NFÜ: kiépülnek az önkormányzati e-szolgáltató központok a régiókban

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 16. 09:15

Kiépülnek az elektronikus közigazgatási szolgáltatási (ASP) központok a régiókban várhatóan 2011 második feléig - mondta be Mosonyi Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Regionális Operatív Program (ROP) irányító hatóságának vezetője, főigazgató csütörtökön sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

Elmondta: a térségi közigazgatási és közszolgáltatási informatika rendszerek továbbfejlesztésére kiírt pályázatra 13-an jelentkeztek, közülük a szegedi, a pécsi, a debreceni, a miskolci, a székesfehérvári, az érdi és a szombathelyi önkormányzatok nyertek támogatást az ASP-központok kialakítására.

Az ASP központok kiépítésére és a települési önkormányzatok csatlakozására régiónként 1,5 milliárd forint, többségében uniós forrás áll rendelkezésre, a nyertes önkormányzatok 10 százalékos önrészt adnak a projekthez.

Mosonyi Balázs elmondta, hogy a települési önkormányzatok csatlakozhatnak a jövő év második felére elkészülő elektronikus szolgáltató központokhoz, és több hatósági eljárás intézése válik egyablakos on-line formában lehetővé.

A települési önkormányzatok a régiós központhoz uniós támogatással csatlakozhatnak, a település méretétől függően 15-85 millió forintos pályázati támogatással.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy az elektronikus önkormányzati ügyintézés fejlesztés és széles körű elterjesztése uniós kötelezettség is. A fejlesztések révén lehetővé válik a hatékonyabban önkormányzati működés, a településenkénti eltérő gyakorlat egységesítése a régiókban.

Kulcsszavak: közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Robbanás előtt a vállalati automatizáció

Az elmúlt években csúcsra pörgött a vállalati digitalizáció: 2022-ben 1,6 billió dollárt költöttek erre világszerte, 2026-ra pedig várhatóan meg is duplázódik ez az összeg. Ahogy a cégek a gazdasági és piaci kihívások közepette a költség- és erőforrásigények csökkentésének és az üzleti folyamatok optimalizálásának útjait keresik, egyre több területen kerül előtérbe a hiperautomatizáció. Ennek köszönhetően ugyanis az eddig időigényes, több kolléga közreműködését igénylő munkafolyamatok elvégzését a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a robotikai eszközeivel automatizálhatják. 

2023. március 22. 18:40

Az MVM NET és a CETIN közösen tesztelte az 5G-t

Az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte, hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az adatforgalom növekedése szükségessé teszi. A független, integrált infrastruktúra-szolgáltatók a teszt tapasztalatai alapján megállapították: fenntarthatósági és gazdaságossági szempontok miatt sok esetben a hálózatot célszerű egyetlen szolgáltatónak kiépíteni és üzemeltetni, majd azon több operátor számára szolgáltatást nyújtani.

2023. március 22. 17:09

Sajtódíjat indít a Siemens

Újraindítja médiadíját a Siemens, amellyel a technológia területén kimagasló minőségű munkát végző újságírókat és tartalomkészítőket kívánja elismerni. A Siemens Media Award 2023 regionális sajtópályázatra Közép- és Kelet-Európa hét országában (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia) nevezhetnek újságírók, valamint a közösségi média- és más felületek tartalomkészítői is.

2023. március 22. 15:36

Felhőpiac: közel négyszeres növekedés a Baltikumban és Kelet-Európában az évtized végére

A gyártás és kereskedelem területén alkalmazott felhőtechnológia piacának árbevétele a Baltikumban és Kelet-Európában évente átlagosan 16,7 százalékkal fog nőni 2022 és 2029 között – állítja a Fortune Business Insights piackutató. Tanulmányukban, amelyet a Microsoft számára készítettek, úgy vélik, hogy elsősorban az Ipar 4.0-ás technológiák elterjedése (mint például a 3D nyomtatás), az ugyancsak erőteljesen terjedő e-mail marketing, az online bevásárlás és az e-kereskedelem, a kiterjesztett és virtuális valóságot alkalmazó technológiák fogják ösztönözni a felhőpiac további bővülését a következő években. Magyarországon a régió átlagánál is nagyobb lehet majd a szektor növekedése, a B2C e-kereskedelem bővülése pedig már 2020-ban a legkiemelkedőbb volt a régióban. A hazai piac további sajátossága a KKV-k hangsúlyos szerepe a felhőpiac növekedésében.

2023. március 22. 14:13

Itt a Java legújabb verziója!

Az Oracle bejelentette a Java 20 elérhetőségét. A világ első számú programozási nyelvének és fejlesztési platformjának legújabb verziója több ezer teljesítménybeli, stabilitási és biztonsági előrelépést kínál, köztük a platformra vonatkozókat, amelyek segítik a fejlesztőket a termelékenység javításában, valamint az innováció és a növekedés támogatásában. 

2023. március 22. 12:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48