A nagyfiúk is beszállnak a digitálisfilmkamera-üzletbe: ARRI Alexa

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 26. 10:18

A hagyományos celluloid alapú filmkészítés egyik legnagyobb márkája, az ARRI is elkészült digitális videókameráival, az új kategória Alexa néven fog futni.

Az ARRI kameráinak képét mindenki ismeri, akkor is, ha még nem is hallotta ezt a nevet. Ennek oka egyszerű, a világ legnagyobb filmkameragyártójáról beszélünk, mely már a film hőskorában, 1917-ben megkezdte működését. 1937-ben ők mutatták be a világ első tükörreflexes 35 milliméteres mozgóképkameráját Arriflex 35 néven. A filmgyártásban fogalommá vált eszköz az évtizedek során számos változtatáson esett át, ám mechanikája és állandó partnere, a Zeiss optikáinak minősége miatt a 40-50 éves ARRI kamerák a mai napig használhatók. Nem véletlen tehát, ha a cég ilyen háttérrel nem dobta be magát gyorsan a digitális kamerák világába, az első prototípusok után meglehetősen sokat várt a sorozatgyártásra szánt termékcsalád bejelentésével. Többek között a Vidocq című film képei, az elismerésre méltó úttörő szerep mellett, figyelmeztették a gyártókat a digitális eszközök gyenge pontjaira.

Az ARRI első kísérlete az Arriflex D-21-es volt, ám a jelek szerint az Alexákat szánják az igazi sorozatgyártású kategóriába. Ezt már az is jelzi, hogy az új gépcsalád relatíve olcsó, a nagy rivális RED kamerák árkategóriáját célozza meg. A 60 ezer dollár alatti összeg kifejezetten szerénynek mondható a filmgyártásban, hiszen általában bérelhető eszközökről van szó, és ezért igen impresszív teljesítményt kapunk. A 1080p kompatibilis gép leginkább az ARRI saját ProRes 444 és ProRes 422 formátumaiba szeret rögzíteni. Ezen kívül képes egyszerre tömörített 1080p és Arriraw formátumokba is rögzíteni, ez utóbbi nyers 2 ezres felbontást jelent, ami kiváló alapot nyújthat későbbi konvertálásokhoz. Az Alexák teljes méretű 35 CMOS Bayer szenzorra dolgoznak, a dinamika 13,5 lépésben állítható, és az ígéretek szerint akár DSLR optika is használható lesz vele. A jövőben jó eséllyel találkozhatunk az Alexával készült felvételekkel, mert a nyersanyag és az utómunkálatok mellett a nagy költségű világítási igény költsége is minimálisra csökkenthető a digitális rendszerrel.

Kulcsszavak: kamkorder

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új tükör nélküli fényképezőgép a Nikontól

A Nikon ma bejelentette a legújabb teljes képkockás, FX-formátumú tükör nélküli fényképezőgépét, amelyben az örökség ihlette kialakítás fejlett technológiával és a kimagasló teljesítménnyel találkozik. Ez a Z f. Az ikonikus FM2 által inspirált fényképezőgép ugyanolyan jól néz ki, mint amilyen jó érzés kézben tartani. 

2023. szeptember 20. 21:07

Megérkezett a Panasonic új fényképezőgépe

A Panasonic büszkén mutatja be a LUMIX G9II digitális tükör nélküli fényképezőgépet, amely új képérzékelővel és PDAF (Phase Detection Auto-Focus) technológiával rendelkezik. A LUMIX G9II az első olyan fényképezőgép a mikró négyharmados LUMIX G sorozatban, amely PDAF technológiát vonultat fel.  

2023. szeptember 18. 16:43

Két új Alpha 7C kamerát dob piacra a Sony

A Sony bejelenti az α7C szériájának két új, kompakt, full-frame, cserélhető objektíves kameráját, az Alpha 7C II és Alpha 7C R modelleket.

2023. augusztus 30. 17:48

A Sony továbbfejleszti a teljes Alpha rendszert

A Sony bejelenti a G Master FE 16-35mm F2.8 GM II nagylátószögű zoomobjektívet, amely egy 35 mm-es, full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektív, és amely 16 mm-től 35 mm-ig terjedő gyújtótávolságokat fed le, a teljes zoomtartományban F2,8 maximális rekeszértékkel.

2023. augusztus 30. 16:12

A Sony öt termékét is díjazták az idei EISA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy minőségét és innovációját ismét elismerésben részesítették az Expert Imaging and Sound Association 2023-as díjátadóján. A Sony termékei összesen öt díjat nyertek, köztük a ZV-E1 tartalomkészítő kamera, az Xperia 1 V multimédiás okostelefon és az Alpha 7R V fejlett full-frame kamera.

2023. augusztus 15. 19:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59