Fittyet hány a Google a magánélet sérthetetlenségére

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 22. 10:15

Hivatásos jogvédők szerint a Google fittyet hány a magánélet szentségére, ezért tíz ország személyiségi jogok fölött őrködő tisztségviselői közös levélben szólították fel a keresőmotorjáról ismertté vált informatikai óriásvállalatot, hogy jobban védje a magánélethez fűződő alapvető emberi jogokat.

A The Wall Street Journal amerikai gazdasági napilapban is megjelent nyílt levelet Franciaország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország és Új-Zéland ombudsmanjai írták alá. Az aláírók azt követelik, hogy a Google a sokat bírált utcanézegető (Street View) szolgáltatás, illetve a Gmail levelezőrendszerbe integrált Zümm közösségi portál használatánál is tartsa tiszteletben az - egyre gyakrabban háttérbe szoruló - személyiségi jogokat. A követelés aláírói elismerik, hogy a Google már megtett néhány lépést a levélben kifogásolt problémák megoldására, azonban szerintük nem világos, hogy az informatikai vállalat a személyiségi jogokat milyen további intézkedésekkel kívánja megvédeni.

 A Google 2007-ben kezdte a turisztikai szempontból érdekes települések panorámaképekkel való kiegészítését. Eddig világszerte több mint száz város fényképmelléklete készült el. Az internetre felkerült fotókkal kapcsolatban azonban számtalan adatvédelmi kifogás érkezett.

 A görög adatvédelmi hatóságok például nem engedélyezték, hogy a kamerákkal felszerelt járművei bejárják a görög utcákat. A Pentagon az amerikai katonai létesítmények fotózását tiltotta meg. Tavaly áprilisban egy angol községben élőláncot alkotva akadályozták meg a kamerákkal felszerelt autók munkáját. Japánban pedig az utcák újrafotózását kérték, mert a póznára szerelt kamerák túlságosan beláttak a kerítéssel védett kertekbe.

 A Gmail levelezőrendszerbe integrált Buzz, azaz a Zümm közösségi portál funkciói miatt az amerikai versenyhivatalnál (FTC) emeltek panaszt a Google ellen, mert az adatvédelmi biztosok szerint az új szolgáltatás sérti a felhasználók védelmét célzó szövetségi törvényeket.

 A kifogásokra reagálva a Google április elejétől felhasználóitól a személyes adatokat tartalmazó felhasználói profilok újrakonfigurálását, azaz a hozzáférési jogosultságok újbóli beállítását kéri.
 

Kulcsszavak: Google jog adatvédelem

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitális oktatást támogatja a Vodafone és a Mozaik Kiadó közös szolgáltatása

A Vodafone Magyarország egy újabb partnermegállapodás keretében szeretné támogatni a hazai digitális oktatás fejlődését. A Mozaik Kiadóval közösen új szolgáltatást vezetett be a szolgáltató 2020. október 20-tól. A piacon egyedülálló konstrukcióval a Vodafone célja, hogy segítse az általános és középiskolás fiatalok élményszerű oktatási tartalmakhoz való hozzáférésének lehetőségét és digitális készségeinek fejlesztését. Az együttműködés révén akár 300 ezer diákhoz juthat el a minőségi otthoni digitális oktatás.

2020. október 22. 19:34

Pénzre váltható a régi mobil a Telenornál

A Telenor üzleteiben bárki, bármikor leadhatja használt mobilját újrahasznosítás céljára, a szolgáltató most induló akciójában azonban pénzre is válthatók a régi mobilok. Azok pedig, akik új Samsung Galaxy S20 és Note20 szériás készüléket vásárolnak Hiper L+ és Hiper XXL tarifával, amennyiben értékesítik régi készüléküket a Telenornál, az új árából jelentős extra kedvezményt is kapnak.

2020. október 22. 17:43

Lewis Hamilton lett az LG SIGNATURE márka nagykövete

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy a hatszoros Formula-1 világbajnok Lewis Hamilton lett az LG SIGNATURE, azaz a vállalat prémium otthoni megoldásait összefogó márka globális nagykövete. Az együttműködés első lépéseként Hamilton egy új kampányban kap szerepet, amely közvetíti a márka filozófiáját, amely szerint „A művészet inspirálja a technológiát, a technológia pedig teljessé teszi a művészetet”.

2020. október 22. 15:59

Itt az ideje a paradigmaváltásnak

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet megmutatta, milyen fontos szerepet játszanak a telekommunikációs hálózatok és az adatközpontok a mindennapi élet - az információáramlás, a közösségi média és a szórakoztató alkalmazások - működésében. Az adatközpontok piaca 2020-ban és az azt követő években valószínűleg minden nehézség ellenére is jelentősen fejlődni fog. 

2020. október 22. 14:22

MKB Bank: közös gondolkodás fiatalokkal a jövő bankján

Az MKB Fintechlab által tavaly sikeresen életre hívott Design Summit idén sem marad el. Az innovációs és designközpont az eseményre igazi, fiatalokat megmozgató különlegességgel készül, ugyanis a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel karöltve ötletpályázatot indít. A pályázat keretében a szervezők olyan egyetemista, illetve fiatal pályakezdők jelentkezését várják, akik ötleteikkel segíthetnek a jövő bankjának megalkotásában, megtervezésében. 

2020. október 22. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás