Újraírhatja a számítástechnikát a HP memóriafelfedezése

Milkovits Gábor, 2010. április 9. 07:41

A Hewlett-Packardnak sikerült olyan logikai áramkört alkotnia, amely teljesen új elemekből, úgynevezett memrisztorokból, azaz memóriaként is funkcionáló tranzisztorokból áll.

A memrisztorok ötletét még 1971-ben vetette föl Leon Chua professzor, azonban a gyakorlati megvalósításra csak most került sor – Chua a hír kapcsán örömét fejezte ki, amiért az áttörésre még az ő életében sor került. A mostani számítógépekben és egyéb elektronikai eszközökben a processzorok mellett különálló memóriacsipekre van szükség, ami nemcsak bonyolítja a működést, de egyúttal a teljesítményt is jelentősen korlátozza. Az egyszerre processzorként és memóriaként működő csipek gyártását lehetővé tevő memrisztorok egyfajta emlékező tranzisztorokként működnek, azaz képesek megjegyezni, hogy előzőleg milyen elektromos töltés haladt át rajtuk. Stan Williams professzor, a HP kutató-mérnöke a BBC-nek elmondta, hogy az új technológia segítségével a jövőben lehetséges lesz az emberi agyhoz hasonló számítógépeket építeni. A Michigan-i Egyetem kutatóinak korábban már sikerült memrisztorok segítségével szimulálniuk az idegsejtek szinaptikus tevékenységét.

A memrisztorok másik hatalmas előnye az, hogy segítségükkel, a hagyományos szilícium csipekkel ellentétben, a mimiatürizálásnak gyakorlatilag nincsen alsó határa, mivel a komponensek atomi vastagságú rétegekben elhelyezve, tetszés szerinti mennyiségben megsokszorozhatók egyetlen lapkán. Williams a sajtónak be is mutatott egy olyan kezdeti prototípust, amelyen 3 nanométeres komponensek is találhatók – a jelenlegi processzoroknál az elméleti kicsinyítési határ 22 nanométer. A professzor a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy közvetlen céljuk a flash-nél jóval nagyobb kapacitású memóriaeszközök gyártása, amelyekkel ma elképzelhetetlen mértékben növelhető a különféle elektronikai eszközök számára biztosított tárhely nagysága. Konkrét termékekről természetesen egyelőre sem Williams, sem a HP nem nyilatkozott.

Kulcsszavak: HP memória

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05