A T-Mobile és Ericsson: vonzó sajtóbemutató az 50 Mpbs-os LTE-ről

Kovács Attila, 2010. április 30. 14:15

Bár messze nem dőlt még el, hogy élesben Ericsson, Huawei vagy Nokia Siemens Networks eszközökre alapozva nyújt majd hivatalos LTE szolgáltatást a T-Mobile, a néhány éven belül (2011-13) hazánkban is kereskedelmi szolgáltatásként elérhető következő generációs mobilhálózatot a T-Mobile és az Ericsson Budapesten teszteli. Ennek eredményeit mutatták be április 30-án Budapesten a sajtó képviselőinek.

Az LTE-technológia tavaly december óta tartó (Ericsson-T-Mobile) tesztsorozatának második lépéseként a jelenleg 50 Mbps letöltési sebességet biztosító LTE hálózat újabb állomásokkal bővült, lefedve a XI. kerület egy részét. Az LTE a szolgáltatók számára hatékonyabb hálózatépítést, az előfizetőknek nagyobb fel- és letöltési sebességet kínál, mint a 3G/HSPA-hálózat, miközben jóval több ügyfél kiszolgálására alkalmas.   

Felvezetésként Chris Matheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta, Magyarországon már kb. 1 millió mobilinternet-előfizető van (46% a T-Mobile részesedése); a mai bemutató abban különbözik az eddigiektől, hogy igazi, „ecoszférára” telepített rendszert mutattak be, a korábbiaknál sokkal több mobil bázisállomással. Néhány év múlva a hazai előfizetők számára is elérhetővé válnak a jelenleginél jóval nagyobb sávszélességet kínáló NGMN (Next Generation Mobile Network) mobilhálózatok. Ezek legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a kis késleltetési idő, aminek köszönhetően az online alkalmazások és játékok mobilhálózaton keresztüli használata még jobban elterjedhet. Az NGMN, és azon belül az LTE segítségével a szinte korlátok nélküli kapcsolatok időszaka köszönthet be.

A bemutatón a következő alkalmazások futottak LTE technológián: videó (akár HD-ben is!), web, ftp (egy mp3 szám letöltése), játék, telefónia, (azaz hangszolgáltatás az LTE-n).

Chris Houghton (Ericsson Magyarország vezérigazgató): 50 milliárd távközlési kapcsolat 2020-ra. Houghton utalt az Ericsson egyik tanulmányára, amely szerint pl. 2020-ra a távközlési kapcsolatok száma meghaladja az 50 milliárdot, ugyanis az NGMN-nek is köszönhetően jelentősen megnő az ember-gép és a gép-gép közötti vezeték nélküli kapcsolatok szerepe. A jelenleginél jóval több eszköz csatlakozik majd a világhálóra, akár a háztartási eszközök – a hűtőgéptől a televízióig - is elérhetők lesznek az interneten keresztül, akár mobiltelefonról is, illetve az élmények megosztása szintén új értelmet nyer. Széles körben elterjedhetnek pl. azok a videokamerák, fényképezőgépek, mobiltelefonok, amelyekről a jó minőségű, akár HD vagy később 3D-s tartalmak azonnal feltölthetők lesznek valamelyik videomegosztó oldalra.

Bemutató 50 Mbps letöltési sebességű LTE teszthálózaton. A T-Mobile és az Ericsson magyarországi vezetői közös sajtótájékoztatójukon bemutatták az LTE révén elérhető gyors le- és feltöltést, HD felbontású videofilm online megtekintését, a korábbit meghaladó minőségű videokapcsolatot, valamint azt, hogy a kisebb késleltetéssel az online felhasználók közötti interakciót feltételező játékok is problémamentesen élvezhetők lesznek.

A T-Mobile és az Ericsson közös LTE-tesztjének második szakasza jelentős előrelépést jelent a következő generációs mobilhálózat tesztelése szempontjából, és a valós körülmények szimulálását segíti, hogy annak során a Svédországban már kereskedelmi forgalomban is kapható LTE USB-s modemet használják. Az első szakaszban a hálózat még csak épületen belül volt elérhető, a második szakaszban azonban az LTE teszthálózat 5 bázisállomással már a Hengermalom út-Fehérvári út-Irinyi József utca és Duna által határolt területet is lefedi, és 10 MHz-es sávszélességen 50 Mbps letöltési sebességet biztosít. A teszt további szakaszában a mostani lefedettség további bővítése és a sebesség fokozatos növelése is szerepel.

Ügyfelek és szolgáltatók számára is előnyös az LTE. Chris Matheisen hangsúlyozta: az NGMN, így pl. az ide sorolható LTE révén, olyan rugalmas, hatékonyabb spektrumfelhasználást ígérő hálózatok építhetők ki, amelyek a mostaniaknál jóval több frekvenciasávban működhetnek. A 3GPP az LTE technológiával együtt kidolgozta az ún. multistandard rádiós szabványt is, amelynek előnye, hogy ugyanazok a hardverek egyszerű szoftverváltással alkalmassá tehetők GSM, 3G, HSPA, LTE technológia kiszolgálására. Az Ericsson LTE megoldása is már ilyen szabvány szerint készül, mely része a gyártó ún. “Evo Ran” hálózati koncepciójának. Az NMGN/LTE megjelenése emellett a fenntartható fejlődés szempontjából sem elhanyagolható, az új berendezések mind energiafogyasztás, mind a telepítéshez szükséges hely szempontjából jelentős előrelépést jelentenek, egyúttal üzemeltetésük is gazdaságosabb.

Tavaly december óta tart a T-Mobile és az Ericsson LTE-tesztje A mintegy 35 fővel megrendezett bemutatón az is kiderült: a két cég szakemberei LTE-tesztjüket 2009 októberében a T-Mobile Szerémi úti központjában kezdték meg az adat- és hangszolgáltatásra egyaránt alkalmas tesztrendszer kiépítésével. Elsőként a maghálózat (Core Network) elemei kerültek telepítésre, ezek beüzemelésére 2009 decemberében került sor. A T-Mobile és az Ericsson tapasztalatai már ebben az első szakaszban kedvezőek voltak, és az első teszteredmények is megerősítették, hogy az NGMN bevezetése a szolgáltatók és a felhasználók számára is jelentős lépésnek tekinthető.

Kulcsszavak: Ericsson T-mobile-hu

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50