Kipróbálható az Adobe Premiere Pro CS5 videóvágója

Kiss Ádám Zoltán, 2010. május 3. 20:32

A profi PC alapú videóvágás egyik legelterjedtebb eszköze népszerű a kameratulajdonosok körében, az új verzió most 30 napos próbaverzióban letölthető, nézzük milyen újításokat helyezett el a szoftverben az Adobe?

Széles körű hardvertámogatásának köszönhetően az Adobe Premiere Pro az egyik legjobban elterjedt, nem-lineáris videoszerkesztő környezet. A hardveralapú, valós idejű előnézeti képnek köszönhetően azonnali visszacsatolást ad a munka eredményéről.
Szerkeszthetünk többcsatornás realtime rendszeren, készíthetünk anyagot DVD-re, Blueray lemezre, videoszalagra vagy internetre. Sok újdonsággal találkozhatunk a program legújabb változatában, az Adobe Encore DVD programot például egybekovácsolták a videoszerkesztő szoftverrel, így most már könnyedén átjárhatunk a két program között, nem beszélve arról, hogy így az eddig két külön termékként kapható megoldás most egy termékként, jóval kedvezményesebben vásárolható meg. A most 30 napos verzióban kipróbálható Premiere Pro részletei:

Új formátumok támogatása – A napjainkban nagyon népszerű HDSLR fényképezőgépek formátumát is natívan támogatja a program, csakúgy mint a broadcast formátumok egyik legnagyobb tagját az XDCAM HD 50, AVCCAM, DPX, and AVC-Intra formátumokat, sőt a natív RED támogatás is fejlesztésre került az új verzióban.
Mercury Playback Engine – A MPE lényege hogy a rendszer ki tudja használni a processzor (CPU) és a grafikus processzor (GPU) párhuzamos együttes teljesítményét. Hogy mindezt elérjük egy nagyon magas teljesítményű NVidia Cuda technológiával rendelkező Quadro FX szériás videokártyára van szükség, valamint legalább egy 4 magos 64 bites processzorra mint pl. a Intel Quad Core. Ha egy ilyen erős processzorral és videokártyával rendelkezünk, akár tízrétegű, effektekkel teletűzdelt, színkorrekciózott, H264-es kodolású videót, szimultán, akár kép-a-kép-ben (PiP) tudunk kezelni.
Renderelés közvetlenül a programból – A Premiere CS5 verziójával nem szükséges a renderelni kívánt anyagot az Adobe Media Encoderbe küldeni, lehetőségünk van ismét közvetlenül a programban számoltatni, valamint akár kötegelten a Media Encoder segítségével is.
Új Adobe Ultra kulcsoló effekt – Az új GPU által gyorsított Ultra kulcsoló effekt az egyik legpontosabb ilyen jellegű eszköz a piacon.
Kötegelt konvertálás – Egyszerre több felvételből készíthetünk akár több különböző verziót az Adobe Media Encoderrel. Minden egyes konverziónak külön állíthatjuk be a paramétereit, és a konvertálás fontossági sorrendjét.
Final Cut projektek importálása a Premiere-be – Konvertálás és renderelés nélkül importálhatunk Final Cut projekteket a Premiere-be. A Premiere képes kezelni a Final Cut XML adatait, így nem csupán a felvételek, de a Final Cutban beállított vágási pontok, effektek is átkerülnek a Premiere-be.
Blueray kompatibilitás – Beépített DVD és Blu-ray lemez készítés lehetősége mas alkalmazások bevonása nélkül, az Adobe Encore authoring felületén keresztül nagyon gyors és egyszerű.
Time-Remap funkció – Rendkívül jó minőségű lassított és gyorsított felvétel készítési lehetőség a kapcsolódó szerkesztési funkciókkal lett integrálva az alkalmazásba.
Többkamerás szerkesztés – (Multicam editing) Most már könnyedén és egyszerűen szerkeszthetjük a több kamerával felvett anyagot, sőt mindezt valós időben tehetjük. Ráadásul még egyszerűen szinkronizálhatjuk is a klipeket a forrás időkódjával (timecode).
