Korlátozzák a mobilszolgáltatást a tálibok

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 7. 08:10

A tálibok felszólították az afganisztáni mobiltelefon-társaságokat, hogy függesszék fel éjszakára hálózataik működését az északi Kunduz tartományban.

 Az intézkedés azt jelezheti, hogy a szélsőséges iszlamistáknak egyre nagyobb a befolyásuk a mostanáig békésnek számító régióban. A tálibok az utóbbi években hasonló korlátozásokat vezettek be több, az iszlamista lázadók fellegvárának számító keleti és déli tartományban. Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője azzal indokolta a Kunduz tartománybeli rendelkezést, hogy a NATO katonái a mobilhálózatok segítségével azonosítják be a harcosok tartózkodási helyét.

 A mobiltársaságok közlése szerint kénytelenek voltak engedelmeskedni a tálibok felszólításának, akik az utóbbi hetekben egyébként több átjátszótornyot is leromboltak. A kunduzi rendőrfőkapitány is megerősítette, hogy már egy hete minden este hat órától másnap reggel öt óráig szünetel a mobilszolgáltatás.

 A várakozások szerint Kunduz tartományban fokozódni fognak a harcok a következő hónapokban. Stanley McChrystal, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők (ISAF) parancsnoka várhatóan 2500 újabb katonát vezényel hamarosan Kunduzba a tálibok ellen, akik már a tartomány jelentős részét ellenőrzésük alá vonták.
 

Kulcsszavak: mobilszolg jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55