A vírusokat nem érdekelte az áprilisi választás

forrás Prim Online, 2010. május 11. 16:55

Míg a politikai porond gyökeresen átalakult, a hazai kártevőkörképben nem hozott valódi változást a választások hónapja. A VirusBuster statisztikái azt mutatják: továbbra is a hamis antivírusprogramokat letöltő kórokozók okozták a legtöbb bosszúságot az internetezőknek. Borsot törtek még az OTP-sek orra alá is.

"Csakúgy, mint márciusban, áprilisi statisztikánkat is a hamis antivírus-alkalmazást letöltő trójai programok uralták" -- beszél a választások hónapjának gyűjtéséről Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője.

A toplistán szereplő fajok fertőzésriadót jelenítenek meg a felhasználó gépén, majd hamis antivírusprogramot töltenek le, amely nemhogy nem tisztítja meg a gépet, hanem ráadásul még pénzt is kér a semmiért, vagy egyéb kárt okoz. A kártevők e-mail csatolmányként érkeznek. A kéretlen levelek feladói valamilyen hasznos állománynak - például megrendelés visszaigazolásának - álcázzák őket, ha azonban megnyitjuk a csatolmányt, már meg is fertőződtünk.

Nyilván hajlamosabbak vagyunk kinyitni egy levelet, rákattintani a benne lévő linkre, ha a tárgynak van valamilyen személyes vonatkozása. Erre alapoznak azok számítógépes bűnözők, akik azzal riogatják a címzettet, hogy egy adott cégnél lejár a felhasználói fiókjuk. A hazai vállalatok közül még az OTP is egy hónapon belül kétszer került ilyen hackerek célkeresztjébe. 

"Az angol nyelvű, 'otpbank.hu account notification' [=ügyfélfiók értesítés] tárgyú, vírust tartalmazó levelet az OTP nevét felhasználva küldték el több száz postafiókba. Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy semmilyen módon ne reagáljanak a szövegre, és kérjük, a leveleket töröljék" - figyelmeztetett honlapján a pénzintézet, hozzátéve: az OTP soha nem kér e-mailben ügyféladatokat.

"Nem célzottan az OTP elleni támadásról van szó -- hangsúlyozza Szappanos Gábor. -- Az 'account notification' kifejezés elé mindig az aktuális címzett domainnevét szúrják be a bűnözők. Az ilyen típusú, trójai kártevőt hordozó levelek áprilisban több hullámban árasztották el a világhálót."

A toplista megtekinthető a VirusBuster honlapján.
 

Kulcsszavak: VirusBuster security vírus

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jobb teljesítmény és több funkció a céges adatok biztonságban tartásához

A tajvani Zyxel bemutatta új, a kisvállalkozásokra szabott és távoli munkavégzés kihívásaira is választ adó tűzfal eszköztárát. Az USG FLEX sorozattal a járványhelyzet csillapodása után is biztosított a mobilis munkavégzés, és a folyamatos biztonságos kapcsolódás.

2020. június 5. 17:25

Li-ion akkumulátorok Eaton 3-fázisú UPS-ekhez

A piacvezető energiamenedzsment megoldásokat nyújtó Eaton évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a lítium ion akkumulátoros megoldásokra. Az xStorage energiatároló rendszerek mellett, melyek akkumulátor egysége alapértelmezetten a lítium ion technológiára épül, már az Eaton szünetmentes tápegységek esetén is minden teljesítménytartományban elérhetővé vált ez az opció.

2020. június 4. 19:17

Így üzenjünk hadat, ha nagy a káosz és sok az adat!

Az adatok a legtöbb szervezetnél szétszórtan találhatók a különféle rendszerekben és alkalmazásokban. A cégeknek így már az is kihívást okoz, hogy átlássák, mi hol található. Annak meghatározása pedig még nagyobb nehézséget jelent, hogy az információk közül mi számít érzékeny adatnak, így mi az, ami komolyabb védelemre szorulna. A Micro Focus szakértői olyan professzionális eszközt javasolnak, amely a teljes infrastruktúrában képes feltérképezni, osztályozni és megvédeni az értékes információkat.

2020. június 4. 17:45

Könnyű préda a családi vállalkozás a kiberbűnözők számára?

Az utóbbi hónapokban kialakult helyzet a családi vállalkozások digitalizációját is felgyorsította, azonban a változások, új eszközök és a gyors ütemben lezajló fejlesztések mind-mind támadási felületet jelentenek a kiberbűnözők számára, akik ezt a globális turbulenciát kihasználva még célzottabb és kifinomultabb módon támadnak. A multicégek kihívásairól, a home office veszélyeiről sok szó esett, mi a helyzet azonban a kisebb, családi vállalkozások kiberbiztonságával? A Deloitte üzleti podcast sorozatának legutóbbi epizódjában erről a témáról hallhatunk bővebben.

2020. június 4. 09:36

Égető problémára ad megoldást a Kulcs-Soft új szolgáltatása

A KKV-k aktuális kihívásait szem előtt tartva, Magyarországon egyedülálló, egyben hiánypótló szolgáltatást indít a Kulcs-Soft. A szoftverfejlesztő cég vállalása, hogy a vállalkozások számára biztosít mindent, ami informatika: rendszergazdai szolgáltatást, informatikai biztonságot és számítástechnikai eszközöket és ügyviteli szoftvereket egy kézből. Nagyvállalati szintű szolgáltatások elérhetőek lesznek a kisvállalkozások számára.

2020. június 3. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás