A Magyar Telekom 74 forint osztalékot fizet

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 8. 09:01

A Magyar Telekom közgyűlése részvényenként 74 forint osztalékot szavazott meg szerdán a részvényeseknek.

A társaság a 77 milliárd forint osztalékot a 74,2 milliárd forint nettó eredményből, míg a fennmaradó 2,8 milliárd forintot az eredménytartalékból fizeti ki. Az osztalék kifizetésének első napja május 7. A tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja pedig április 30.

Az osztalékot a Magyar Telekom megbízása alapján a KELER Zrt. fizeti ki.

A szerdai éves rendes közgyűlésen a részvényesek 69,47 százaléka vett részt.

A közgyűlésen a napirend megszavazása előtt az egyik kisrészvényes ismét felvetette, hogy megint jogellenesen hívták össze a közgyűlést, egy másik pedig azt nehezményezte, hogy a macedón szerződésekről folytatott White and Chase-vizsgálattal összefüggésben több mint 21,5 milliárd forintot költöttek el a részvényesek pénzéből.

A kisrészvényes ez utóbbi témában megkérdezte, hogy az elnök-vezérigazgató látta-e a macedón szerződéseket, s mivel nem kapott választ, többször is hozzászólt. Emiatt kisebb, hangos vita is kialakult a kisrészvényesek között arról, hogy ki hányszor és
hány percig beszélhet a közgyűlésen.

A napirend megszavazása után a közgyűlés több, úgynevezett megismételt határozatot is hozott a 2007. évről azért, mert egy kisbefektetői per során a 2008. évi rendes közgyűlésen elfogadottakat a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte.

Ezek között szerepelt például a 2007. évi konszolidált éves beszámoló, illetve az osztalékfizetés. Tavaly szintén 74 forint osztalékot szavazott meg a közgyűlés, a pénzt a részvényeseknek már kifizették.

A közgyűlésen több kisrészvényes is felvetette, hogy ezekről a napirendi pontokról a mostani közgyűlés nem dönthet jogszerűen. A Magyar Telekom álláspontja viszont az volt, hogy jogszerű határozatokat hozhat ezekben a kérdésekben a közgyűlés.

Ezután Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója gazdasági áttekintését adott a piaci környezetről.   Elmondta: a lakossági szegmensben a 3Play-szolgáltatás (telefon-internet-kábeltévé) segíti a növekedést és az ügyfelek megtartását. Emellett összesen 40 milliárd forint befektetésével a társaság elindított egy öt éves, új generációs hálózatfejlesztési programot, melynek során 1,2 millió háztartásban, a háztartások mintegy 30 százalékában nagy sebességű, másodpercenként 100 megabite-os sávszélességű vezetéket telepítenek.
Tavaly év végén 8 milliárd forint befektetésével már 170 ezer háztartást ért el a cég az optikai hálózattal.

Christopher Mattheisen kiemelte: a gazdasági recesszió a mobilpiacon is érezteti hatását, amit mutat, hogy az ügyfelek árérzékenyebbek lettek, s nőtt a lemorzsolódási arány.

A közgyűlés 1.166,377 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 93,253 milliárd forint adózott eredménnyel jóváhagyta a Magyar Telekom Csoportnak a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint elkészített 2009. évi konszolidált éves beszámolóját.

A közgyűlés elfogadta a magyar számviteli szabályok (HAR) szerint elkészített 2009. évi éves beszámolót is, 968,412 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 74,227 milliárd forint adózott eredménnyel.

A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot arra, hogy legfeljebb 104.274.254 darab, egyenként 100 forintos névértékű Magyar Telekom törzsrészvény vásároljon. A felhatalmazás célja, hogy a Magyar Telekom jelenlegi részvényesi javadalmazási politikája kibővíthetővé váljon. Ugyanakkor az igazgatóság továbbra is úgy gondolja, hogy a részvényesi javadalmazási politika fő eszköze az osztalékfizetés
maradjon.

A felhatalmazás a közgyűlési határozati javaslat elfogadásának napjától számolva 18 hónapos időtartamig érvényes. A felhatalmazás keretében megvásárolt részvények együttesen egyszer sem haladhatják meg a Magyar Telekom Nyrt. jegyzett tőkéjének a 10 százalékát. A részvények megvásárlására a tőzsdén keresztül kerül sor.

A közgyűlés új igazgatóságot is választott, mert az igazgatóság tagjainak megbízatása az alapszabály szerint a 2010. április 7-i éves rendes közgyűlésen lejárt. Az igazgatóság tagjainak megbízatása három évre szól. Az új igazgatóság tagjai: Ferri Abolhassan, Földesi István, Dietmar Frings, Gálik Mihály, Guido Kerkhoff, Thilo Kusch, Christopher Mattheisen, Klaus Nitschke, Frank Odzuck, Ralph
Rentschler és Steffen Roehn.

