Energiabajnok: mindössze 10 wattos PC az Inteltől

Kiss Ádám Zoltán, 2010. május 1. 19:07

Ha nem vágyunk erőgépre, érdemes megfontolni az Intel Atom alapú D410PT rendszert, mely mind méretében, mind fogyasztásában csúcstartó: mindössze 170x170 milliméteres és 10 wattot fogyaszt.

A felhasználók legnagyobb része a gépidő 99 százalékát az e-mailek olvasásával, böngészéssel, vagy MSN-ezéssel tölti, és éppen ilyen helyzetekre találták ki ezt a kis gépet. Ha nem szeretnénk 3D-s játékokat játszani a számítógépen, akkor jó kompromisszum lehet az Intel Desktop Board D410PT alaplap, ami tulajdonképpen egy komplett rendszer. A hétköznapi teljesítményért cserébe viszont nem kell egy hajókoffernyi házat kerülgetnünk, és a mára elterjedt 400 Wattos tápegységek után fizetni a villanyszámlát, mégis kiváló belépő szintű házimozi rendszer válhat belőle. A modern technológiát képviselő DBD410PT-nek három nagy előnye van. A kis mérete - mindösszesen 170 x 170 mm-es – miatt könnyen elrejthető vagy kis helyre bezsúfolható mini számítógép összeépítését teszi lehetővé. A kedvező fogyasztása miatt a hőelvezetés, azaz a szellőzés miatt sem kell annyira aggódnunk.

A második nagy előny maga az alacsony fogyasztás, az új Intel Atom D410 kb. 10 W-ot fogyaszt csak. Emiatt még hűtőventilátorra sincs szüksége, passzív hűtéssel tarthatjuk optimális hőmérsékleten a lapot, a processzort, a chip-készletet és a grafikus kártyát is.
Ezekből már adódik is a harmadik előny: a csendes működés, a ventilátorok duruzsoló zaja nem szennyezi a környezetünket. Mivel nem tesszük ki nagy terhelésnek a PC-t, a teljes csend érdekében egy SSD meghajtót szerelhetünk bele, kiváltva a “zajos” és “energiazabáló” merevlemezt is.
 
Az integrált 1,66 MHz-es Atom mellé NM10 Express Chipset-tet épített az Intel, mely két darab DDR2-es 800 MHz-es vagy 667 MHZ-es memória modult single-channel módban tud kezelni. Legalább van hova elhasználni az asztali PC-ből kihullott, nyugdíjazott modulokat is. A maximum 4 GB memória ellensúlyozza az Atom processzor szerényebb teljesítményét. A jobb képességeket a grafika terén sem kell nélkülöznünk, az Intel GMA 3150 többet, jobbat nyújt, mint a korábbi miniITX-es alaplapok. Szabványos 10/100 Mb/s-os hálózati kártya és két fedélzeti soros port mellett az alaplapon helyet kapott egy PCI csatlakozó, ha további grafikus kártyát is szeretnénk majd bele, két SATA-II port és persze a hangról gondoskodó Intel High Definition chip sem maradt le. Továbbmenve találunk nyolc USB portot, ami több, mint elég egy ilyen kis gépnek és végül két PS/2-est az egérhez és a billentyűhöz, és mindezt a tízen-ezres árkategóriában.

Kulcsszavak: Intel PC

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50