DVD műsorszerkesztés közvetlenül az időegyenesről – Készítsünk rendkívül jó minőségű, menüvezérelt DVD lemezeket, közvetlenül a Premiere Pro időegyeneséről. Készíthetünk teljes felbontású, interaktív DVD lemezeket akár tesztelés, akár végső munka céljából.
Natív HDV szerkesztés – Digitalizáljon és szerkesszen HDV tartalmakat eredeti formátumukban, konvertálás nélkül és veszteségmentesen. Az Adobe Premiere Pro minden népszerű HDV kamerát és felvevőegységet támogat.
Natív SD és HD támogatás – Digitalizáljon és szerkesszen teljes felbontású SD vagy HD videókat. A program natívan támogatja az AJA Video cég Xena HS valósidejű tömörítő kártyáját.
Gyorsított megrendelői áttekintés és jóváhagyás – Az Adobe Clip Notes segítségével könnyedén küldhetünk videofájlokat szemlézés, jóváhagyás céljából a megrendelőnek. A PDF fájlba beágyazott videót e-mailben küldhetjük el neki, amire ő időkód-specifikus megjegyzéseket tehet. A visszakapott megjegyzéseket közvetlenül az időegyenesen láthatjuk.
10 bites és 16 bites színfelbontás támogatása – A programban bátran használhatjuk a 10 bitmélységű videókat, vagy a 16 bitmélységű PSD fájlokat.
A programon belül 32 bites színmélységben dolgozhatunk – Tartsuk meg a lehető legjobb képminőséget, mivel a programba helyezett anyagokkal 32 bites színmélységben dolgozhatunk.
Videokártya által gyorsított renderelés (GPU-accelerated rendering) – Az Adobe Premiere Pro automatikusan szabályozza a szerkesztés sebességét és minőségét, azért, hogy a legtöbbet hozza ki a videokártyából. Így az átmenetek, mozgások, átlátszóság, színkorrekciók is hardveres gyorsítást kapnak.
Előrehaladott színkorrekciós lehetőségek – Használja ki az új színkorrekciós lehetőségeket, amelyek mindegyike optimalizálva van egy speciális feladat végrahajtására. A Gyors színkorrekció (Fast color correction) segítségével gyorsan és egyszerűen változtathatunk a színeken, míg a másodlagos színkorrekció (secondary color-correction) segítségével sokkal bonyolultabb és összetettebb feladatokat is elvégezhetünk, hogy a végeredmény még professzionálisabb színvonalú legyen.
Adobe Bridge, amely a videofájlokat is támogatja – Keressünk, katalogizáljunk a segítségével, majd tekintsük meg az előnézeti képét bármilyen grafikai vagy videofájlnak. Egyszerű fogd-és-vidd módszerrel illeszthetjük be a fájlokat a videós alkalmazásokba is. XMP metaadatok után kereshetünk, de meg is változtathatjuk őket (pl. kulcsszavak, nyelv, formátum stb.).
Valós idejű előnézeti kép – Az effektusokat, az átmeneteket, a szerkesztett videó alakulását annak renderelése nélkül követi és prezentálja.
Valós idejű szerkesztés – A valós idejű szerkesztés lehetősége segít abban, hogy bármilyen változást azonnal láthassunk, és ez hihetetlen módon meggyorsítja a munkánkat.
Valós idejű mozgásgörbe – Készíthetünk még folyamatosabb, még precízebb mozgásgörbét a beépített kulcspontozható paraméterekkel (keyframable parameters), ahol a mozgás nincs képpontokhoz kötve.
Audio- és színkorrekciós fejlesztések – Az audio továbbfejlesztések az új VST szűrőkkel együtt az audioklipek pozícionálását és szerkesztését javítják, az Adobe Photoshop programból merített egykattintásos színkorrekció pedig egyszerűsíti a képek, kockák vagy az egész időtengely színeinek és fokozatainak korrekciós folyamatát.
