Laufer Tamás az Informatikai Vállalkozások Szövetségének új elnöke

IVSZ: kevés pártfogója van az ikt-iparnak a politikából

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 7. 08:24

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) többé-kevésbé sikerült ugyan elismertetnie a politikával és a mindenkori kormányzattal az informatikát és az infokommunikációs technológiai ipart (ikt), de még kevés pártfogója van ebből a szférából - mondta Keresztesi János, az IVSZ elnöke csütörtökön Budapesten, a szervezet közgyűlésén.

Az IVSZ a közgyűlésen új elnököt is választott. A pozícióra hárman pályáztak: Dorogi Péter, az e-ware Kft. ügyvezető igazgatója, Laufer Tamás, a RacioNet Zrt. elnöke és Pesti István, a P-Invent Kft. ügyvezetője. A szavazatok alapján végül Laufer Tamás lett az új elnök.

 Keresztesi János az iparág helyzetéről elmondta: a válság érintette az informatikát és a telekommunikációt is, de a szektor összárbevétele nem csökkent jobban, mint a bruttó hazai termék (GDP). Elmondta, hogy az iparág a GDP 10 százalékát adja, ám ha ideszámítjuk az elektronikát is, akkor az arány 14 százalék. A szektor 120 ezer embernek ad munkát, akiknek a fele a felhasználói, fele a szállítói oldalon dolgozik.

 A közgyűlésén Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, illetve a párt informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője elmondta: a kormányzást a párbeszédre építik, s erre törekszenek az IVSZ-szel is.

 Az elnök szerint az elmúlt évben az iparág jobban teljesített, mint ahogyan azt előzetesen gondolták, mivel a mintegy 20 százalékos várt visszaesés helyett csak mintegy 5 százalékkal csökkent az ágazat bevétele. Ezen belül azonban nagyon differenciáltan alakult az alágazatok és a cégek helyzete, hiszen van olyan társaság, amelyiknek 50 százalékkal visszaesett a bevétele, míg mások növekedni tudtak. A mobil-értékesítések például 3 százalékkal csökkentek, míg az internetes alágazat 4 százalékkal bővült.

 Az idei évről az elnök elmondta: reménnyel tölti el, hogy az első negyedévben a számítógép eladások 10 százalékkal nőttek, ezen belül a hordozható gépek értékesítése 28 százalékkal emelkedett a bázishoz képest. Úgy vélte, az IVSZ az elmúlt időszakban keményen dolgozott, aminek egyik eredménye, hogy kormányzati szempontból is kiemelt ágazattá vált az informatika és a távközlés, de ezt már későn érték el. Hozzátette: reméli, a következő kormány is kiemelt ágazatként kezeli ezeket a területeket.

 Nyitrai Zsolt felszólalásában kifejtette: az elmúlt időszakban jó kapcsolatot alakítottak ki a szervezettel, amit az is mutat, hogy nemrégiben egy közös nyilatkozatot is elfogadtak. A leendő kormány partnerséget kínál az IVSZ-nek, s nemcsak konzultációt szeretne folytatni vele, hanem élő munkakapcsolat kialakítására törekszik.

 Nyitrai Zsolt elmondta, hogy különösen az e-demokrácia, az e-részvétel és az e-befogadás fejlesztésére törekszenek. Hozzátette, támogatni fogják a tartalomipari fejlesztéseket is, mivel ma nem éri meg ide befektetni, mert nem térül meg beruházás. A távközlés területén a szolgáltatásalapú versenyt, s nem az infrastruktúrálisat segítik majd elő, s állami részvétellel erősítik a széles sávot is.
 

Kulcsszavak: IVSZ CIO

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Exkluzív betekintést adnak három hősies hivatás munkájába a HUAWEI P60 Pro-val készített fényképek

Magyar fotográfusokkal együttműködve különleges mobilfotó-sorozattal mutatja be az éjszaka hétköznapi hőseinek életét a Huawei. A Huawei P60 Pro okostelefonnal készített képek exkluzív betekintést adnak három olyan hivatás – kutató-mentők, tűzoltók, polgárőrök – képviselőinek életébe, akik éjszakánként mások biztonságáért, nyugalmáért dolgoznak, akkor is készenlétben állva, amikor a többség az időt pihenéssel, alvással tölti. 

2023. június 7. 20:41

A magyar rádiók zenei repertoárját vizsgálta az NMHH

Több mint 12 ezerszer játszották le 2022-ben a hazai rádiók a Szikora Róbert közreműködésével készült ValMar szerzeményt, az Úristent. A legnépszerűbb dalok közül viszont csak hat íródott ebben az évtizedben – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, ami a magyar rádiók zenei repertoárját és a zenei toplistákat vizsgálta 2022-ben a médiaszolgáltatók adatai alapján.

2023. június 7. 19:10

Kamerák a kapus mögött, és ugrás a sztratoszférába

A sportrajongók minden apró részletet látni akarnak, a TV-kamerák pedig teljesítik is a kívánságaikat: nagy felbontásban rögzítik, hogyan szorítja össze a kapus a fogait a tizenegyes előtt, vagy hány milliméteren múlik a szerva egy teniszmérkőzésen. Ilyen felvételeket csak úgy lehet készíteni, ha a kamera egészen közelről veszi a történéseket anélkül, hogy bezavarna. Több nagy tornán, és az olimpiákon is a wiesbadeni székhelyű specialista, az LMP Lux Media Plan miniatűr készülékeit használják, melyek akár egy sarokjelző zászlóba is beépíthetők. Ezekben a rekesz és a fókusz beállításához a FAULHABER meghajtóegységeit használják.

2023. június 7. 17:39

Divatfotózás a HONOR csúcskategóriás készülékével

A fotózás a kezdetektől fogva a divatipar elengedhetetlen része. A folyamatosan változó trendeket és stílusokat ugyanis meg kell örökíteni, elvégre meghatározzák az egyes korszakokat. A fotótechnológia fejlődése jelentős szerepet játszott a divatfotózás alakulásában is, exkluzív művészeti formából a személyes stílus médiumává alakítva azt. A HONOR Magic5 Pro egy forradalmi okostelefon, amely új szintre emeli a fotózást. Egy olyan eszköz a divatrajongók számára, amely ideális hogy, segítségével felfedezzék és kiaknázzák kreatív lehetőségeiket.

2023. június 7. 15:54

Újabb három szervezet vehette át a Családbarát Hely védjegy tanúsítványt

Négyéves fennállása alatt csaknem 2300 szervezet kapta meg a Családbarát Magyarország Központ által működtetett Családbarát Hely védjegy program elismerését. Legutóbb az Audi Hungaria Zrt., az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és az EXIM Magyarország vezetői vehették át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt. 

2023. június 7. 14:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39