Az igazgatóság elnökének tiszteletdíja havonta 546.000 forint, míg a tagoké 364.000 forint.

A közgyűlés, hasonló okokból felügyelőbizottságot is választott, szintén három évre. A felügyelő bizottság tagjai: Bitó János, Bujdosó Attila, Illéssy János, Kerekes Sándor, Konrad Kreuzer, Lichnovszky Tamás, Martin Meffert, Pap László, Salamon Károly, Varga Zsoltné és Varjú György.

A felügyelőbizottság elnökének tiszteletdíja 448.000 forint, míg a tagoké 294.000 forint.

A közgyűlés a Magyar Telekom Nyrt. könyvvizsgálójának a PricewaterhouseCoopers Kft.-t választotta. A cég megbízatása legfeljebb a 2010. üzleti évet lezáró éves rendes közgyűlés napjáig tartó időszakra szól. A megbízás díja nettó 89.700.000 forint. Legfeljebb plusz, nettó 5 százalékos arányban kapcsolódó költségeket számolhat el a könyvvizsgáló.

Kulcsszavak: Magyar Telekom +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rekordösszeget adtak össze a befektetők az építőipart forradalmasító sikercégnek

Az osztrák B2B szektor történetének legnagyobb összegű második fordulós tőkebevonási körében 69 millió dollárt gyűjtött össze a befektetőktől az építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég, a Magyarországon is ismert PlanRadar.  Az európai piacon meghatározó szerepet betöltő vállalat a pénzt nemzetközi terjeszkedésre és technológiai fejlesztésre használja fel. A cél a jelenlegi forgalom megháromszorozása 2022-ben, ami az eddigi eredmények ismeretében reális elképzelés.

2022. január 22. 16:52

Azure Machine Learning és AI a környezetbarát szennyvízkezelésért

A szennyvízkezelés során egy új Microsoft fejlesztés révén előre jelezhető a víz mennyiségének és ezzel a minőségének hirtelen megváltozása. A Microsoft mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldását a hazai központú, biológiai víztisztító rendszereket fejlesztő Organica Water a világon az elsők között tervezi kipróbálni. A globális vízproblémák enyhítését segítő innováció szervesen illeszkedik a Microsoft – a vállalat saját működését is megreformáló – fenntarthatósági stratégiájába. Az innovatív újítással a Microsoft a hatékonyabb vízgazdálkodáshoz járul hozzá világszerte.

2022. január 22. 10:15

A világon elsőként mutatták be az okostelefonba integrált SIM (iSIM) technológiáját

A telekommunikációs iparág vezető innovátorai, a Vodafone, a Qualcomm Technologies, Inc. és a Thales egyesítették erőiket, hogy bemutassanak egy olyan okostelefont, amely az ún.  iSIM (az ieUICC*  GSMA specifikáción alapuló) technológiával működik. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a SIM-kártya funkcióit a készülék fő processzorába integrálják. Ezzel a bejelentéssel lehetővé válik a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala mindazon készülékek esetében, amelyek a mobilszolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz iSIM-et használnak.

2022. január 21. 19:37

Sikeres közép-európai cipőkereskedő használja az Oracle Cloudot

A lengyel alapítású eobuwie.pl Közép- és Kelet-Európa egyik vezető cipő-, táska- és kiegészítő kereskedője, Magyarországon ecipo.hu márkanéven ismert. Ahogy a vállalat új piacokra terjeszkedik, úgy válik egyre összetettebbé árukészlete és választéka. A tervezési folyamatok racionalizálása és automatizálása, valamint a változó vásárlói igények kielégítése érdekében az eobuwie.pl nemrégiben az Oracle Retail felhő-alapú kereskedelmi megoldását választotta. Mostantól a vállalat különböző termékkategóriákért felelős részlegei egy integráltabb és intelligensebb tervezési folyamat végrehajtására lesznek képesek minden termékcsalád és a növekvő választék tekintetében a márkaportfólióban.

2022. január 21. 13:58

Új vezérigazgatót neveztek ki az AGILOX élére

Új felsővezetőket nevezett ki az AGILOX. Helmut Schmid 2022 januárjában veszi át a vezérigazgatói posztot az előző vezérigazgató, Franz Humer utódjaként. Schmid folytatja az AMR-gyártó folyamatban lévő stratégiáját, hogy növelje annak globális piaci részesedését. Az AGILOX egyedüli ügyvezető igazgatójaként három új meghatalmazott aláíróval Josef Baumann-Rottal, Klaus Pucherrel és Robert Mayerrel egészíti ki a menedzsmentet.

2022. január 21. 12:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58