Grafika animáció – Az Adobe Premiere Pro változatban minden eddiginél hatékonyabb a videó és grafika animációja. Bézier kulcskocka vezérléssel kiegészítve most már a görbét és a sebességet is szabályozva gördülékenyebb, természetesebb animációkat készíthetünk.
Effects Favorites – Ezzel az új lehetőséggel kiegészítve bármely effektus paraméterét ismételt felhasználás céljából tárolt beállításként elmenthetjük. Az Adobe Premiere Pro CS5 több száz gyakran alkalmazott hatást is tartalmaz, ilyen például a “kép a képben”.
Együttműködés más Adobe programokkal – Az Adobe Premiere Pro CS5 alkalmazásban egy Photoshop képet közvetlenül is elkészíthetünk, hogy a videófelbontást és a pixel méretarányt összehangoljuk. Könnyebben lehet az Adobe After Effects és az Adobe Premiere Pro között dolgozni az új “másolás és beillesztés” szolgáltatással, amelynek segítségével az eszközöket oda-vissza mozgathatjuk az idő, a mozgás és effektus információk megtartása mellett. Ha az After Effects programot egy Adobe Premiere Pro rendszerre telepítjük, az Adobe Premiere Pro azonnal felismeri a támogatott effektusokat és szűrőket, továbbá azokhoz az Adobe Premiere Pro effektusvezérlő ablakból is hozzáférést biztosít.
Dogozzunk úgy, akár egy megszokott vágóstúdióban – Nem kell többé a menük állításával bajlódnunk, mivel a rugalmas menürendszer – automatikusan átméreteződve – csak azt mutatja, amire éppen szükségünk van.
Mentsük el futó munkánkat – Most már könnyűszerrel mozgathatjuk projektünket két számítógép között, vagy lehetőségünk van az egész anyag archiválására a későbbi szerkesztés érdekében.
SD, HD és HDV-támogatás – Importálhatunk és szerkeszthetünk HD, HDV vagy SD termékeket a Premiere Pro programhoz használt hitelesített OEM hardverekkel. A Windows Media 9 sorozat HD-kódolásához használhatjuk a beépített Adobe Media Encodert.
Projektkezelő – Az Adobe Premiere Pro hatékony új projektkezelő és kreatív eszközei kiszélesítik lehetőségeinket és megkönnyítik a projektek kezelését. Az új Project Manager segítségével a szükségtelen anyagokat gyorsan eltávolíthatjuk, átadás vagy archiválás céljából a fájlokat konszolidálhatjuk, az off-line és on-line szerkesztés közti átmeneteket pedig könnyen kezelhetjük.
A kísérletezés szabadsága – Az automatikus mentés funkcióval és a sokszoros visszavonás (undo) és megismétlés (redo) lehetőséggel bármikor visszatérhetünk munkánk előző változatához.
Speciális effektusok hozzáadása – Videóinkat több száz professzionális, különleges effektussal dobhatjuk fel (például: lassított mozgás, kép a képben funkció).
Látványos átmenetek – Kreatívan használhatjuk a több mint 150 klipátmenet és -átúsztatási lehetőséget.
Saját DVD – Az integrált DVD írás funkció leegyszerűsíti a DVD készítést, nincs szükség egyéb szoftverre.
Blueray-lemez készítése – Az Adobe Encore CS5 beépített DVD és Blu-ray lemez készítési lehetőséggel rendelkezik így más alkalmazások bevonása nélkül, az Adobe Encore authoring interface-en már megszokott kezelőfelületen
Flash exportálás – A DVD vagy Blue-ray lemezek tartalma, menürendszere exportálható Flash-be Adobe Encore DVD megléte mellett. Így Flash programozás nélkül webes tartalommá konvertálható az elkészített lemez anyaga. Az új verzióban immár kereshetünk is az elkészített webes tartalomban és metaadatok között, így az internetes kereső is könnyebben talál rá a hasznos multimédiás információra.
 

Kulcsszavak: Adobe videóvágás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09