Kapsch CarrierCom: lezárult a Nortel-divíziót érintő felvásárlás

Kovács Attila, 2010. április 29. 06:53

Az elmúlt évek egyik legnagyobb ausztriai technológiai felvásárlása zárult le néhány hete. A Nortel Carrier Networks egyes részeinek felvásárlásával kapcsolatban tartott április 28-án Budapesten sajtótájékoztatót Kari Kapsch, a Kapsch-csoport igazgatóságának tagja, egyben 2010. április 1-jétől a Kapsch CarrierCom (KCC) elnök-vezérigazgatója.

A KCC közép- és délkelet-európai regionális szolgáltatóból globális GSM-szereplővé lépett elő. E lépés közvetlen hatása, hogy a Kapsch CarrierCom a GSM-R (vasúti célokra használt GSM-hálózat) szegmens globális piacvezetőjévé vált. Az ügyfeleknek az új vállalat iránt megnyilvánuló bizalmát egyértelműen igazolta két további nagy megrendelés. A francia és az algériai vasutak (ANESRIF) megbízásait már a Kapsch CarrierCom AG teljesíti.

“Ezzel a felvásárlással a Kapsch-csoport immár két világelső céggel büszkélkedhet: az egyik a Kapsch TrafficCom a közlekedés telematikában, és most, másodikként, a KCC a GSM-R üzletágban” – mondta Kari Kapsch. A Nortellel való több évtizedes együttműködést követően ez a felvásárlás "természetes" kiegészítője a Kapsch CarrierCom portfóliójának, és a vállalat számára kiemelkedő stratégiai jelentőséggel bír. A Kapsch CarrierCom Nortel termékeket fejlesztő csapata és a most felvásárolt fejlesztési központok közötti együttműködés megteremti a GSM-portfólió továbbfejlesztésének optimális feltételeit, beleértve a stratégiai fontosságú jövőbe mutató mobiltechnológiákat, mint például az LTE. A GSM-R esetében a core és access megoldások továbbfejlesztése mellett a hangsúly az alkalmazásokon lesz, amelyek end-to-end megoldások formájában lesznek elérhetők a vasúti ügyfelek számára.

Az akvizíció lezárását követően valamennyi termék és megoldás Kapsch márkanév alatt kerül forgalomba. Jelenleg a KCC világszerte 26 országban rendelkezik leányvállalattal és/vagy irodával, például Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Oroszországban, Kínában, Tajvanon, Hongkongban és az USA-ban. Az alkalmazottak száma a duplájára, 330 főről kb. 700 főre nőtt. Ez a globális léptékű bővülés nagy kihívást jelent az egész szervezet számára, hiszen a vállalat mérete hirtelen a kétszeresére nőtt. A Nortellel való korábbi szoros együttműködés, valamint a felvásárolt vállalatok kiegészítő jellege nagymértékben egyszerűsíti az integrációt.

A világszerte meglévő eszközállományon túl jelentős GSM-ügyfélszerződések is az akvizíció részét képezték a világ több mint tíz legnagyobb nemzetközi mobiltelefon-szolgáltatójával, amelyek összesen 100 milliónál több GSM-végfelhasználóval rendelkeznek. Az ügyfélkörbe olyan jól ismert vasúti üzemeltetők tartoznak, mint a francia vasutak (RFF/SNCF), a német vasutak (Deutsche Bahn) vagy a Network Rail UK. Az első megbízás a francia vasúthálózat csaknem a felét lefedő GSM-R rendszer szállítása. A 180 millió eurós megbízást a legnagyobb francia PPP, a Vinci, SFR, TDF és Axa cégeket tömörítő Synerail konzorcium adta. A másik feladat GSM-R rendszer kiépítése 6 vasútvonalon az algériai vasutak (ANESRIF) számára 40 millió euró értékben..

A KCC akvizíciója a magyar piacot is érinti. A Nortel Networks Kft. munkatársai (5 fő) 2010. április 1-jétől a Kapsch Kft. csapatát erősítik. A felvásárlás részeként Magyarországon a T-Mobile-lal fennálló szerződéseket szintén a Kapsch teljesíti. „Az akvizíció két okból is kiemelt fontossággal bír a cég életében: egyrészt nagy öröm számunkra, hogy a Magyar Telekom Csoport újabb tagjának nyújthatunk magas színvonalú szolgáltatásokat. Másrészt a felvásárlás révén teljes körű GSM-R kompetenciával felvértezve várjuk a MÁV hamarosan megjelenő GSM-R rendszerre vonatkozó pályázati kiírását” – mondta a tájékoztatón Fülöp István, a Kapsch Kft. ügyvezető igazgatója.

A GSM-R üzletág a leginkább jövőorientált ágazatok közé tartozik. Több versenytárgyalás van előkészületben, például Magyarországon, Lengyelországban, Törökországban és Portugáliában. A Kapsch CarrierCom mindent megtesz e megbízások elnyeréséért, tovább erősítendő a piacvezető pozícióját. E mellett az alkalmazásfejlesztés további izgalmas üzleti lehetőségeket rejt magában.

Kulcsszavak: Kapsch-hu +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50