Újraírhatja a számítástechnikát a HP memóriafelfedezése

Milkovits Gábor, 2010. április 9. 07:41

A Hewlett-Packardnak sikerült olyan logikai áramkört alkotnia, amely teljesen új elemekből, úgynevezett memrisztorokból, azaz memóriaként is funkcionáló tranzisztorokból áll.

A memrisztorok ötletét még 1971-ben vetette föl Leon Chua professzor, azonban a gyakorlati megvalósításra csak most került sor – Chua a hír kapcsán örömét fejezte ki, amiért az áttörésre még az ő életében sor került. A mostani számítógépekben és egyéb elektronikai eszközökben a processzorok mellett különálló memóriacsipekre van szükség, ami nemcsak bonyolítja a működést, de egyúttal a teljesítményt is jelentősen korlátozza. Az egyszerre processzorként és memóriaként működő csipek gyártását lehetővé tevő memrisztorok egyfajta emlékező tranzisztorokként működnek, azaz képesek megjegyezni, hogy előzőleg milyen elektromos töltés haladt át rajtuk. Stan Williams professzor, a HP kutató-mérnöke a BBC-nek elmondta, hogy az új technológia segítségével a jövőben lehetséges lesz az emberi agyhoz hasonló számítógépeket építeni. A Michigan-i Egyetem kutatóinak korábban már sikerült memrisztorok segítségével szimulálniuk az idegsejtek szinaptikus tevékenységét.

A memrisztorok másik hatalmas előnye az, hogy segítségükkel, a hagyományos szilícium csipekkel ellentétben, a mimiatürizálásnak gyakorlatilag nincsen alsó határa, mivel a komponensek atomi vastagságú rétegekben elhelyezve, tetszés szerinti mennyiségben megsokszorozhatók egyetlen lapkán. Williams a sajtónak be is mutatott egy olyan kezdeti prototípust, amelyen 3 nanométeres komponensek is találhatók – a jelenlegi processzoroknál az elméleti kicsinyítési határ 22 nanométer. A professzor a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy közvetlen céljuk a flash-nél jóval nagyobb kapacitású memóriaeszközök gyártása, amelyekkel ma elképzelhetetlen mértékben növelhető a különféle elektronikai eszközök számára biztosított tárhely nagysága. Konkrét termékekről természetesen egyelőre sem Williams, sem a HP nem nyilatkozott.

Kulcsszavak: HP memória

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elindult az 5G-szolgáltatás a fővárosban

Az idén húsz éves Vodafone Magyarország elindította kereskedelmi szolgáltatást nyújtó kültéri 5G hálózatát Budapesten. A szolgáltató összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást telepített és kapcsolt hálózatba a fővárosban. A jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül egyedül a Vodafone Magyarország vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban – ezen működik a most elindított első budapesti kereskedelmi 5G szolgáltatás is.

2019. október 21. 09:03

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány Fehér bot napi rendezvényéről

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány 2019. október 18-án, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta a Nemzetközi fehér bot napja alkalmából  szervezett ünnepi rendezvényét. Az alapítvány immár 16 éve adományoz képernyőolvasó és – nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengénlátó emberek számára. A képernyőolvasó és –nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.

2019. október 20. 14:17

5 alapfeltétel a sikeres digitális átálláshoz

Hogyan alakítja át a negyedik ipari forradalom és az azt működtető innovatív technológia a vállalkozások ügyfélkapcsolatait és folyamatait? Hol tartanak a hazai vállalatok a digitális átállás folyamatában? Milyen tanulsága van az eddig végrehajtott projekteknek?  A Deloitte szakértői az idei Salesforce Basecamp Budapest rendezvényen egy kerekasztal beszélgetés során ezekben az izgalmas kérdésekben osztották meg gyakorlati tapasztalataikat.

2019. október 20. 13:18

Az NMHH az Óbudai Egyetemnek is hírközlési labort adományozott

Idén már a harmadik hírközlési labort adta át Karas Monika, az NMHH elnöke október 18-án az Óbudai Egyetemen, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon.

2019. október 19. 15:59

Ingyenesen letölthető közösségimédia-kisokost adott ki a Neumann Társaság

Már a lájkolást is tanulni lehet: a Neumann Társaság ingyenesen elérhetővé tette nemrég bevezetett új, a közösségi média tudatos használatát célzó ECDL vizsgamoduljának alapjául szolgáló ismereteket tartalmazó kisokosát. A pdf formátumban letölthető kiadvány tíz, manapság népszerű közösségi szolgáltatás működésébe enged betekintést a Facebooktól a podcastokig. 

2019. október 19. 10:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás