Újraírhatja a számítástechnikát a HP memóriafelfedezése

Milkovits Gábor, 2010. április 9. 07:41

A Hewlett-Packardnak sikerült olyan logikai áramkört alkotnia, amely teljesen új elemekből, úgynevezett memrisztorokból, azaz memóriaként is funkcionáló tranzisztorokból áll.

A memrisztorok ötletét még 1971-ben vetette föl Leon Chua professzor, azonban a gyakorlati megvalósításra csak most került sor – Chua a hír kapcsán örömét fejezte ki, amiért az áttörésre még az ő életében sor került. A mostani számítógépekben és egyéb elektronikai eszközökben a processzorok mellett különálló memóriacsipekre van szükség, ami nemcsak bonyolítja a működést, de egyúttal a teljesítményt is jelentősen korlátozza. Az egyszerre processzorként és memóriaként működő csipek gyártását lehetővé tevő memrisztorok egyfajta emlékező tranzisztorokként működnek, azaz képesek megjegyezni, hogy előzőleg milyen elektromos töltés haladt át rajtuk. Stan Williams professzor, a HP kutató-mérnöke a BBC-nek elmondta, hogy az új technológia segítségével a jövőben lehetséges lesz az emberi agyhoz hasonló számítógépeket építeni. A Michigan-i Egyetem kutatóinak korábban már sikerült memrisztorok segítségével szimulálniuk az idegsejtek szinaptikus tevékenységét.

A memrisztorok másik hatalmas előnye az, hogy segítségükkel, a hagyományos szilícium csipekkel ellentétben, a mimiatürizálásnak gyakorlatilag nincsen alsó határa, mivel a komponensek atomi vastagságú rétegekben elhelyezve, tetszés szerinti mennyiségben megsokszorozhatók egyetlen lapkán. Williams a sajtónak be is mutatott egy olyan kezdeti prototípust, amelyen 3 nanométeres komponensek is találhatók – a jelenlegi processzoroknál az elméleti kicsinyítési határ 22 nanométer. A professzor a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy közvetlen céljuk a flash-nél jóval nagyobb kapacitású memóriaeszközök gyártása, amelyekkel ma elképzelhetetlen mértékben növelhető a különféle elektronikai eszközök számára biztosított tárhely nagysága. Konkrét termékekről természetesen egyelőre sem Williams, sem a HP nem nyilatkozott.

Kulcsszavak: HP memória

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan változtatta meg a GDPR a vállalatok működését?

A vállalatok többsége keményen dolgozott azon, hogy kellően felkészüljön a GDPR 2018-as bevezetésére. Az elmúlt négy évben kibővültek a jogi osztályok, az adatvédelmi tisztviselők száma pedig elképesztő ütemben, 700 százalék fölé emelkedett. Bár az európai általános adatvédelmi rendelet a C-szintű vezetők, valamint a felhasználók figyelmét egyaránt felhívta az adat- és hálózatbiztonság fontosságára, a technológia és a kibertámadások állandóan változó jellege miatt a szervezetek egy pillanatra sem dőlhetnek hátra. 

2020. május 25. 19:13

Az ABB bemutatja a „Kőbe zárt zene” című gondolatébresztő építészeti videósorozatát

A videósorozat innovatív épületeket és az azokat megálmodó építészeket mutat be a világ különböző tájairól. Az egyes részekben megvizsgálják az épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából.

2020. május 25. 17:39

Tiszta elektromos eszközökkel a jobb egészségért

A mindennapokban használt eszközök közül az okostelefonok vannak leginkább kitéve a kórokozóknak*, a tévék pedig működésük során szinte vonzzák a port, ezért fontos a készülékek tisztán tartására kiemelt figyelmet fordítani. A tiszta telefonok és TV készülékek egészségesebb környezetet teremtenek és hozzájárulnak a felhasználók biztonságához is. 

2020. május 25. 15:50

Házon belülről érkezett az SAP fejlesztőközpontjának új operatív vezetője

Új operatív vezetőt neveztek ki az SAP magyar fejlesztőközpontjának (SAP Labs Hungary) élére Nyers Balázs személyében. A szakember 2007 óta dolgozik az SAP kötelékében, vezetői tapasztalata mellett szerteágazó technológiai ismereteire fog támaszkodni új megbízatása során.

2020. május 25. 14:32

Bónusz típusok az online kaszinókban

Amikor valaki életében előszőr online kaszinózásra adja a fejét, akkor sokszor a szép nagybetűkkel hírdetett bónuszösszegek alapján választ magának online kaszinót. Pedig nem csak ez számít, sőt! 

2020. május 25. 13:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás