Szervercsipeken dolgozik az ARM

Milkovits Gábor, 2010. május 7. 10:18

Az okostelefonos csipjeiről ismert ARM brit processzorfejlesztő olyan CPU-kkal kísérletezik, amelyek ezúttal a szerverek világában próbálják kiaknázni a cég energiatakarékos architektúrájában rejlő lehetőségeket.

Ian Drew, az ARM marketingigazgatója egyelőre annyit árult el újságíróknak, hogy nagyjából három-négy párhuzamos kísérletet folytatnak az általuk tervezett processzorok tesztelésére szerverkörnyezetben. Ezek között van a társaság egyik portáljának otthont adó szerver is, amelyben Drew elmondása szerint egy viszonylag kevés a Marvell által legyártott csipből álló processzor-egység működik. Hogy hogyan, az valamelyest tesztelhető a http://linux.onarm.com/index.php/Main_Page internet-címen.

Drew azt is elmondta, a kísérletek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy a társaság belevág a piacra szánt szerverlapkák fejlesztésébe. Ehhez ugyanis a további teszteléseken kívül a csip-architektúrával együttműködő LAMP (Linux Apache MySql Perl/PHP/Python) szoftverkörnyezet további finomítására van szükség, emellett pedig igen összetett tervezési feladatokkal is meg kell birkózniuk, mivel a megbízhatóság a szerverek esetében hatványozottan fontosabb, mint például a hordozható készülékekben működő csipeknél. Drew szerint a fentiek miatt még biztosan éveket kell várni az első ARM szerverprocesszorok megjelenéséig.
 

Kulcsszavak: ARM processzor szerver

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Már elérhetők az államilag támogatott kurzusok a Codecoolnál

2020. április 7. 16:51

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55
online sportfogadás