A Magyar Telekom 74 forint osztalékot fizet

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 8. 09:01

A Magyar Telekom közgyűlése részvényenként 74 forint osztalékot szavazott meg szerdán a részvényeseknek.

A társaság a 77 milliárd forint osztalékot a 74,2 milliárd forint nettó eredményből, míg a fennmaradó 2,8 milliárd forintot az eredménytartalékból fizeti ki. Az osztalék kifizetésének első napja május 7. A tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja pedig április 30.

Az osztalékot a Magyar Telekom megbízása alapján a KELER Zrt. fizeti ki.

A szerdai éves rendes közgyűlésen a részvényesek 69,47 százaléka vett részt.

A közgyűlésen a napirend megszavazása előtt az egyik kisrészvényes ismét felvetette, hogy megint jogellenesen hívták össze a közgyűlést, egy másik pedig azt nehezményezte, hogy a macedón szerződésekről folytatott White and Chase-vizsgálattal összefüggésben több mint 21,5 milliárd forintot költöttek el a részvényesek pénzéből.

A kisrészvényes ez utóbbi témában megkérdezte, hogy az elnök-vezérigazgató látta-e a macedón szerződéseket, s mivel nem kapott választ, többször is hozzászólt. Emiatt kisebb, hangos vita is kialakult a kisrészvényesek között arról, hogy ki hányszor és
hány percig beszélhet a közgyűlésen.

A napirend megszavazása után a közgyűlés több, úgynevezett megismételt határozatot is hozott a 2007. évről azért, mert egy kisbefektetői per során a 2008. évi rendes közgyűlésen elfogadottakat a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte.

Ezek között szerepelt például a 2007. évi konszolidált éves beszámoló, illetve az osztalékfizetés. Tavaly szintén 74 forint osztalékot szavazott meg a közgyűlés, a pénzt a részvényeseknek már kifizették.

A közgyűlésen több kisrészvényes is felvetette, hogy ezekről a napirendi pontokról a mostani közgyűlés nem dönthet jogszerűen. A Magyar Telekom álláspontja viszont az volt, hogy jogszerű határozatokat hozhat ezekben a kérdésekben a közgyűlés.

Ezután Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója gazdasági áttekintését adott a piaci környezetről.   Elmondta: a lakossági szegmensben a 3Play-szolgáltatás (telefon-internet-kábeltévé) segíti a növekedést és az ügyfelek megtartását. Emellett összesen 40 milliárd forint befektetésével a társaság elindított egy öt éves, új generációs hálózatfejlesztési programot, melynek során 1,2 millió háztartásban, a háztartások mintegy 30 százalékában nagy sebességű, másodpercenként 100 megabite-os sávszélességű vezetéket telepítenek.
Tavaly év végén 8 milliárd forint befektetésével már 170 ezer háztartást ért el a cég az optikai hálózattal.

Christopher Mattheisen kiemelte: a gazdasági recesszió a mobilpiacon is érezteti hatását, amit mutat, hogy az ügyfelek árérzékenyebbek lettek, s nőtt a lemorzsolódási arány.

A közgyűlés 1.166,377 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 93,253 milliárd forint adózott eredménnyel jóváhagyta a Magyar Telekom Csoportnak a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint elkészített 2009. évi konszolidált éves beszámolóját.

A közgyűlés elfogadta a magyar számviteli szabályok (HAR) szerint elkészített 2009. évi éves beszámolót is, 968,412 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 74,227 milliárd forint adózott eredménnyel.

A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot arra, hogy legfeljebb 104.274.254 darab, egyenként 100 forintos névértékű Magyar Telekom törzsrészvény vásároljon. A felhatalmazás célja, hogy a Magyar Telekom jelenlegi részvényesi javadalmazási politikája kibővíthetővé váljon. Ugyanakkor az igazgatóság továbbra is úgy gondolja, hogy a részvényesi javadalmazási politika fő eszköze az osztalékfizetés
maradjon.

A felhatalmazás a közgyűlési határozati javaslat elfogadásának napjától számolva 18 hónapos időtartamig érvényes. A felhatalmazás keretében megvásárolt részvények együttesen egyszer sem haladhatják meg a Magyar Telekom Nyrt. jegyzett tőkéjének a 10 százalékát. A részvények megvásárlására a tőzsdén keresztül kerül sor.

A közgyűlés új igazgatóságot is választott, mert az igazgatóság tagjainak megbízatása az alapszabály szerint a 2010. április 7-i éves rendes közgyűlésen lejárt. Az igazgatóság tagjainak megbízatása három évre szól. Az új igazgatóság tagjai: Ferri Abolhassan, Földesi István, Dietmar Frings, Gálik Mihály, Guido Kerkhoff, Thilo Kusch, Christopher Mattheisen, Klaus Nitschke, Frank Odzuck, Ralph
Rentschler és Steffen Roehn.

Az igazgatóság elnökének tiszteletdíja havonta 546.000 forint, míg a tagoké 364.000 forint.

A közgyűlés, hasonló okokból felügyelőbizottságot is választott, szintén három évre. A felügyelő bizottság tagjai: Bitó János, Bujdosó Attila, Illéssy János, Kerekes Sándor, Konrad Kreuzer, Lichnovszky Tamás, Martin Meffert, Pap László, Salamon Károly, Varga Zsoltné és Varjú György.

A felügyelőbizottság elnökének tiszteletdíja 448.000 forint, míg a tagoké 294.000 forint.

A közgyűlés a Magyar Telekom Nyrt. könyvvizsgálójának a PricewaterhouseCoopers Kft.-t választotta. A cég megbízatása legfeljebb a 2010. üzleti évet lezáró éves rendes közgyűlés napjáig tartó időszakra szól. A megbízás díja nettó 89.700.000 forint. Legfeljebb plusz, nettó 5 százalékos arányban kapcsolódó költségeket számolhat el a könyvvizsgáló.

Kulcsszavak: Magyar Telekom +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elindult a Magyar Klímacsereprogram

A minden negyedik magyar háztartásban megtalálható klímaberendezések közül a nagy energiafogyasztásúak cseréje még gyorsabban térülhet meg a Magyar Klímacsereprogram segítségével.

2023. október 2. 16:53

Minden második rendelést csomagautomatába kérnek a Vaterafutáron

A magánszemélyek közötti értékesítés hazai szintlépését mutatja, hogy a Vatera saját, a piactéren vásárolt tételek biztonságos és gyors továbbítását biztosító Vaterafutár szolgáltatásán keresztül minden második feladott csomag már valamelyik csomagautomatán keresztül jut el új tulajdonosához. A legtöbben könyvet és ruhát küldenek ezen a módon, de rengeteg zenei CD és DVD-film talál új gazdára automatán keresztül – sokan gyűjtői pénzérmét vagy háborús relikviákat is az átvétel e kényelmes módján veszik át.

2023. október 2. 12:41

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38