Magyarország tizedik a kiberbűnözők toplistáján

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 21. 10:32

Tizedik helyen szerepel Magyarország az Európát, Közel-keletet és Afrikát magába foglaló EMEA-térség kiberbűnözési toplistáján, azaz a kártékony netes tevékenység 2 százalékát magyarországi IP-címekről indítják - derül ki a Symantec internetbiztonsági tanulmányából.

A Magyarországról származó netes támadások egy év alatt megkétszereződtek, miközben a listavezető továbbra is Németország, Nagy-Britannia és Oroszország. A kártékony szoftverek miatt zombivá vált számítógépek 4 százalékával a bot-fertőzött PC-k listáján Magyarország a kilencedik helyre került.

 Az adathalász weboldalakat tekintve 5 százalékos aránnyal Magyarország szintén a 9. helyen szerepel, miközben 2008-ban még csak 1 százalék volt a személyes, elsősorban a bankkártya adatok és a jelszavak megszerzését célzó tevékenységek aránya.

 Az adathalász támadások 74 százalékával 2009-ben is a pénzügyi szektor volt a legfontosabb célpont. A második legnépszerűbb szektort az internetszolgáltatók képezték, tavaly a támadások kilenc százaléka őket célozta meg.

 A bűnözők gyors alkalmazkodási képességét mutatja, hogy a
fertőzések zöme a különböző kölcsönök, jelzáloghitelek visszafizetési lehetőségeit reklámozó kéretlen levelekkel, illetve az otthonról végezhető munkalehetőséget ajánló oldalakról érkezett - derül ki Symantec jelentéséből.

 Az ESET biztonsági szoftvervállalat legfrissebb vírustoplistája szerint a Conficker elnevezésű féreg tavaly október óta vezeti a fertőzéseket.

 A felhasználók többsége továbbra sem tiltja le a Windows operációs rendszerek alatt az automatikus futtatás lehetőségét, amit a toplista második helyén lévő INF/Autorun vírus is kihasznál.

 Szakértők szerint a számítógépes vírusfertőzések többsége az operációs rendszerek ingyenes frissítésével, illetve a szintén térítés mentesen letölthető vírusirtókkal elkerülhető lenne.
 

Kulcsszavak: security hacker Symantec

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Négy tipp a kiberbiztos nyaralásért

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat a szebbnél szebb helyen nyaraló, tökéletes és boldog családok fotói, hadd irigykedjenek az ismerősök, ez a vágy azonban gyakran vezet oda, hogy meggondolatlanul osztjuk meg személyes adatok tömkelegét, melyet nem csupán a barátaink és a családunk, de a digitális világ rosszfiúi is láthatnak.

2023. június 9. 17:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39