A Zeusz már a firefoxosokat is fenyegeti

Genda Csongor Zoltán, 2010. április 22. 20:47

Mostanáig csupán az Internet Explorer-felhasználókra jelentett veszélyt a Zeusz trójai, az új verzió azonban már a firefoxos gépeket is megtámadja.

A kártevő mögött álló hackerek továbbfejlesztették az "isteni" szoftvert, és felvértezték azt a Tűzrókát is térdre kényszerítő képességgel, hogy még több banki adathoz jussanak hozzá. A Trusteer biztonságspecialista a napokban jelentős Zeusz-mozgást észlelt az interneten. Az új változat az aktuális böngészőréseken keresztül férkőzik be a az internetezők számítógépébe. Sikeres fertőzés után rejtőzködő módban gyűjti az értékes belépőkódokat a szoftver, melyeket továbbít egy központi szerverre. A Trusteer szerint az antivírus-alkalmazások csak nehezen ismerik fel a kártevőt, a cég felmérése szerint a megfertőzött rendszerek 55%-án aktuális védelmi szoftver futott. Csak a Trend Micro szoftverei vertek vissza fél év alatt 9 millió Zeusz-támadást, ám az új verzió is rendkívül gyorsan terjed. A jelenlegi adatok szerint az új köntösbe öltözött kártevő már minden háromezredik számítógépen jelen van.

 

Kulcsszavak: Firefox security vírus

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma

Az üzleti vezetők 37%-a szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39%) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10%-a használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára – derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.

2023. december 9. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27