Fittyet hány a Google a magánélet sérthetetlenségére

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 22. 10:15

Hivatásos jogvédők szerint a Google fittyet hány a magánélet szentségére, ezért tíz ország személyiségi jogok fölött őrködő tisztségviselői közös levélben szólították fel a keresőmotorjáról ismertté vált informatikai óriásvállalatot, hogy jobban védje a magánélethez fűződő alapvető emberi jogokat.

A The Wall Street Journal amerikai gazdasági napilapban is megjelent nyílt levelet Franciaország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország és Új-Zéland ombudsmanjai írták alá. Az aláírók azt követelik, hogy a Google a sokat bírált utcanézegető (Street View) szolgáltatás, illetve a Gmail levelezőrendszerbe integrált Zümm közösségi portál használatánál is tartsa tiszteletben az - egyre gyakrabban háttérbe szoruló - személyiségi jogokat. A követelés aláírói elismerik, hogy a Google már megtett néhány lépést a levélben kifogásolt problémák megoldására, azonban szerintük nem világos, hogy az informatikai vállalat a személyiségi jogokat milyen további intézkedésekkel kívánja megvédeni.

 A Google 2007-ben kezdte a turisztikai szempontból érdekes települések panorámaképekkel való kiegészítését. Eddig világszerte több mint száz város fényképmelléklete készült el. Az internetre felkerült fotókkal kapcsolatban azonban számtalan adatvédelmi kifogás érkezett.

 A görög adatvédelmi hatóságok például nem engedélyezték, hogy a kamerákkal felszerelt járművei bejárják a görög utcákat. A Pentagon az amerikai katonai létesítmények fotózását tiltotta meg. Tavaly áprilisban egy angol községben élőláncot alkotva akadályozták meg a kamerákkal felszerelt autók munkáját. Japánban pedig az utcák újrafotózását kérték, mert a póznára szerelt kamerák túlságosan beláttak a kerítéssel védett kertekbe.

 A Gmail levelezőrendszerbe integrált Buzz, azaz a Zümm közösségi portál funkciói miatt az amerikai versenyhivatalnál (FTC) emeltek panaszt a Google ellen, mert az adatvédelmi biztosok szerint az új szolgáltatás sérti a felhasználók védelmét célzó szövetségi törvényeket.

 A kifogásokra reagálva a Google április elejétől felhasználóitól a személyes adatokat tartalmazó felhasználói profilok újrakonfigurálását, azaz a hozzáférési jogosultságok újbóli beállítását kéri.
 

Kulcsszavak: Google jog adatvédelem

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy csatornán számos rádiós, a rádiózás világnapja alkalmából

Február 13-án először jelentkeznek egy csatornán az ismert műsorvezetők: Vágó Piros, Garami Gábor, Rákóczi Feri, Boros Lajos, Jáksó László – alig néhány példa a magyar rádiózás meghatározó hangjai közül, akik részt vesznek a Mex Rádió által szervezett ünneplésben.

2023. január 29. 12:01

Rangos elismerést nyert el az LG ultramodern amerikai háztartásigép-gyára

Az LG Electronics (LG) háztartási készülékeket gyártó üzemét az Egyesült Államokban a Világgazdasági Fórum (WEF) a világ egyik vezető, ún. világítótorony minősítésű gyárává (Lighthouse Factory) választotta.

2023. január 29. 09:57

Az LMBTQ után tavaly a releváns szó jelentésére voltak a legtöbben kíváncsiak

Míg 2021-ben a nemi hovatartozást definiáló LMBTQ rövidítés jelentésére kerestek rá legtöbben, addig 2022-ben a releváns szó magyarázatára voltak a leginkább kíváncsiak a jelentese.hu szótároldal friss összegzése szerint. A top 10-es lista alakításában 2022-ben is az aktuálpolitika, az újszerű technológiák, valamint a betegségek voltak a meghatározóak.

2023. január 28. 17:09

Az UltiMaker bemutatta az új S7 3D nyomtatót

Az új UltiMaker S7 nyomtató a gyártó díjnyertes S-szériájára épít, azonban integrált Air Manager búrát és rugalmas nyomtatótálcát kapott.

2023. január 28. 15:51

Drónok a mindennapjainkban

A dróntechnológia az elmúlt néhány évben életünk számos területén hozott forradalmi változást: légifelvételeket készítünk, megbízható időjárási előrejelzést kapunk, mezőgazdasági területeken végezhetünk el olyan feladatokat, amelyeket korábban nem, vagy csak jelentős élőmunka befektetéssel, költségesen tudtunk volna elvégezni.

2023. január 28. 14:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46