Sony Alpha NEX-3 és NEX-5: a világ legkisebb cserélhető objektíves kompaktjai

Kiss Ádám Zoltán, 2010. május 11. 17:45

A Sony vadonatúj kompakt NEX-5 és NEX-3 fényképezőgépe cserélhető objektívvel, rendkívül kis mérettel és HD videó funkcióval bír.

Az Alpha család részeként az NEX-5 és NEX-3 gépek a DSLR képminőséget biztosítják tükörreflex nélkül a cserélhető objektívek kényelmével, karcsú megjelenésben. A „tükör nélküli” kialakítás miatt a ház mélysége pusztán 24,2mm (NEX-5) a legkeskenyebb részen. Mindkét fényképezőgép szívében az új fejlesztésű Exmor APS HD CMOS szenzor kapott helyet 14,2 megapixeles felbontással. Mindkét készülékkel gyorsmozgású jelenetek megörökítése is lehetséges, akár 7 kép/mp sorozatfelvételi képesség elegendő teljesítményt ad ehhez (AF/AE fix az első kockáktól kezdve). A vezérlőtárcsát eltekerve, a fókusztávolság változása is nyomon követhető az LCD-n látható „élő” előnézeti képben, a képek illetve a menü beállításai a nagyméretű, fényes 7,5cm (3”) XtraFine TruBlack LCD kijelzőn tekinthetők meg automatikus fényerőállítással.Az NEX-5 és NEX-3 kapható a az E16mm F/2.8-as, „pancake” és az E18-55mm F/3.5-5.6 zoom objektívvel külön-külön, de akár egyben is. Az NEX-5 továbbá rendelkezésre áll opcionális, E18-200 F/3.5-6.3 zoom objektívvel is, amely 11x-es nagyítással illetve SteadyShot képstabilizálással rendelkezik. Az opcionális LA-EA1 adapterrel további 30 féle Alpha családhoz tartozó objektív és telekonverter is csatlakoztatható, valamint az A-bajonett záras objektívek egész sora (kizárólag manuális fókusszal).

A különálló „Movie REC” gomb megnyomásával az NEX-3 sztereó hanggal rendelkező HD videót rögzít, amelyet a könnyű kezelhetőség érdekében MPEG4 fájlként ment el, így PC-re vagy webes megosztásra alkalmas formátum áll rendelkezésre, az NEX-5 Full HD (1920 x 1080i) AVCHD fájlokba rögzít. Opcionális lehetőségként mindkét géphez csatlakoztatható az ECM-SST1 sztereó mikrofon, és a gépek a „Sweep Panorama” funkcióval is rendelkeznek, így akár 23 megapixeles képek is létrehozhatók, akár 226 fokos látószögben is. Az NEX-5 és az NEX-3 különböző beállításokkal képes 3 felvételből álló, nagy sebességű sorozatfelvételt rögzíteni és ezeket egy képbe összekombinálni elektronikus úton. Így olyan „High Dynamic Range” (HDR) fotó születik, amely a fényes és az árnyékos területeken is egyedülállóan részletezett.
Mindkét gép kompakt, külön csatlakoztatható vakuval is rendelkezik, ha a fényviszonyok szükségessé teszik használatát.Az NEX-5 és az NEX-3 fényképezőgépek 2010 nyarán kerülnek a boltok polcaira.Alpha NEX jellemzők:

  • Tükörreflex nélküli Alpha digitális fényépezőgépek a DSLR gépekre jellemző képminőséggel és érzékenységgel
  • A világ legkisebb és legkönnyebb, cserélhető objektívvel rendelkező digitális fényképezőgépe (NEX-5)
  • 14,2 valós megapixel Exmor APS HD CMOS szenzor
  • 1080i HD videórögzítés (NEX-5)
  • Intuitív, új kezelőfelület súgó menüvel, illetve fotózási tippekkel
  • Az E-bajonett objektívrendszer kompatibilis az Alpha DSLR objektívekkel (opcionális adapter használatával)
  • Sweep Panorama funkció 3D lehetőséggel
Kulcsszavak: Sony kamera

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nikon: tükör nélküli videókészítő szett

A Nikon ma bemutatja a videó- és tartalomkészítők számára egyaránt megfelelő első tükör nélküli videókészítő szettjét – a Nikon Z 6 Essential Movie szettet. A készlet biztosítja az igazán lényeges összetevőket a gyors videófelvételhez, és az alapvető eszközöket a kiváló minőségű videók készítéséhez.

2019. szeptember 10. 10:46

A kulcslyuk után itt a mini kulcslyuk

Az informatikai eszközök, a nagyobb felbontású és egyre kisebb kamerák az orvosi technológiák, műtétek, eljárások terén is egyre jelentősebb áttörést eredményeznek: így a sebészet is új korszakba lépett, már Magyarországon is végeznek mini laparoszkópiás műtéteket.

2018. szeptember 13. 11:45

Digitális forradalom zajlik a filmkészítésben

Nem kellenek dollármilliók a jó és sikeres játékfilm készítéséhez, az ötlet, a tartalom sokkal fontosabb, mint a technika - hirdeti Karl Bardosh, azaz Bardos Károly, a digitális újmédia nemzetközi képviselője, a New York-i Egyetem professzora, aki Szekszárdon, a Digi 24 elnevezésű digitális rövidfilmes versenyen adott interjút az MTI-Pressnek.

2011. október 1. 08:43

Videoklippek és szürreális fotók a Szigeten

Igazi cirkusz-kultúrtörténeti gyöngyszem várja az idei Sziget látogatóit. A Cirkusz Galéria egy régi cirkuszi lakókocsi restaurálásának eredménye. A klasszikus cirkuszi külső modern, minimál kortárs művészeti galériát takar, amely a Sziget rendezőinek reménye szerint igazi vizuális találkahely lesz. A galéria megálmodója Matyasi Gábor fotóművész, a fesztivál alatt az ő szürreális fotói, videoklipjei tekinthetők meg a falakon.

2011. július 28. 12:53

Sony SX21E: Kamera vagy távcső?

A nagyteljesítményű, 57x-es optikai zoommal rendelkező új Sony Handycam SX21E-vel akár a teljes képernyőt betöltő közeli felvételek készíthetők kifogástalan képminőségben. S ha ez nem elég, a kibővített zoom 67x-es értékre növelhető látható minőségromlás nélkül.

2011. július 18. 17:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38