Újraírhatja a számítástechnikát a HP memóriafelfedezése

Milkovits Gábor, 2010. április 9. 07:41

A Hewlett-Packardnak sikerült olyan logikai áramkört alkotnia, amely teljesen új elemekből, úgynevezett memrisztorokból, azaz memóriaként is funkcionáló tranzisztorokból áll.

A memrisztorok ötletét még 1971-ben vetette föl Leon Chua professzor, azonban a gyakorlati megvalósításra csak most került sor – Chua a hír kapcsán örömét fejezte ki, amiért az áttörésre még az ő életében sor került. A mostani számítógépekben és egyéb elektronikai eszközökben a processzorok mellett különálló memóriacsipekre van szükség, ami nemcsak bonyolítja a működést, de egyúttal a teljesítményt is jelentősen korlátozza. Az egyszerre processzorként és memóriaként működő csipek gyártását lehetővé tevő memrisztorok egyfajta emlékező tranzisztorokként működnek, azaz képesek megjegyezni, hogy előzőleg milyen elektromos töltés haladt át rajtuk. Stan Williams professzor, a HP kutató-mérnöke a BBC-nek elmondta, hogy az új technológia segítségével a jövőben lehetséges lesz az emberi agyhoz hasonló számítógépeket építeni. A Michigan-i Egyetem kutatóinak korábban már sikerült memrisztorok segítségével szimulálniuk az idegsejtek szinaptikus tevékenységét.

A memrisztorok másik hatalmas előnye az, hogy segítségükkel, a hagyományos szilícium csipekkel ellentétben, a mimiatürizálásnak gyakorlatilag nincsen alsó határa, mivel a komponensek atomi vastagságú rétegekben elhelyezve, tetszés szerinti mennyiségben megsokszorozhatók egyetlen lapkán. Williams a sajtónak be is mutatott egy olyan kezdeti prototípust, amelyen 3 nanométeres komponensek is találhatók – a jelenlegi processzoroknál az elméleti kicsinyítési határ 22 nanométer. A professzor a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy közvetlen céljuk a flash-nél jóval nagyobb kapacitású memóriaeszközök gyártása, amelyekkel ma elképzelhetetlen mértékben növelhető a különféle elektronikai eszközök számára biztosított tárhely nagysága. Konkrét termékekről természetesen egyelőre sem Williams, sem a HP nem nyilatkozott.

Kulcsszavak: HP memória

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak Magyarország legjobb játékai!

Átadták az Ország Játéka 2019 díjakat, a pályázó gyártók és forgalmazók a nyertes játékokon feltüntethetik a megkülönböztetést jelző logót. Ez egyúttal garancia arra, hogy az adott játék kiemelkedően szerepelt egy országos megméretésben és segíthet a szülőknek már a karácsonyi – boltban vagy webáruházban történő – vásárlásban is. Kiemelkedően sok szavazatot kapott a Castle of Mind fejlesztő táblajáték, amely idén nem csak az internetes szavazók közönségdíjasa, hanem a Játszónap kedvence is lett. 

2019. november 13. 18:56

Még sosem volt ilyen biztonságos a repülés

A statisztikák szerint még soha nem volt ennyire biztonságos a repülés, noha világszinten rekordszámú, négymilliárd utas ült repülőgépre. A vállalati és légi biztosításra specializálódott Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) és a repülésre és űrhajózásra szakosodott Embry-Riddle Aeronautical University közös „Légi közlekedési kockázatok 2020-ban: biztonság és helyzetértékelés” című jelentéses szerint, a halálos kimenetelű baleseteket tekintve még sosem volt ennyire biztonságos időszak a nemzetközi légiközlekedési ágazatban, mint az utóbbi néhány évben.

2019. november 13. 17:43

Okostelefonok, táblagépek és hasznos kiegészítők a Telenor Black Friday akciójában

November 14-20. között tart a Telenornál a Black Week. Az akció keretében az előfizetők prémium és belépő szintű készülékek, valamint népszerű kiegészítők közül egyaránt választhatnak jelentős kedvezménnyel, bizonyos termékek pedig már 0 forinttól elvihetők.

2019. november 13. 16:17

Négy díjjal ismerték el a Kingston eredményeit

A Cyber Defense Magazine információbiztonsági szaklap 2019-ben is díjazta a kiber- és információbiztonság innovátorait, és két egymást követő évben idén második alkalommal ismerte el nemzetközi díjprogramjában a Kingston eredményeit. A memóriagyártó összesen négy kategóriában nyert díjat a Cyber Defense Global Awardson. Két iparágvezető titkosított tárolómegoldása, az IronKey D300S titkosított USB-meghajtó és a KC2000 NVMe PCIe SSD egyaránt két-két elismerésben részesült.

2019. november 13. 14:40

Befektetést kapott a webáruházak keresőjét forradalmasító magyar startup

A mesterséges intelligenciára épülő, webáruházak számára készített keresőt fejlesztő budapesti Prefixbox startup bejelentette, hogy 500.000 euró – azaz közel 167 millió forint - kezdeti befektetést szerzett meg az Euroventures kockázati tőkealaptól egy nagyobb méretű tőkebevonás részeként.

2019. november 13. 12:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás