben a vevők 37 százaléka más márkájú terméket vásárol a hiányosan töltött polcok láttán, 21 százaléka pedig inkább máshol veszi meg a terméket. A fogyasztók 16 százaléka helyettesítő árut keres, 17 százaléka ugyanazt veszi meg, csak későbbre halasztja a vásárlást, 9 százalékuk pedig egyáltalán nem vásárol, inkább lemond a termékről.
 

Kulcsszavak: adatbányászat Laurel

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az automatizált csomagolás hasznos a KKV-k számára

Ha valamikor, akkor most jött el az ideje annak, hogy hátralépjünk egyet, áttekintsük folyamatainkat, és olyan megoldásokat léptessünk életbe, amelyek a termelés rövid és hosszú távú előnyeit tartják szem előtt. Ilyen időkben a gördülékeny gyártási folyamat kulcsfontosságú a versenyképesség megőrzéséhez. A robotok biztonságos alternatívát kínálnak az emberi munkaerőre, illetve meg is oszthatják a napi feladatokat az emberi munkavállalókkal az ismétlődő feladatok, vagy a veszélyes munkák esetén.

2020. április 2. 15:17

Összeült a Startup Operatív Törzs

Eljött a ’startup darwinizmus’ és a ’Nagy Alkalmazkodás’ ideje – derült ki a Startup Operatív Törzs első online ülésén. Azt már mind tudjuk, hogy a koronavírus óriási hatással van a gazdaságra, bizonyos erősen érintett iparágakra, a munkavégzésre és a munkahelyek megtartásának kérdésére. Arról viszont kevesen beszélnek, hogy a megváltozott helyzet hogyan érinti a magyar startupokat és az egész ökoszisztémát. Ezért a Vespucci Partners, Magyarország legújabb okos tőkealap-kezelője összehívta a Startup Operatív Törzset egy videókonferenciára, hogy az ökoszisztéma különböző szereplői megvitassák a megváltozott helyzet lehetséges kimenetelét, hatását és konkrét tippeket adjanak a túlélésre.

2020. április 2. 09:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás