A fogyasztóvédelmi hatóság beperelte a www.ppo.hu üzemeltetőjét

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 23. 12:21

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közérdekű keresetet nyújtott be a www.ppo.hu internetes egyenlegfeltöltő portál jelenlegi és korábbi üzemeltetője, a Centillion Consulting and IT Technology AG és az Investech Informatikai és Kommunikációs Kft. ellen a Fővárosi Bírósághoz - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A fogyasztóvédelmi hatóság keresetlevelében azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg: a vállalkozás jogalap nélkül vont le 2.490 forintot felhasználóitól éves regisztrációs díj címén 2010. január 11-én. Az NFH azt is kéri, hogy a bíróság kötelezze a vállalkozást a jogszerűtlenül elszámolt éves regisztrációs díj visszatérítésére. Az NFH közleményében emlékeztet arra, hogy a ppo weboldala elektronikus (online) kereskedelmi szolgáltatást nyújt a regisztrált felhasználóknak.

 A honlap szerződéses viszonyban áll más vállalkozásokkal, amelyek termékeit vagy szolgáltatásait a felhasználók elsősorban internetes bankkártyás fizetés útján egyenlíthetik ki a www.ppo.hu oldalon. A fizetés az OTP Bank oldalán történik, ahol a felhasználó megadja bankkártya adatait és a megfelelő összeget levonják bankszámlájáról.

 Az NFH tájékoztatása szerint 2010 januárjától a ppo-val kapcsolatban több száz megkeresés érkezett hozzájuk, amelyekben a panaszosok azt kifogásolták, hogy az oldalt üzemeltető cég 2010 januárjában a regisztrált tagok előzetes értesítése, hozzájárulása nélkül levont 2.490 forintot éves regisztrációs díj címén a bankkártyájukról. A fogyasztóvédelmi hatóság álláspontja szerint a fogyasztók széles körét érintő jogsértés történt, ezért szükségesnek tartották a közérdekű kereset beadását a bíróságra.

 Az idén januárban az adatvédelmi biztos irodája közölte, hogy soron kívül vizsgálja a ppo.hu honlapot üzemeltető céghez kapcsolódó személyes adatkezelést. A rendőrség januárban csalás gyanúja miatt indított eljárást a cég pénzügyi tranzakciós tevékenységével kapcsolatban, amelynek akár 110 ezer sértettje is lehet. A Gazdasági Versenyhivatal korábban azt közölte, hogy vizsgálja a ppo.hu ügyet a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértése miatt.

 A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) pedig arról tájékoztatta februárban az MTI-t, hogy jogi képviseletet nyújtanak az ügyben hozzájuk fordulóknak. Az üggyel kapcsolatosan az OTP Bank februárban az MTI-vel közölte, hogy a beérkezett bejelentéseket egyenként megvizsgálta. Álláspontja szerint a ppo-tranzakciók lebonyolítása kártyakezelési szempontból szabályosan, a nemzetközi kártyatársaságok sztenderdjeinek megfelelően történt. A pénzintézet nyomatékosította, hogy a konstrukcióban kizárólag kártyaelfogadói szolgáltatást nyújt, az ügyfél és a kereskedő közötti jogügyletnek nem részese.

Kulcsszavak: fogyasztóvédelem jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50