Energiabajnok: mindössze 10 wattos PC az Inteltől

Kiss Ádám Zoltán, 2010. május 1. 19:07

Ha nem vágyunk erőgépre, érdemes megfontolni az Intel Atom alapú D410PT rendszert, mely mind méretében, mind fogyasztásában csúcstartó: mindössze 170x170 milliméteres és 10 wattot fogyaszt.

A felhasználók legnagyobb része a gépidő 99 százalékát az e-mailek olvasásával, böngészéssel, vagy MSN-ezéssel tölti, és éppen ilyen helyzetekre találták ki ezt a kis gépet. Ha nem szeretnénk 3D-s játékokat játszani a számítógépen, akkor jó kompromisszum lehet az Intel Desktop Board D410PT alaplap, ami tulajdonképpen egy komplett rendszer. A hétköznapi teljesítményért cserébe viszont nem kell egy hajókoffernyi házat kerülgetnünk, és a mára elterjedt 400 Wattos tápegységek után fizetni a villanyszámlát, mégis kiváló belépő szintű házimozi rendszer válhat belőle. A modern technológiát képviselő DBD410PT-nek három nagy előnye van. A kis mérete - mindösszesen 170 x 170 mm-es – miatt könnyen elrejthető vagy kis helyre bezsúfolható mini számítógép összeépítését teszi lehetővé. A kedvező fogyasztása miatt a hőelvezetés, azaz a szellőzés miatt sem kell annyira aggódnunk.

A második nagy előny maga az alacsony fogyasztás, az új Intel Atom D410 kb. 10 W-ot fogyaszt csak. Emiatt még hűtőventilátorra sincs szüksége, passzív hűtéssel tarthatjuk optimális hőmérsékleten a lapot, a processzort, a chip-készletet és a grafikus kártyát is.
Ezekből már adódik is a harmadik előny: a csendes működés, a ventilátorok duruzsoló zaja nem szennyezi a környezetünket. Mivel nem tesszük ki nagy terhelésnek a PC-t, a teljes csend érdekében egy SSD meghajtót szerelhetünk bele, kiváltva a “zajos” és “energiazabáló” merevlemezt is.
 
Az integrált 1,66 MHz-es Atom mellé NM10 Express Chipset-tet épített az Intel, mely két darab DDR2-es 800 MHz-es vagy 667 MHZ-es memória modult single-channel módban tud kezelni. Legalább van hova elhasználni az asztali PC-ből kihullott, nyugdíjazott modulokat is. A maximum 4 GB memória ellensúlyozza az Atom processzor szerényebb teljesítményét. A jobb képességeket a grafika terén sem kell nélkülöznünk, az Intel GMA 3150 többet, jobbat nyújt, mint a korábbi miniITX-es alaplapok. Szabványos 10/100 Mb/s-os hálózati kártya és két fedélzeti soros port mellett az alaplapon helyet kapott egy PCI csatlakozó, ha további grafikus kártyát is szeretnénk majd bele, két SATA-II port és persze a hangról gondoskodó Intel High Definition chip sem maradt le. Továbbmenve találunk nyolc USB portot, ami több, mint elég egy ilyen kis gépnek és végül két PS/2-est az egérhez és a billentyűhöz, és mindezt a tízen-ezres árkategóriában.

Kulcsszavak: Intel PC

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mesterséges intelligenciára épülő számítástechnikai erőmű

A Huawei a Connect 2019 innovációs kiállítás keretében, Sanghajban mutatta be legújabb fejlesztéseit.  Az idei rendezvény témája a „Fejlett Intelligencia” volt, célja pedig egy nyitott, együttműködő, közös platform létrehozása a felhasználók és partnerek számára, amelyben mindannyian felfedezhetik az intelligens jövő új lehetőségeit. 

2019. szeptember 20. 16:42

Új forgalmazói partnere van a Sophosnak

A Sophos forgalmazói megállapodást írt alá a RelNettel. A biztonsági ágazat és channel szolgáltatások szakértője a Sophos biztonsági megoldásait terjeszti Magyarországon. A RelNet a Sophos megoldásainak teljes választékát terjeszteni fogja, beleértve az endpoint biztonsággal, a titkosítással és adatvesztés elleni védelemmel (Data Loss Prevention, DLP), a web és email védelemmel, a vezetéknélküli és mobil biztonsággal, egységesített veszélyforrás menedzsmenttel (Unified Threat Management, UTM) kapcsolatos termékeit és következő generációs tűzfalát is.

2019. szeptember 20. 11:55

A HP a V4 Future Sports Festivalon mutatja be legújabb OMEN gaming eszközeit

 A HP az OMEN termékek széles kínálatát mutatja be szeptember 21-én és 22-én a V4 Future Sports Festivalon. A kilátogató játékosok megismerhetik az OMEN 15 és OMEN X 17 laptopokat, amelyek a Tempest hűtési technológiának köszönhetően kiemelkedő teljesítményre képesek és az új OMEN Desktop asztali gépet, amely minden elemében játékosoknak készült. A vállalat emellett olyan kiegészítőket mutat be, mint például az OMEN Photon vezeték nélküli egér, amely könnyedén személyre szabható és Proaktív Vezeték nélküli Technológiájával 0,2 ms-os válaszidőre képes. A HP ezek mellett bemutatja a játékosoknak OMEN kijelzőit is, köztük a 32 colos vagy 27 colos monitorait NVIDIA® G-SYNC® technológiával. 

2019. szeptember 19. 14:17

Vírushelyzetkép a mobil-világban

Az ESET átfogó áttekintést készített arról, hogyan alakult a mobilbiztonsági helyzete a 2019-es esztendő első félévében. Az elemzés tanulságai szerint az iOS operációs rendszerben észlelt sebezhetőségek és a platformot támadó rosszindulatú programok száma nőtt az előző időszakhoz képest, míg az Android esetében a bejelentett biztonsági rések száma ugyan csökkent, a kritikus hibák száma viszont emelkedett.

2019. szeptember 19. 11:30

Új minősítés: szemkímélő kijelző

Komoly elismerésben részesültek az LG OLED paneljei: a kijelzők teljesítették a független minősítési eljárások globális vezető vállalata, a német TÜV Rheinland szigorú feltételeit, így kiérdemelték a szervezet „szemkímélő kijelző” minősítését.

 

2019. szeptember 18. 10:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás