Kapsch CarrierCom: lezárult a Nortel-divíziót érintő felvásárlás

Kovács Attila, 2010. április 29. 06:53

Az elmúlt évek egyik legnagyobb ausztriai technológiai felvásárlása zárult le néhány hete. A Nortel Carrier Networks egyes részeinek felvásárlásával kapcsolatban tartott április 28-án Budapesten sajtótájékoztatót Kari Kapsch, a Kapsch-csoport igazgatóságának tagja, egyben 2010. április 1-jétől a Kapsch CarrierCom (KCC) elnök-vezérigazgatója.

A KCC közép- és délkelet-európai regionális szolgáltatóból globális GSM-szereplővé lépett elő. E lépés közvetlen hatása, hogy a Kapsch CarrierCom a GSM-R (vasúti célokra használt GSM-hálózat) szegmens globális piacvezetőjévé vált. Az ügyfeleknek az új vállalat iránt megnyilvánuló bizalmát egyértelműen igazolta két további nagy megrendelés. A francia és az algériai vasutak (ANESRIF) megbízásait már a Kapsch CarrierCom AG teljesíti.

“Ezzel a felvásárlással a Kapsch-csoport immár két világelső céggel büszkélkedhet: az egyik a Kapsch TrafficCom a közlekedés telematikában, és most, másodikként, a KCC a GSM-R üzletágban” – mondta Kari Kapsch. A Nortellel való több évtizedes együttműködést követően ez a felvásárlás "természetes" kiegészítője a Kapsch CarrierCom portfóliójának, és a vállalat számára kiemelkedő stratégiai jelentőséggel bír. A Kapsch CarrierCom Nortel termékeket fejlesztő csapata és a most felvásárolt fejlesztési központok közötti együttműködés megteremti a GSM-portfólió továbbfejlesztésének optimális feltételeit, beleértve a stratégiai fontosságú jövőbe mutató mobiltechnológiákat, mint például az LTE. A GSM-R esetében a core és access megoldások továbbfejlesztése mellett a hangsúly az alkalmazásokon lesz, amelyek end-to-end megoldások formájában lesznek elérhetők a vasúti ügyfelek számára.

Az akvizíció lezárását követően valamennyi termék és megoldás Kapsch márkanév alatt kerül forgalomba. Jelenleg a KCC világszerte 26 országban rendelkezik leányvállalattal és/vagy irodával, például Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Oroszországban, Kínában, Tajvanon, Hongkongban és az USA-ban. Az alkalmazottak száma a duplájára, 330 főről kb. 700 főre nőtt. Ez a globális léptékű bővülés nagy kihívást jelent az egész szervezet számára, hiszen a vállalat mérete hirtelen a kétszeresére nőtt. A Nortellel való korábbi szoros együttműködés, valamint a felvásárolt vállalatok kiegészítő jellege nagymértékben egyszerűsíti az integrációt.

A világszerte meglévő eszközállományon túl jelentős GSM-ügyfélszerződések is az akvizíció részét képezték a világ több mint tíz legnagyobb nemzetközi mobiltelefon-szolgáltatójával, amelyek összesen 100 milliónál több GSM-végfelhasználóval rendelkeznek. Az ügyfélkörbe olyan jól ismert vasúti üzemeltetők tartoznak, mint a francia vasutak (RFF/SNCF), a német vasutak (Deutsche Bahn) vagy a Network Rail UK. Az első megbízás a francia vasúthálózat csaknem a felét lefedő GSM-R rendszer szállítása. A 180 millió eurós megbízást a legnagyobb francia PPP, a Vinci, SFR, TDF és Axa cégeket tömörítő Synerail konzorcium adta. A másik feladat GSM-R rendszer kiépítése 6 vasútvonalon az algériai vasutak (ANESRIF) számára 40 millió euró értékben..

A KCC akvizíciója a magyar piacot is érinti. A Nortel Networks Kft. munkatársai (5 fő) 2010. április 1-jétől a Kapsch Kft. csapatát erősítik. A felvásárlás részeként Magyarországon a T-Mobile-lal fennálló szerződéseket szintén a Kapsch teljesíti. „Az akvizíció két okból is kiemelt fontossággal bír a cég életében: egyrészt nagy öröm számunkra, hogy a Magyar Telekom Csoport újabb tagjának nyújthatunk magas színvonalú szolgáltatásokat. Másrészt a felvásárlás révén teljes körű GSM-R kompetenciával felvértezve várjuk a MÁV hamarosan megjelenő GSM-R rendszerre vonatkozó pályázati kiírását” – mondta a tájékoztatón Fülöp István, a Kapsch Kft. ügyvezető igazgatója.

A GSM-R üzletág a leginkább jövőorientált ágazatok közé tartozik. Több versenytárgyalás van előkészületben, például Magyarországon, Lengyelországban, Törökországban és Portugáliában. A Kapsch CarrierCom mindent megtesz e megbízások elnyeréséért, tovább erősítendő a piacvezető pozícióját. E mellett az alkalmazásfejlesztés további izgalmas üzleti lehetőségeket rejt magában.

Kulcsszavak: Kapsch-hu +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szárnyal a vállalati aukciók világa, jövőre újabb robbanás jöhet

A törlesztési moratórium lejártával sok cég kényszerülhet megválni a hitelre vásárolt korszerű gépeitől, eszközeitől, amelyek így a másodpiacra kerülhetnek. A jó állapotú, használt berendezések újabb lökést adhatnak a felfutóban lévő online árveréseknek. A legnagyobb magyar vállalati aukciósház, a régióban is piacvezetőnek számító Intergavel Kft. épp most bonyolította le 1000. aukcióját, és akad szektor, ahol már több vagyontárgyat adnak el, mint mindenki más együttvéve.

2021. december 2. 15:21

Okoseszközzel erősít a DACHSER

Egész Európában, így Magyarországon is új eszközök kísérik mostantól a DACHSER szállítmányait, az új  kézi szkennerek – SAM (Short distance Assistance Mobile) - segítségével jelentős mértékben csökkent a logisztikai cég papírfelhasználása, egyszerűbb és gyorsabb lett a szállítások mindennapi adminisztrációja, követése. A jövőben az eszközök online összeköttetésben lesznek a tervezőprogramokkal, amelyek valós forgalmi adatok alapján és nyitva tartási idők figyelembe vételével egy algoritmus segítségével tervezik majd meg az útvonalakat.   

2021. december 2. 13:46

A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

2021. december 2. 12:20

Új nemzetközi értékesítési vezetővel erősít a Prefixbox

A Prefixbox, e-kereskedelmi termékkereső megoldásokat fejlesztő vállalat, új értékesítési alelnököt és operatív vezetőt üdvözöl a csapatában Deák Árpád személyében, akinek fő feladata a vállalat növekedési ütemének felgyorsítása, új értékesítési csapat kiépítésével, új nemzetközi piacok meghódításával, és a vállalat üzletfejlesztési stratégiájának vezetésével.

2021. december 2. 11:18

Digitalizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország

Másfél év alatt modernizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország. Az évente 9-11 ezer tonnányi, tizenhét országot – közte hazánkat is – ellátó, élelmiszeripari segédanyagokat gyártó vállalat meglévő gyártósorait digitalizálja jánossomorjai üzemében. 

2021. december 2. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59